Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebny schemat podciśnienia do jtd

Featured Replies

Napisano

Nie chodzi dokładnie o stilo jtd, a o doblo, ale schemat powinien być taki sam lub bardzo zbliżony. Niestety, ale u mnie ktoś gmerał i poucinał praktycznie wszystkie wężyki i nie wiem jak to podłączyć. Wiem tylko, że:

- z vacum pompy idzie wężyk do puszki podciśnienia

- z puszki podciśnienia idzie wężyk do zaworu z tyłu silnika (od przepustnicy, klapki gaszącej)

- z tego zaworu z tyłu idzie wężyk do przepustnicy (klapki gaszącej)

No i tym sposobem nie mam już więcej wolnych podciśnień i nie wiem do czego podpiąć overboost, bardzo proszę o pomoc.

Napisano

> Nie chodzi dokładnie o stilo jtd, a o doblo, ale schemat powinien być taki sam lub bardzo zbliżony.

> Niestety, ale u mnie ktoś gmerał i poucinał praktycznie wszystkie wężyki i nie wiem jak to

> podłączyć. Wiem tylko, że:

> - z vacum pompy idzie wężyk do puszki podciśnienia

> - z puszki podciśnienia idzie wężyk do zaworu z tyłu silnika (od przepustnicy, klapki gaszącej)

> - z tego zaworu z tyłu idzie wężyk do przepustnicy (klapki gaszącej)

> No i tym sposobem nie mam już więcej wolnych podciśnień i nie wiem do czego podpiąć overboost,

> bardzo proszę o pomoc.

tam powinien być jeszcze tzw. akumulator podciśnienia, od węża do serwa hamulca idzie cienki wężyk właśnie do tego, nie mam na teraz obrazka, jak dam rade najwcześniej jutro po południu.

Napisano
  • Autor

> tam powinien być jeszcze tzw. akumulator podciśnienia, od węża do serwa hamulca idzie cienki wężyk

> właśnie do tego, nie mam na teraz obrazka, jak dam rade najwcześniej jutro po południu.

Nazwałem ten akumulator podciśnienia "puszką". Problem polega na tym, że są w niej tylko 2 wyjścia, które zostają wykorzystane do elektrozaworu oraz samej klapki gaszącej, brakuje mi 1 króćca aby podpiąć wężyk od overboosta frown.gif

Napisano
  • Autor

> tu obrazek z elerna

> nr 1 na obrazku

Przejrzałem już sporo schematów, e-learnów, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie: gdzie wpiąć wężyk od overboosta skoro trójnik na vacum pompie już zajęty oraz 2 (wszystkie) wyjścia z akumulatora podciśnienia również zajęte. pewnie mógłbym wstawić kolejny trójnik, ale chciałbym wiedzieć jak to było rozwiązane fabrycznie crazy.gif

Napisano

jak ktoś wcześniej nie wklei to jutro na wieczór się postaram pstryknąc stilaczowi bebechy.

no to fotki,

1.

287927932-IMGP3928.JPG

tu masz jeden wężyk idący od węża dającego podciśnienie na serwo, jest wpięty do aku podciśnienia (dwa krućce nad sobą)

w srebrnej otulinie idą dwa wężyki, jeden od gasika i wpiety jest do aku podciśnienia przy tym wężyku idącym od zasilania serwa hamulców, trzeci wężyk idzie od zaworu overbostu i wpiety jest do aku podciśnienia w gniazdo zapoatrzone we wtyczkę, jest ulokowana na samym dole aku podciśnienia patrząc z góry w dole po lewej stronie, na drugim foto ledwo widać.

2.

287927932-IMGP3929.JPG

ten trzeci wężyk jest u mnie na środku w zdjęciu nr 2, przeplata się z pozostałymi dwoma i szerokim łukiem idzie do lewego dolnego rogu "puszki" (ta z czerwonym pasem), tam jest gniazdo wtyczki z wystająca plastikową rurką do której jest wpięty.

post-7259-14352525905117_thumb.jpg