Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa,wody do 1.4

Featured Replies

Napisano

Jakies wskazania co kupić, a czego unikać?

Niech mi ktoś powie, że ta wloszczyzna jest nietrwala. Od jakiegoś czasu pompa lekko się poci. Dziś pokazalem to znajomkowi w warsztacie, który stwierdził, ze pompy w uno wytrzymuja fabrycznie 160 tkm, a wymienione 80.

Moja ma 280 tkm zlosnik.gif

Ale jakąś bym na zapas kupil.

Napisano

Swego trupa sprzedawałem z podobnym przebiegiem(coś około 280 kkm) i fabryczną pompą i nawet się nie pociła zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Swego trupa sprzedawałem z podobnym przebiegiem(coś około 280 kkm) i fabryczną pompą i nawet się

> nie pociła

Pomijając blachę, której wymiana u mnie na wsi kosztuje grosze, naprawdę nie mam powodów narzekac na niezawodność. Praktycznie 280 tkm z jedną lawetą, gdy padła pompa paliwa. Zapala i jedzie gdzie chcę. Sąsiad był gotów się zamieniać na moje 20 letnie uno na 10 letnią Picassę, z którą co zimę co dwa tygodnie ląduje w warsztacie zlosnik.gif

Napisano

> Jakies wskazania co kupić, a czego unikać?

> Niech mi ktoś powie, że ta wloszczyzna jest nietrwala. Od jakiegoś czasu pompa lekko się poci. Dziś

> pokazalem to znajomkowi w warsztacie, który stwierdził, ze pompy w uno wytrzymuja fabrycznie

> 160 tkm, a wymienione 80.

> Moja ma 280 tkm

> Ale jakąś bym na zapas kupil.

bo pompy na paskach klinowych są trwałe ze względu na mniej zmienne obciążenia łożysk w trakcie pracy silnika.

Swoją drogą może być tak ze dopiero po wymontowaniu starej dobierzesz nową (bo było parę typów) .

Producent akurat tu ma mniejsze znaczenie.

Napisano
  • Autor

Chodzilo mi bardzoej o kwestię trwałości, bo podobno zdarzaja się wytrzymujące 30 tkm. A moja jest napędzana paskiem wielorowkowym.

Napisano

> Chodzilo mi bardzoej o kwestię trwałości, bo podobno zdarzaja się wytrzymujące 30 tkm. A moja jest

> napędzana paskiem wielorowkowym.

Pasek wielorowkowy to

to odmiana paska kinowego.

Ja polecam pompę firmy Dole lub Hepu, ale czasami w ich cenie można dostać ricambi.

Napisano
  • Autor

> Pasek wielorowkowy to

> to odmiana paska kinowego.

> Ja polecam pompę firmy Dole lub Hepu, ale czasami w ich cenie można dostać ricambi.

Dzięki - podrzuciles mi pomysł - zadzwonię do ASO. Kilka razy zdarzylo mi się tam kupić części tamiej niz w IC. Ale wcale nie lepsze jakościowo zlosnik.gif

Edit - ASO odpada, chcą 530 zl i na zamówenie, bo muszą z muzeum przywieźć zlosnik.gif

Napisano

> ... ASO odpada, chcą 530 zl i na zamówenie, bo muszą z muzeum przywieźć

Za taką cenę, to można całe Uno kupić wink.gif

Napisano

> Dzięki - podrzuciles mi pomysł - zadzwonię do ASO. Kilka razy zdarzylo mi się tam kupić części

> tamiej niz w IC. Ale wcale nie lepsze jakościowo

> Edit - ASO odpada, chcą 530 zl i na zamówenie, bo muszą z muzeum przywieźć

Przekop jeszcze allegro z numerem OE. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przekop jeszcze allegro z numerem OE.

OE, czyli?

Napisano
  • Autor

> OE czyli numer oryginalu

Dzięki. Jeżeli go gdzieś na pompie znajdę.

Napisano

> Dzięki. Jeżeli go gdzieś na pompie znajdę.

E-per Twoim przyjacielem. wink.gif

Napisano
  • Autor

> E-per Twoim przyjacielem.

Hmm, znowu - czyli?

Co do tzw. etki to juz kilkukrotnie się przekonałem, że są w nich błędy. Np. poduszka mocowania skrzyni w 1.4 jest podawana do 1.1, a tę wlaściwą znajdzieszj jako do diesla zlosnik.gif

Napisano

> Hmm, znowu - czyli?

> Co do tzw. etki to juz kilkukrotnie się przekonałem, że są w nich błędy. Np. poduszka mocowania

> skrzyni w 1.4 jest podawana do 1.1, a tę wlaściwą znajdzieszj jako do diesla

Dokladnie to taka Fiatowska etka. Bledy sa ale sporadyczne, szukales po VIN ta poduszke? Bo jak niee to moze wlasnie dlatego. Wloskie egzemplarze praktycznie nie maja bledow, do polskich niekiedy wkladano to co bylo pod reka.

Napisano
  • Autor

> Dokladnie to taka Fiatowska etka. Bledy sa ale sporadyczne, szukales po VIN ta poduszke? Bo jak

> niee to moze wlasnie dlatego. Wloskie egzemplarze praktycznie nie maja bledow, do polskich

> niekiedy wkladano to co bylo pod reka.

Ja mam polski egzemplarz, ale poduszka jest w samochodzie wlaściwa, zaś błąd byl w etce.

Napisano

> Ja mam polski egzemplarz, ale poduszka jest w samochodzie wlaściwa, zaś błąd byl w etce.

A moze ta poduszka z diesla byla tez montowana w 1.4 ktore wychodzily we wloszech? Ja szukajac do swojego po VIN czesci nigdy nie mialem problemu.

Napisano
  • Autor

> A moze ta poduszka z diesla byla tez montowana w 1.4 ktore wychodzily we wloszech? Ja szukajac do

> swojego po VIN czesci nigdy nie mialem problemu.

Nie, nawet w ASO najpierw przynieśli złą, wskazaną przez etkę. Dopiero gdy im powiedziałem, ze powinni wziąć tę od diesla, pasowała.

Napisano

bo do złego ASO trafiłeś ;p;p

tak jak pisali koledzy wyżej, w polskich Uno to loteria...

Napisano

> bo do złego ASO trafiłeś ;p;p

> tak jak pisali koledzy wyżej, w polskich Uno to loteria...

W Chrzanowie w ASO wszystko znajdą i znają grinser006.gif.