Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przewod odpowiedzialny za reset ECU w palio/siena 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam,

Posiadam Palio z 98 roku 1.6 16 V 95 tys przejechane. Fajnie chodzilo dopoki pol roku temu nie zalozylem LPG (parownik Lovato i zawory tez, komputer DT GAS System Basic +). Przeszukalem prawie wszystkie topiki i dowiedzialem sie jak ustawiac lambde zeby dalo sie potem jezdzic na benzynie (mam teraz mase), wymienilem silnik krokowy benzynowy, MAP Sensor, sonde lambde na nowa, swiece odpowiednie do LPG, nowe kable magneti marelli a moje palio jak mialo chimery i obroty mu sie na LPG wieszaly na 2000 obr/min lub przy wysprzeglaniu gaslo przy szybszej jezdzie to nadal gasnie i szwankuje na lpg, a potem juz na noPB tez mu sie cos w ECU pokreci . Zauwazylem ze na troche pomaga odlaczenie zasilania akumulatora, wtedy ECU wykasuje pamiec adaptacji i na kilka kilometrow jest spokoj, ale potem znowu wszystko powraca. Srubki od klem juz strasznie obciachalem i postanowilem ze zaloze przekaznik resetujacy ECU, firma protek Digital takowy produkuje. Stad moje pytanie, czy ma ktos schemat podlaczen IN/OUT ECU od noPB i czy jest kabelek odpowiedzialny za reset, czy tylko w palio/siena 1.6 trzeba zasilaniem restartowac ECU. Bardzo bede wdzieczny za porade lub schemat elektryczny ECU.

Pozdrawiam Grzegorz Miskiewicz

Napisano

po co resetowac ?

Emulację sondy ustaw na masę...

Napisano
  • Autor

> po co resetowac ?

> Emulację sondy ustaw na masę...

mam na mase a sonda ustawiona 0-1V.

Rece mi juz opadaja, jak nie mialem problemow to zalozylem sobie LPG do autka, choc nie powiem jak mialem poloneza (gaznikowca) to calkiem fajnie sie jezdzilo ale teraz to wiecej stoje niz jezdze. Dlatego chce ten dodatkowy uklad zalozyc do resetowania ECU, dlatego szukam przewodu odpowiedzialnego za reset lub schematu elektrycznego, moze ktos w swoich sienach/palio robil juz cos takiego.... i poratuje wiedza...please 893goodvibes.gif

Napisano

> mam na mase a sonda ustawiona 0-1V.

> Rece mi juz opadaja, jak nie mialem problemow to zalozylem sobie LPG

> do autka, choc nie powiem jak mialem poloneza (gaznikowca) to

> calkiem fajnie sie jezdzilo ale teraz to wiecej stoje niz

> jezdze. Dlatego chce ten dodatkowy uklad zalozyc do resetowania

> ECU, dlatego szukam przewodu odpowiedzialnego za reset lub

> schematu elektrycznego, moze ktos w swoich sienach/palio robil

> juz cos takiego.... i poratuje wiedza...please

Nie ma oddzielnego przewodu do resetu. Trzeba odłączać zasilanie, co na dłuzszą mete nie jest za dobre dla kompa.

Napisano
  • Autor

a dlaczego takie kasowanie ECU jest na dluzsza mete szkodliwe ? i czym sie to moze zakonczyc ?

Napisano

> mam na mase a sonda ustawiona 0-1V.

sprawdz,czy rzeczywiście emulator przełącza na masę

Napisano
  • Autor

pomierzylem mierniczkiem i faktycznie na przewodzie w kierunku ecu benzynowego jest masa, czyli napiecie prawie 0 (0.01-0,03V) .

Napisano

> a dlaczego takie kasowanie ECU jest na dluzsza mete szkodliwe ? i

> czym sie to moze zakonczyc ?

Na konkurencyjnym forum ktoś kiedys opisywal taki przypadek. Zakończylo sie to koniecznoscią wymiany kompa. Problem polega na tym, że taki gazowniczy reset odłącza zasilanie komputera po wyłączeniu zapłonu, a komputer wcale nie konczy jeszcze wtedy pracy i tym sposobem przerywa mu sie to co on tam sobie jeszcze robi po zakończeniu pracy silnika. Efekt mozna porównac do takiego jak byś gasił kompa w domu nie kończąc pracy Windy. 100 razy nic sie nie stanie albo wstanie ze scandiskiem, a za 101 cos sie spier...

Napisano

> Witam,

> Posiadam Palio z 98 roku 1.6 16 V 95 tys przejechane. Fajnie chodzilo

> dopoki pol roku temu nie zalozylem LPG (parownik Lovato i zawory

> tez, komputer DT GAS System Basic +). Przeszukalem prawie

> wszystkie topiki i dowiedzialem sie jak ustawiac lambde zeby

> dalo sie potem jezdzic na benzynie (mam teraz mase), wymienilem

> silnik krokowy benzynowy, MAP Sensor, sonde lambde na nowa,

> swiece odpowiednie do LPG, nowe kable magneti marelli a moje

> palio jak mialo chimery i obroty mu sie na LPG wieszaly na 2000

> obr/min lub przy wysprzeglaniu gaslo przy szybszej jezdzie to

> nadal gasnie i szwankuje na lpg, a potem juz na noPB tez mu sie

> cos w ECU pokreci . Zauwazylem ze na troche pomaga odlaczenie

> zasilania akumulatora, wtedy ECU wykasuje pamiec adaptacji i na

> kilka kilometrow jest spokoj, ale potem znowu wszystko powraca.

> Srubki od klem juz strasznie obciachalem i postanowilem ze

> zaloze przekaznik resetujacy ECU, firma protek Digital takowy

> produkuje. Stad moje pytanie, czy ma ktos schemat podlaczen

> IN/OUT ECU od noPB i czy jest kabelek odpowiedzialny za reset,

> czy tylko w palio/siena 1.6 trzeba zasilaniem restartowac ECU.

> Bardzo bede wdzieczny za porade lub schemat elektryczny ECU.

> Pozdrawiam Grzegorz Miskiewicz

Witam!!!

Mam Palio Weekend 1,6 16v 98'

Zmagam się z identycznym problemem. Sprawa wygląda tak zamin załozyłem gaz było super odkąd jest gaz się wszystko pieprzy. Szczególnie jak braknie gazu i na ciepłym silniku przełącze na benzyne. Obroty zaczynają wariować wskakuje na 1500 obr 2500 lub 4000 i kicha.

Poprzednio jak tak się zrobiło musiałem jechac do ASO i komputer od benzyny przeprogramować bo podobno autoadaptacja siadła. No ale to kosztuje 200 zł.

Teraz znowu mam ten problem. Próbowałem czyścic krokówkę przepustnice. Odłączałem kompa resetowałem go i kicha nic.

Komputer wywala błąd przepustnicy.

Zauważyłem następujaca rzecz.

Po rozebraniu krokówki i oględzina wnioskuje że źle nią steruje komp poprostu ma ograniczony zakres ruchu. Co powoduje że silnik dostaje wiecej powietrza i komp musi podac więcej paliwa i dlatego wyskakuje błąd przepustnicy. Ale kurna Jak to rozwiązać. Może jednak jest tu jakis spec.

Napisano
  • Autor

> Witam!!!

> Mam Palio Weekend 1,6 16v 98'

> Zmagam się z identycznym problemem. Sprawa wygląda tak zamin

> załozyłem gaz było super odkąd jest gaz się wszystko pieprzy.

> Szczególnie jak braknie gazu i na ciepłym silniku przełącze na

> benzyne. Obroty zaczynają wariować wskakuje na 1500 obr 2500 lub

> 4000 i kicha.

-----------------------------------------------

jezeli masz problem z kichaniem, to moze kable i siwece. Jednak stawialbym na zle wyregulowana instalcje LPG, za malo gazu lub za duzo, lub np. za szybko silniczek krokowy sie zamyka....

----------------------------------------------------------

> Poprzednio jak tak się zrobiło musiałem jechac do ASO i komputer od

> benzyny przeprogramować bo podobno autoadaptacja siadła. No ale to kosztuje 200 zł.

> Teraz znowu mam ten problem. Próbowałem czyścic krokówkę

> przepustnice.

-----------------------------------------------------------

W sprawie wieszajacych sie obrotow, to Ja wszystko czyscilem co sie tylk dalo, w koncu wymienilem silnik krokowy, map sensor i nadal to samo. Brak zasilania na chwile pomaga, ale czy resetuje na 100% pamiec adaptacji to nie jestem przekonany, ale pomaga. Bylem fakt w warsztacie na komputerze to podobno moja pamiec usterek nie miala bledow... tak tweirdzi serwisant ale wydaje mi sie ze mial problem z jej odczytaniem ;-(

Bede musial jechac do fiata, moze ich programy cos wiecej powiedza.

----------------------------------------------------

Odłączałem kompa resetowałem go i kicha nic.

--------------------------------------------------------------

Jezeli masz wieszajace sie obroty tak jak ja to cos nie tak z ECU od noPB. Moj swietny gazownik ustawil mi inny typ sondy a na dodatek nie podlaczyl czujnika TPS do LPG, minimalne kroki silnika od LPG sa zablokowane na 130, dlatego gazu moj silnik ma dostatek, wiec jak silnik krokowy od bezyny dziwnie jest wysterowany do takie mam obroty, bo gazowy stoi w miejscu....

---------------------------------------------------------------

> Komputer wywala błąd przepustnicy.

----------------------------------------------------------

A to bardzo ciekawe, bo powiem szczerze ze jeszcze mi ten czujnik zostal, wlasnie na przepustnicy. Moze po prostu to ustrojstwo uleglo uszkodzeniu, co tam moze byc kawalek rezystora obrotowego....? a moze moj gazownik dlatego mi nie podlaczyl LGB pod ten czujnik bo go zdiagnozowal i stwierdzil ze jest padniety, a ja go posadzilem o partactwo i lenistwo, a tu chlopina nic nie winny. Mam identyczne objawy jak u Ciebie a tego czujnika jeszcze nie wymienilem.... w sumie po 100 tys, cos sie tam moglo powycierac i skacze napieciami i dlatego ECU od noPB wariuje, co o tym sadzisz ? w sumie blad przepustnicy to blad tego czujnika...... w moim rozumieniu.;-)

> Zauważyłem następujaca rzecz.

> Po rozebraniu krokówki i oględzina wnioskuje że źle nią steruje komp

> poprostu ma ograniczony zakres ruchu. Co powoduje że silnik

> dostaje wiecej powietrza i komp musi podac więcej paliwa i

> dlatego wyskakuje błąd przepustnicy. Ale kurna Jak to rozwiązać.

----------------------------------------------------------------

czyli jak masz na mysli blad przepustnicy to sadzisz ze jest to silnik krokowy ?

kurcze szczerze mowiac nie wiem, az taki rozeznany nie jestem, ja byl blad przepustnicy interpretowal jako blad czujnka polozenia przepustnicy TPS przy lince od pedalu przyspieszenia.

Zreszta ja silnik krokowy wymienilem i nadal to samo, wiec nie moze sie zacinac sam z siebie, tylko dostaje ilosc krokow od ECU noPB, a informacje sterujace ECU pobierane sa z MAP sensora (ktory tez wymienilem), sonda LAMBDA (ktora tez wymenilem), i czujnik polozenia przepustnicy TPS (ktorego nie wymienilem).

---------------------------------------------------------

> Może jednak jest tu jakis spec.

Napisano
  • Autor

dzisiaj wykonalem tescik. Jak zwykle obroty mi podskoszyly na poczatku po odpaleniu trzymal gdzies na 3000obr.min niezaleznie czy noPB czy LPG. Pojezdzilem troche, spadly i potem na rozgrzanym silniku ustabilizowaly sie na 1200 obr/min.

Wyciagnalem wtyczke od czujnika polozenie przepustnicy, zapalila sie lamka "wtrysku" na desce rozdzielczej, ale co dziwne obroty mi spadly do normalnego poziomu, czyli 850 obr/min. Bylem strasznie zdziwiony bo i LPG ladnie chodzil jak i noPB.

Moje pytanie jest takie, czy jak odlaczylem czujnik polozenia przepustnicy to ECU nie bierze pod uwage zadnego czujnika i pracuje z MAPy, czy tylko czujnik przepustnicy jest olewany ?

Napisano

> Moje pytanie jest takie, czy jak odlaczylem czujnik polozenia

> przepustnicy to ECU nie bierze pod uwage zadnego czujnika i

> pracuje z MAPy, czy tylko czujnik przepustnicy jest olewany ?

Olewa wtedy tylko czujnik przepustnicy. Dane z pozostałych sa pobierane normalnie. Może faktycznie masz ten potencjometr zwalony.

Napisano
  • Autor

> Olewa wtedy tylko czujnik przepustnicy. Dane z pozostałych sa

> pobierane normalnie. Może faktycznie masz ten potencjometr

> zwalony.

-----------------------------------------------------

dziekuje bardzo za taka odpowiedz, szczerze mowiac modlilem sie zeby tak bylo. Jest to dla mnie nadzieja, ze moze po 6 miesiacach wymieniania czesci wreszcie trafilem na ta wadliwa. Zaczynam szukac po sklepach tego czujnika polozenia przepsutnicy, jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. ok.gif

Napisano

> -----------------------------------------------------

> dziekuje bardzo za taka odpowiedz, szczerze mowiac modlilem sie zeby

> tak bylo. Jest to dla mnie nadzieja, ze moze po 6 miesiacach

> wymieniania czesci wreszcie trafilem na ta wadliwa. Zaczynam

> szukac po sklepach tego czujnika polozenia przepsutnicy, jeszcze

> raz dziekuje za odpowiedz.

Witam

Bylem wczoraj u fachowca(nie w serwisie fiata) i stwierdzil uszkodzona kostke przy czujniku przepustnicy

Narazie jest ok zobaczymy jak dlugo,sprawdz u siebie to dokladnie czy wtyczka nie jest luzna i podoginaj we wtyczce piny oraz sprawdz dokladnie kable,moze poprostu tylko nie lączy

Jezeli bedzie u mnie sie pojawiac problem to tez bede musial wymienic czujnik i dam znac

pozdr.

Napisano

Ponieważ masz taki sam silnik jak ja w Bravie, to powiem Ci jak rozwiązałem swoje tego typu problemy problemy

Ale na początek przyznaj się że zaoszczedziłeś na instalce LPG i nie był to żaden zakład z autoryzacją ??

Mniejsz o to. Twoje problemy powoduje nieprawidłowa symulacja sondy Lambda przez komputer gazowy dla komputera Pb

Kwestia jest w jego prawidłowych ustawieniach

Podjedz do jakiegoś porządnego zakłądu i niech Ci to zrobią

Potem musisz zrobić reset autoadaptacji kompa wtrysku Pb w ASO

I będzie grało

Napisano
  • Autor

> Ponieważ masz taki sam silnik jak ja w Bravie, to powiem Ci jak

> rozwiązałem swoje tego typu problemy problemy

> Ale na początek przyznaj się że zaoszczedziłeś na instalce LPG i nie

> był to żaden zakład z autoryzacją ??

> Mniejsz o to. Twoje problemy powoduje nieprawidłowa symulacja sondy

> Lambda przez komputer gazowy dla komputera Pb

> Kwestia jest w jego prawidłowych ustawieniach

> Podjedz do jakiegoś porządnego zakłądu i niech Ci to zrobią

> Potem musisz zrobić reset autoadaptacji kompa wtrysku Pb w ASO

> I będzie grało

emulacje sondy mam ustawiona na mase, podobno fiaty tak lubia. Wczesniej mialem fale prostokatna, to faktycznie dzialy sie dziwne rzeczy i nie chcial na benzynie jezdzic. Teraz juz jezdzi, zreszta tych ustawiewien sondy nie ma za wiele. Ale mam takie pytanie, czy te fiaty 1.6 16v kasuja autoadptacje po odlaczeniu akumlatora czy tylko examiner pozostal ?

Napisano

> emulacje sondy mam ustawiona na mase, podobno fiaty tak lubia.

> Wczesniej mialem fale prostokatna, to faktycznie dzialy sie

> dziwne rzeczy i nie chcial na benzynie jezdzic. Teraz juz

> jezdzi, zreszta tych ustawiewien sondy nie ma za wiele. Ale mam

> takie pytanie, czy te fiaty 1.6 16v kasuja autoadptacje po

> odlaczeniu akumlatora czy tylko examiner pozostal ?

Są różne autoadaptacje, przynajmniej u mnie w Bravie 1.6 97 rocznik

U mnie nastawy silnika krokowego jałowego biegu się kasują po odpiciu aku, ale nastawy autoadaptacji kompa Pb niestety musiałem kasować z Examinera frown.gif

Napisano

> Są różne autoadaptacje, przynajmniej u mnie w Bravie 1.6 97 rocznik

> U mnie nastawy silnika krokowego jałowego biegu się kasują po odpiciu

> aku, ale nastawy autoadaptacji kompa Pb niestety musiałem

> kasować z Examinera

Witam wszystkich!

Bardzo ciekawy temat!

Mogę się dołączyć - również miałem problemy.

Tak jak pisze poniżej mam sienę 1.6 16V + LPG BRC 88tys przebiegu. Zaczęło się od tego,że po odpaleniu silnika (oczywiście na benzynce) nierówno pracował i nieraz gasnął.Samo dłączenie akumulatora nie daje oczekiwanych rezultatów (nie jestem żadnym fachowcem) ale po wykonaniu następujących czynności wszystko jest super smile.gif

Mianowicie :

-ściągnąłem klemy z akumulatora

-po chwili zwarłem je na pewiem czas

-podpiąłem akumulator

-przełącznik Pb/LPG na pozycję tylko benzyna

-odpaliłem silnik delikatnie dodając gazu by nie zgasł

-i czekałem aż załączy się wiatrak na chłodnicy (tak dwa razy)

-potem można już gazować - silnik chodzi jak zegarek smile.gif

Uwaga!

Jeśli przygazowałem podczas grzania silnika - potem działy się różne dziwne rzeczy yikes.gif

Nie wolno też grzać silnika na LPG - potem gasnął silnik na benzynie.

Może to jest dlas Was oczywiste - ale dla mnie nie było

(sprawdzałem doświadczalnie - lecz później okazało się,że tak właśnie trzeba robić) dlatego o tym piszę.

Pozdrawiam!

Proszę napiszcie jeśli ktoś to sprawdzi u siebie (czy zadziałało)

Napisano

> Jeśli to faktycznie pomaga

Pomaga, pomaga.

Proszę mi wierzyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.