Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski tylnego hamulca - blokowanie

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika NB. Po kilku naprawach (czyszczeniach) niestety problem powraca i trzeba w końcu wymienić te zaciski.

Polećcie proszę jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę z allegro, który handluje regenerowanymi zaciskami (link do konkretnej aukcji mile widziany). Przypuszczam, że to jest to samo, co w niektórych wersjach Stilo.

Samochód to NB 1.4 16V.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> a co ci sie tam blokuje?

Chyba cięgno od ręcznego. Efektem jest gorąca alufelga po kawałku jazdy.

Napisano

wejdz pod auto sprawdz czy czasem gdy reczny nie jest zaciagniety wajcha ktora trzyma linge(ciegno) spoczywa na srubie ograniczniku, jezeli nie tzn albo zbyt mocna podciagnieta linka, lub za[ieczony mechanizm recznego...

zaczalbym od sprawdzenie w ktorym miejscu jest wajcha wzgl drugiej strony.. u mnie lewa nie odbijala, przez co grzalo niemilosiernie felge i tarcze,,, regeneracji sie nie oplaca wg mnie,,,wiec zakupilem wurtha do penetracji popsikalem miejsce gdzie jest uczczelka wokol jak rowniez pod nia i wuala po 24h zacisk jak nowy...(uwaga > prowadnice mialem wyczyszczone tak ze lekko chodzily + tloczek i miejsce pod gumka rowniez)

Napisano
  • Autor

> wejdz pod auto sprawdz czy czasem gdy reczny nie jest zaciagniety wajcha ktora trzyma linge(ciegno)

> spoczywa na srubie ograniczniku, jezeli nie tzn albo zbyt mocna podciagnieta linka, lub

> za[ieczony mechanizm recznego...

Zaciski już dwa razy były rozbieranie (raz komplet jednocześnie lewa i prawa z wymianą jakichś uszczelek, raz prawa strona czyszczenie i raz lewa strona czyszczenie). Zona jechała i felga jej się zagrzała.

Zrobiłem testowo 25km i wszystko działało poprawnie. No ale nie może być tak, że raz się jedzie i jest dobrze a innym razem się grzeje.

Napisano

problem moze nie lezec po stronie zacisku, skoro opisujesz ze raz jest dobrze a raz zle> jak wygladaja klocki? czy aby nie zardzewialy w miejscach gdzie trzymaja je blaszki?

Napisano
  • Autor

> problem moze nie lezec po stronie zacisku, skoro opisujesz ze raz jest dobrze a raz zle> jak

> wygladaja klocki? czy aby nie zardzewialy w miejscach gdzie trzymaja je blaszki?

Nie mam pojęcia. Nie rozbierałem tego.

Napisano

> Nie mam pojęcia. Nie rozbierałem tego.

no chyba kolego trzeba zrobic rentgen twoich zaciskow, no jezeli niechcesz sam nic zrobic, kup zregenerowane za $ zawiez auto do mechanika i poprostu je zaloz...

Napisano
  • Autor

> no chyba kolego trzeba zrobic rentgen twoich zaciskow, no jezeli niechcesz sam nic zrobic...

Wyrosłem już z samodzielnego dłubania przy aucie, podczas którego trzeba się pobrudzić, mieć odpowiednie narzędzia i miejsce. Obecnie jestem w Trójmieście na dłużej i tym bardziej nie mam zamiaru zajmować się tym samodzielnie.

> kup zregenerowane za $ zawiez auto do mechanika i poprostu je zaloz...

Cieszę się, że doszedłeś do tego samego co ja! Dlatego jak poratujesz mnie jakimś sprawdzonym linkiem, to będzie fajnie.

Napisano

Jak miałem stilo to po 2 czyszczeniach tylniego zacisku dałem sobie spokój i zapodałem nowy (regenerowany by trw) zacisk i był spokój. Średnio co 9-12 miechów grzało felgę i śmierdziało ueee.

Napisano

> Wyrosłem już z samodzielnego dłubania przy aucie, podczas którego trzeba się pobrudzić, mieć

> odpowiednie narzędzia i miejsce. Obecnie jestem w Trójmieście na dłużej i tym bardziej nie mam

> zamiaru zajmować się tym samodzielnie.

> Cieszę się, że doszedłeś do tego samego co ja! Dlatego jak poratujesz mnie jakimś sprawdzonym

> linkiem, to będzie fajnie.

Podjedź do warsztatu i niech odepną linkę ręcznego. Wtedy będziesz miał pewność czy to zacisk czy linka. Zacisk po regeneracji nie powinien sprawiać problemów , zwłaszcza po tak krótkim czasie.

Ja też stawiałem na zaciski, zregenerowałem... beksa.gif

Problemem okazała się linka "padlinka" yay.gif

Zawsze te parę bilecików na zaciski zdążysz wydać sciana.gif

Poza tym proponuję poszukać w okolicy firmy regenerujące zaciski, zawsze lepsze to niż All...i nie zawsze droższe sleeping_2.gifsleeping_2.gifsleeping_2.gif