Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

halogeny w PII

Featured Replies

Napisano

Witam ...

Mam pytanie odnośnie instalacji w PII. Czy ktoś z Was orientuje się czy w wersji bez halogenów są pociągnięte kable do tychże, czy nawet na kablach oszczędzili ?? A jeśli nie ma nawet kabli, to czy ktoś z Was bawił sie w montaż i czy warto się grzebać ??

Pozdrawiam

Napisano

Watek pojawia sie od czasu do czasu zlosnik.gif

Niedlugo po pojawieniu sie pierwszych P2 pojawiali sie pierwsi chetni do tego rodzaju tjuningu zlosnik.gif jednak ASO twierdzilo, ze oprocz wymiany samych lamp konieczna jest wymiana calego komputera screwy.gif

Wedlug mojej wiedzy nikt na kaciku nie szarpnal sie na wymiane lamp wraz komputerem (na wymiane lamp i dorabianie chalupnicze wlacznika halogenow chyba tez nie) zatem temat caly czas jest otwarty biglaugh.gif

Napisano

> Witam ...

> Mam pytanie odnośnie instalacji w PII. Czy ktoś z Was

> orientuje się czy w wersji bez halogenów są

> pociągnięte kable do tychże, czy nawet na kablach

> oszczędzili ?? A jeśli nie ma nawet kabli, to czy

> ktoś z Was bawił sie w montaż i czy warto się

> grzebać ??

> Pozdrawiam

Ja mam okurat seyjnie halogeny (wersja ELX) i używam dość

często - nawet jak nie ma mgły (w charakterze wyszukiwaczy dziur) zlosnik.gif i przy okazji nikogo nie oślepiam ok.gif jak to ma miejsce w przypadku żarówek 85-100W.

Samo pociągnięcie kabli - nawet jak ich nie ma (bo nie wiem czy są - trzeba podnieść maske i zajrzeć), nie stanowi większego problema - włącznik do halogena też nie powinien być zbyt drogi - tyle, że wtedy nie będzie współpracowało z długimi i mijania clown.gif.

Gorzej z samymi halogenami - wydawać 2 x 900 zł za cały reflektor.... - a osobno halogenów nie widziałem, no i żeby wymienić żarówkę od halogenów - to już na pewno trzeba odkręcać reflektor (i zderzak hehe.gif) i nawet metodą NA PRODISHA bow.gif nic nie zdziałamy. zakrecony.gif

WNIOSKI:

Reflektory z 2 soczewkami poprawiają wygląd zewnętrzny krolik.gif i walory użytkowe Punta pub2.gif

Napisano

> Witam ...

> Mam pytanie odnośnie instalacji w PII. Czy ktoś z Was orientuje

> się czy w wersji bez halogenów są pociągnięte kable do

> tychże, czy nawet na kablach oszczędzili ?? A jeśli nie ma

> nawet kabli, to czy ktoś z Was bawił sie w montaż i czy warto

> się grzebać ??

> Pozdrawiam

Witam.

Jeśli chodzi o montaż halogenów to brat wpakował takowe do P. Go!, przy czym były to osobne halogeny na dole zderzaka (między użebrowaniem dopr. powietrze do chłodnicy) - zrezygnował z zakupu nowych lamp ze zintegrowanymi halogenami p-mgłowymi bo było za drogo.

Instalacja wygląda mniej więcej tak:

- zasilanie halogenów - wprost z klemy+ jest wyciągnięty przewód (do siakiejś krzynki w komorze silnika) tam jest wpakowany bezpiecznik a za nim przekaźnik (nie pamiętam nru stopki) a potem już lecą przewody bezpośrednio do halogenów (nie ma oczywiście znaczenia czy są w zderzaku czy oryginały pod kloszem) Tym sposobem komp. nie widzi halogenów w instalacji.

- sterowanie przekaźnika - plus wziął za bezpiecznikiem od postojów (żeby było przepisowo i zabezpieczone) natomiast sterowanie odbywa się minusem za pośrednictwem włącznika w kabinie (gdziekolwiek go sobie zamontujecie). Ze względu na fakt że prąd sterujący przekaźnikiem jest b. mały, komputerek nie jorgnął się, że coś jest nie tak i wszystko działa do tej pory znakomicie. Jeden malutki minusik - włącznik nie posiada podświetlenia (co by się komp. nie buntował)

Napisano

Zakładałem centralny zamek i w aucie nie było kawałka kabla do tego typu urządzenia. A fiat jest niestety oszczędny sick.gif.

Napisano

> Witam.

> Jeśli chodzi o montaż halogenów to brat wpakował takowe do P. Go!,

> przy czym były to osobne halogeny na dole zderzaka (między

> użebrowaniem dopr. powietrze do chłodnicy) - zrezygnował z

> zakupu nowych lamp ze zintegrowanymi halogenami p-mgłowymi bo

> było za drogo.

> Instalacja wygląda mniej więcej tak:

> - zasilanie halogenów - wprost z klemy+ jest wyciągnięty przewód

> (do siakiejś krzynki w komorze silnika) tam jest wpakowany

> bezpiecznik a za nim przekaźnik (nie pamiętam nru stopki) a

> potem już lecą przewody bezpośrednio do halogenów (nie ma

> oczywiście znaczenia czy są w zderzaku czy oryginały pod

> kloszem) Tym sposobem komp. nie widzi halogenów w instalacji.

> - sterowanie przekaźnika - plus wziął za bezpiecznikiem od

> postojów (żeby było przepisowo i zabezpieczone) natomiast

> sterowanie odbywa się minusem za pośrednictwem włącznika w

> kabinie (gdziekolwiek go sobie zamontujecie). Ze względu na

> fakt że prąd sterujący przekaźnikiem jest b. mały, komputerek

> nie jorgnął się, że coś jest nie tak i wszystko działa do tej

> pory znakomicie. Jeden malutki minusik - włącznik nie posiada

> podświetlenia (co by się komp. nie buntował)

Witam,

Kolega bardzo ciekawe rzeczy pisze ok.gif Też się zastanawiałem nad włożeniem halogenków (oczywiście nie oryginalnych) tylko zawsze były jakieś przeszkody. Twój wątek jest bardzo pomocny. Mały schemacik i już zaczynam pracę, no i ten przekażnik (jaki?). Będę wdzięczny za info. 20.GIF

Napisano

Jak coś wyskrobię to wrzucę na forum - muszę jeszcze zerknąć na oznaczenia stopek przekaźnika.

Jakieś 2 m-ce temu montowałem halogeny również u siebie w Lancii (instalacja pewnie niewiele różni się od P 75) więc jestem jakby na bieżąco.

Napisano

> Jakieś 2 m-ce temu montowałem halogeny również u siebie w Lancii

A jakie? I za ile?

Napisano

Rozmawialem z elektrykiem w jednym z ASO i powiedzial, ze bron boze nie trzeba wymieniac wcale kompa - to tylko taka gadka ASO, coby podrozyc koszt wymiany. Mozna smialo podpinac halogeny pod komputer (w aucie, w ktorym nie bylo wczesniej takowych), tak jak wyciagac kabelek od komputera do radia Fiatowskiego. Nie ma zadnych przeciwwskazan do wykonania tych czynnosci.

Napisano

> A jakie? I za ile?

Te które zamontowałem u siebie to soczewkowe (ca. 180 zł) ale ja miałem je z rozbitego auta w zasadzie bez płacenia (za drobną przysługę). Musiałem trochę pokombinować z z dodatkową jakby to nazwać - maskownicą tak żeby też wizualnie dobrze to wyglądało bo oryginalny otwór w zderzaku ma średn 76 mm a soczewka niecałe 50 (poza tym obydowa jest jajowata). Ale niedawno oglądałem na stronie wesemu że teraz mają w ofercie okrągłe (przeciwmgłowe i dzienne) o średn 80 mm i trochę żałuję że sobie takich nie zapodałem (jakośbym dopasował i bardziej przypominałyby oryginalne)

Napisano

Widac rozmawiales z jakims bardziej kumatym elektrykiem grinser006.gif

W tym samochodzie faktycznie wszystko idzie przez komp - przerabialem to jak rozpracowywalem oswietlenie bagaznika - kabelek z wlacznika idzie do kompa i wraca do lampki z kompa screwy.gif

Napisano

Mlody chlopak.

Sam ma Punto II HGT i zreszta czasem zaglada na kacik.

Jak widzialem kiedys jego autko, to nawet wstawis sobie reflektory xenonowe do tego Punciaczka. Ogolenie koles robi dobre wrazenie smile.gif

Napisano

> Ogolenie koles robi dobre wrazenie

Ja tam sie za chlopakami nie ogladam wink.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> wstawis sobie reflektory xenonowe

Szczegóły prosimy.

Napisano

> Szczegóły prosimy.

To o szczegoly musicie jego spytac - wiem, ze nie obylo sie bez przerobki klosza.

Napisano

> To o szczegoly musicie jego spytac

Znaczy się kogo? ;->

> wiem, ze nie obylo sie bez przerobki klosza.

Buuueee, to odpada.

Napisano

Obawiam się, że to chyba nie tak. Ja już uwieżyłem w wersję z komputerem wymienianym z równoległym montażem halogenków. Pytałem też 3 Aso i 2elektryków niezależnych o specjalizacji FIAT i jeden speco-elektryk ASOwy który chciał mi (poza firmą tanio) zapodać halogenki w wersji bezhalogenkowej i... pupa.gif Porozkręcal cosik, posprawdzal, pomierzył i sam sie poddał... wsjo idzie przez komp. Dla testu zmieńmy zarówkę np światła pozycyjne, powiedzmy tył na 5W wiekszą. Komputer głupieje automatycznie wykazując przepaloną żarówkę (sprawdzone). A wrzucajac halogenki komputer ponoć nawet ich nie zauważy, nie mówiąc o wspólpracy ze światłami drogowymi/mijania

Napisano

> Ja tam sie za chlopakami nie ogladam

Ja też wole kobiety ... Ale halogeny by się przydały smile.gif Jednak widze że będe musiał to wszystko przemyśleć. Dzięki wszystkim za wypowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

> Szczegóły prosimy.

Bisex... eeeeeeee... bixenon.... zakrecony.gif270747800-sex.gifgrinser006.gif

H4_side_by_side_detail.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.