Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor tomasetto -wymiana

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam do kolegów kilka pytań w sprawie wymiany i regulacji reduktora tomasetto 100hp w Lanosie.

Poprzedni jest identyczny bez filtra dlatego wybór padł na ten model. Instalacja II generacji z silnikiem krokowym ,komputer al-700 (posiadam interfejs trochę się nim "bawiłem") .

Po pierwsze proszę o konkretną informację czy po wymianie na nowy najpierw przeprowadzić regulację parownika dwiema śrubkami, czy jest to konieczne jeżeli tak to jak to wykonać a następnie przeprowadzić autokalibracje programem amon czy kolejność odwrotna?

Sprawa druga to parametry odczytane programem amon, które są szczególnie ważne i jaka powinna być ich przybliżona wielkość?

Następnie sprawa skład mieszanki (uboga,bogata) czy wystarczy wynik z programu, czy należy skontrolować na analizatorze spalin?

Ostatnia sprawa to elektrozawór tomasetto z cewką jak w nim wymienia się filtr(jak go rozkręcić)?

Czy konieczne jest odpowietrzanie układu chłodzącego (ewentualnie jak to wykonać)?

Dodam że na temat regulacji parownika czytałem sporo na forach i mam mętlik jak to prawidłowo i w miarę prosto wykonać.Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczny.

Napisano

> czy po wymianie na nowy najpierw przeprowadzić regulację parownika dwiema śrubkami, czy jest to konieczne jeżeli tak to jak to wykonać a następnie przeprowadzić autokalibracje programem amon czy kolejność odwrotna?

Przed montażem nowego parownika ustaw na nim śrubki TAK SAMO, jak na starym, działającym poprawnie. To najlepszy sposób przy wymianie na taki sam model. Pozwala to przełaczyć się na LPG przed procedurą kalibracji sterownika.

> Sprawa druga to parametry odczytane programem amon, które są szczególnie ważne i jaka powinna być ich przybliżona wielkość?

Wszystkie są ważne, ale ja staram się tak skalibrować sterownik, aby PWA min było w okolicach 100 kroków. Reszta parametrów ustawia się automatycznie. W Lanosie, jak kiedyś czytałem, ważne jest ustawienie fali emulacji sondy lambda, chyba trzeba ustawić L:H = 600/400 lub odwrotnie, aby silnik nie mulił następnego dnia na noPb...

> Następnie sprawa skład mieszanki (uboga,bogata) czy wystarczy wynik z programu, czy należy skontrolować na analizatorze spalin?

Jesli w programie mieszanka oscyluje na wolnych obrotach i na wysokich, to jest ok.

> elektrozawór tomasetto z cewką jak w nim wymienia się filtr(jak go rozkręcić)?

Tego nie wiem, mam Lovato.

> Czy konieczne jest odpowietrzanie układu chłodzącego (ewentualnie jak to wykonać)?

Jesli po zagrzaniu silnika parownik jest zimny/letni, to wystarczy poluzować cybant z węża doprowadzającego płyn, zsunąć wąż z króćca i upuścić ostrożnie trochę płynu. W większości przypadków układ sam się odpowietrza po nagrzaniu i przegazowniu.

> temat regulacji parownika czytałem sporo na forach i mam mętlik

Podczas kalibracji Amonem program prosi o regulację parownika. Ja ZAWSZE reguluję tylko śrubą czułości, śrubę obejścia na wolnych obrotach mam odkręconą na 1/2 obrotu, ale ja mam inny parownik, u Ciebie być może trzeba regulować śrubą wolnych obrotów, musisz poeksperymentować, a podczas regulacji obserwować wskazania programu. Jest ok, jeśli mieszanka będzie oscylować na wolnych obrotach i na wysokich.

Pozdr.

Napisano

Teraz niby wszystkie reduktory przynajmniej do sekwencji dają ustawione. Śrubą obejścia ustawisz na wodę poprostu zrób zworę włóż wąż wylotowy LPG do pojemnika z wodą i puść gaz, kręć do czasu aż otrzymasz pojedyńcze bąble gazu w wodzie. Ja zawsze ustawiałem tylko to plus PWA reszta raczej się nie zmieni. Cała operacja zajmuje ok 30 min

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Już po wymianie.

Nic nie regulowałem i wygląda tak, że

wszystko ładnie się przełącza, obroty równe około 850 nie wiem jak ze spalaniem bo zrobiłem mało kilometrów.

Teraz o minusikach:

-czasami po dłuższej przerwie (nie jężdząc )pierwszym uruchomieniu po przełączeniu na gaz obroty szybko spadają i potrafi zgasnąć wtedy ponownie zapalam dodaję gazu i wygląda niby OK. tzn. nie gaśnie a obroty ustawiają się na 850.

Podobny efekt dzieje się czasami kiedy przy większej prędkości wrzucam na luz wtedy też potrafi zgasnąć silnik.

-druga sprawa to przy kalibracji amonem na wolnych obrotach nie wyświetla się skład mieszanki tzn. wskaźnik lambda jest na szaro a napięcie 0v ,dopiero po dodaniu obrotów około 2000-2500 pojawia pasek wskazujący mieszankę bogatą a napięcie około 0.8v/

Regulować w ciemno śrubkami nie chcę bo jakoś jeździ , proszę o poradę czy drobna korekta może wyeliminować te niedogodności.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.