Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam wink.gif

Wziął się i zepsuł domofon w mieszkaniu i muszę zakupić nowy i zamontować.

Rozebrałem go i nieco się zdziwiłem, bo ze ściany wychodzi 6 różnych cieniutkich przewodów, które są przylutowane do płytki drukowanej w tym domofonie.

Poradźcie mi proszę jaki mam domofon zakupić, aby pasował podłączeniem do starego 20.GIF

Link do zdjęcia domofonu https://www.dropbox.com/s/eq6d663tmq6hv25/2014-09-03%2019.18.31.jpg?dl=0

I zdjęcie podłączenia https://www.dropbox.com/s/5v2j4nhz6pd9zal/2014-09-03%2019.26.18.jpg?dl=0

Napisano

Domofon tesla.

Brat miał taki, wymienił na wekta tk-6 (chyba). W nowym domofonie bedziesz miał schemat jak podłączyć, musisz znaleźć tylko schemat podłaczania tego domofonu który masz (jest gdzieś tam jakieś oznaczenie modelu ?) - ja znalazłm na elektrodzie.

Napisano
  • Autor

> Domofon tesla.

> Brat miał taki, wymienił na wekta tk-6 (chyba). W nowym domofonie bedziesz miał schemat jak

> podłączyć, musisz znaleźć tylko schemat podłaczania tego domofonu który masz (jest gdzieś tam

> jakieś oznaczenie modelu ?) - ja znalazłm na elektrodzie.

No właśnie szukałem i nigdzie na nim nie ma żadnego oznaczenia jaki dokładnie to model...

Z tego, co teraz poczytałem na necie, to wystarczy najzwyklejszy z podłączeniem 6-żyłowym? Np. taki: KLIK (chyba ta wekta, o której wspomniałeś wink.gif albo KLIK hmm.gif

Ps. trochę będzie zabawy z kabelkami, bo nie jestem w stanie rozróżnić kolorów dwóch z nich wink.gif (biorąc pod uwagę, że kolory są standardowe...)

Napisano

A od strony ściany nie ma napisu-modelu na domofonie (musisz odkrecić) ?

Napisano

> Ps. trochę będzie zabawy z kabelkami, bo nie jestem w stanie rozróżnić kolorów dwóch z nich

> (biorąc pod uwagę, że kolory są standardowe...)

Rozbebesz trochę te kable w ściane. Zawsze ida parami , w tym przypadku 3x2 . czyli np białe plus trzy różne . Biały-cośtam, biały -cośtam itd . Jak par nie pomylisz to powinno grać.

Napisano
  • Autor

> A od strony ściany nie ma napisu-modelu na domofonie (musisz odkrecić) ?

Nie ma, odkręciłem całego i dokładnie obejrzałem wink.gif

Ps. na tyle płytki znalazłem tylko nadruk GM-WO

Napisano
  • Autor

> Rozbebesz trochę te kable w ściane. Zawsze ida parami , w tym przypadku 3x2 . czyli np białe plus

> trzy różne . Biały-cośtam, biały -cośtam itd . Jak par nie pomylisz to powinno grać.

W sumie to ze ściany od klatki idzie 12 przewodów wink.gif

Druga "szóstka" pewnie do podłączenia dodatkowego domofonu wink.gif

No nic... Jutro kupię jakiś najtańszy i będę jechał z miernikiem wg jakichś tam opisów na elektrodzie wink.gif

Tylko nie wiem ile tych domofonów kupić "na dzień dobry", bo znając moje zdolności to pewnie pierwsze dwie sztuki spalę/zniszczę... wink.gif

Napisano

Powinno być 2-mikrofon, 2 głośnik i 2 zamek.

3 białe to masy

Napisano
  • Autor

> Powinno być 2-mikrofon, 2 głośnik i 2 zamek.

> 3 białe to masy

O! To by się zgadzało ze schematem mojego ok.gif

Napisano
  • Autor

> To domofon BERG.

> Popatrz tutaj.

Faktycznie, ale...

Wygląda to na starego Berga i jak mam wyczytać ten schemat z linku? J1, J2...

U mnie pierwsze sześć pinów jest zajęte, ostatni wolny. Na schemacie z linku jest trochę inaczej hmm.gif