Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C czy tak samo u Was pracuje silnik

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Nie mam nikogo z mim mogę porównać pracę mojego silnika więc stąd prośba.

Mam silnik Z12XE. Na obrotach jałowych z rury wydobywają się w miarę równomiernie spaliny ale raz na jakiś czas (może za często) ok. 10-20 sek rury leci taki "twuuuuu", "puff". Sorka ale ciężko to nazwać. Jakby mocniejsze dmuchnięcie. tym czasie silnikiem tak kołyśnie.

Macie pomysł co jest grane?

Napisano

> Macie pomysł co jest grane?

czyżby wypadanie zapłonów hmm.gif

Napisano

Może być cewka, świece, a może coś z mieszanką (sonda lambda), albo po prostu te silniki tak pracują smile.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie chyba nie bo jak zmieniłem wtryskiwacze aby zobaczyć czy może one cos maja z tym wspólnego to jeden był jakiś trefny i od razu sterownik wykrył błąd P0300 czyli wypadanie zapłonów a to wygląda na coś przeciwnego jakby raz na jakiś czas któryś z suwów pracy przyspieszył (więcej paliwa czy powietrza nie wiem) od innych.

Sonda nowa, świece też, DIS podmieniony i zawsze tak samo.

Właśnie.. może te silniki tak pracują ale nie mam porównania z innym i stąd pytanie do Was.

Napisano
  • Autor

Nawet mam nagrany. Kapturek nałożyłem bo bardzo trudno nagrać i elektronika urządzenia nagrywającego przegapia to co sie dzieje. jak popatrzysz na kapturek biały to raz na jakiś czas widać jego takie mocniejsze zachwianie

Napisano

Ja nie wiedzę nic niepokojącego, przynajmniej na filmie, ale bratu pokażę, bo ja dawno Z12XE nie słyszałem

Napisano
  • Autor

Nagram po południu film z rury ba na silniku faktycznie ciężko złapac te chwile "dziwnej" pracy

Napisano

Jeśli wypadanie jest sporadyczne, nie ciągłe i nie osiągnie zaprogramowanego limitu błędów w jednostce czasu - sterownik nie zareaguje ostrzeżeniem.

Napisano
  • Autor

A od czego mogą być sporadyczne wypadania zapłonów?

Napisano

> Nawet mam nagrany.

Na nagraniu wygląda OK, a mam do czynienia z Z12XE na co dzień.

Przyznać jednak muszę, że wolne obroty w tym silniku nie są jedwabiście gładkie, choć błędów brak, to najlepiej słyszę to w garażu - pojedyncze, basowe mruknięcia z wydechu.

Ale zastanawia mnie w tym bolidzie co innego: niewspółmiernie mała reakcja silnika w stosunku do wciśnięcia pedału gazu.

Porównując to z moim M15A, to w opelku pedał gazu jest niesamowicie tępy, trzeba go dość mocno wcisnąć, by ruszyć.

Czy tu pomoże wgranie nowego softu? Przepustnica wyczyszczona, z góry wyglądała na lekko zakurzoną, a od dołu... icon_eek.gifboje_sie.gifpanic.gifooniee.gif

Napisano

> Jeśli wypadanie jest sporadyczne, nie ciągłe i nie osiągnie zaprogramowanego limitu błędów w

> jednostce czasu - sterownik nie zareaguje ostrzeżeniem.

U mnie w AG błędów nie było, na op-comie wyszło sporadyczne wypadanie, ale odczuwałem szarpanie po rozgrzaniu w okolicach 3000rpm podczas zmiany biegów. Sprawdziłem układ paliwowy ale wadliwa okazała się cewka.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem na drugiej przepustnicy, która była wyczyszczona i żadnych zmian nie było. Mógłbym spróbować podmienić sterownik, ale nigdy tego nie robiłem a to podobno jakaś większa filozofia.

Napisano

> A od czego mogą być sporadyczne wypadania zapłonów?

Elektronika zapłonu, kable, świece, niedomykający zawór (nagar), egr, uszkodzony czujnik tlenu, zmiana geometrii dolotu lub wydechu - dłuuugo by pisać.

Moim zdaniem KAŻDY silnik ma efekt wypadających zapłonów. Nawet nowy. Nasilenie ich częstotliwości nastepuje z przebiegiem, wiekiem silnika. Twój silnik to mała jednostka. Producenci nie przywiązują wagi do stabilności wolnych obrotów, drżenia silnika.

Ze względu na mozliwe duże koszty, odpuściłbym poszukiwanie usterki o ile na obrotomierzu nie wyraźnych wahań prędkości biegu jalowego.

Napisano
  • Autor

Tylko to sie tak nagle zrobiło. Masz jednak trochęracji w firmie nowa skoda i twz czasem bujnez tym ze mniej

Napisano
  • Autor

Nagrałem film po raz kolejny. Pierwsze ujęcie patrząc na przepustnicę z przodu, oczywiście bujnięcie w kompresji filmu wyparowało. Drugie jak trzymam telefon na silniku tu już lepiej można zauważyć takie sporadyczne wahnięcie. A na końcu przyłożyłem pod wydech kartkę. Tu jest najlepiej to ujęte. Zwrócicie uwagę że widać takie "twuu" "puuu" na kartce.

Inaczej mówiąc jak ktoś kiedyś miał malucha to na wolnych obrotach w środku bujało budą. W Corsie nie powinno tego być niby, a siedząc w środku co jakiś czas tak karoseria podskakuje.

Czy to może być wina poduszki, jeśli nie to gdzie szukać przyczyny?