Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Ulysse 2,2JTD 2003 czyli C8

Featured Replies

Napisano

> Fiat Ulysse 2,2JTD 2003

> skierowali mnie do Was

> pomożecie?

Taki silnik ma Igorek, to szukaj jego postów. Zdaje się, że nie narzeka. Samo auto jako takie polecam.

Napisano

> Taki silnik ma Igorek, to szukaj jego postów. Zdaje się, że nie narzeka. Samo auto jako takie

> polecam.

Minusem jest silnik a dokładnie wtryski które często gęsto potrafią lać a wyjęcie ich wiąże się z zdjęciem czapki gdyż tak się zapiekają że nie wyjdą w całości. Zobacz ile stoi sztuk z rozwalonym motorem ewentualnie z uszkodzonym wtryskiem. A samo auto ok.gif jak na XP znajdzie sie klient to kolejnym będzie C8, 807, Ulysses

Napisano

> Fiat Ulysse 2,2JTD 2003

> skierowali mnie do Was

> pomożecie?

Nadwozie: duże, ciężkie, nie rdzewieje, słaby dostęp do komory silnika, ogółem brak jakiś typowych mankamentów, dobrze się nim jeździ i ma świetną ładowność.

Silniki:

Diesla bez niespodzianek, warto częściej zmieniać pasek rozrządu, części eksploatacyjne w rozsądnych cenach, ogółem można polecać. W razie gdyby był jeszcze FAP to nie jest on szczególnie uciążliwy ani

Benzynowe też raczej bez wad ale 2.0 może być za słaby, 3.0 za drogi a najbardziej optymalny 2.2 bardzo rzadko występuje.

Skrzynie, przeniesienie napędu itp bez udziwnień.

Wnętrze niezbyt duże jak na taką budę ale jak trzeba to 7 (niewielkich) osób jedzie całkiem wygodnie. Jakość wykończenia wnętrza poniżej przeciętnej, nagminnie przecierające się fotele, wycierające niektóre przełączniki, luz na lewarku biegów, klejąca się kierownica itp. Do tego łuszczący się chrom na klamkach zewnętrznych. To największe wady, które wizualnie psują to auto a do tego opinia "bo francuz" i ludzie boją się tykać.

Aha, elektronika, bo często są obawy. Ogółem może i żyje czasami własnym życiem ale nie ma to związku z mobilnością pojazdu- nic nie powinno się przekładać na unieruchomienie samochodu.

Jak zawsze wszystko to nie dotyczy pojazdów z niepewną przeszłością- powypadkowych, popowodziowych czy nadmiernie wyeksploatowanych

Napisano

> Nadwozie: duże, ciężkie, nie rdzewieje, słaby dostęp do komory silnika, ogółem brak jakiś typowych

> mankamentów, dobrze się nim jeździ i ma świetną ładowność.

> Silniki:

> Diesla bez niespodzianek, warto częściej zmieniać pasek rozrządu, części eksploatacyjne w

> rozsądnych cenach, ogółem można polecać. W razie gdyby był jeszcze FAP to nie jest on

> szczególnie uciążliwy ani

> Benzynowe też raczej bez wad ale 2.0 może być za słaby, 3.0 za drogi a najbardziej optymalny 2.2

> bardzo rzadko występuje.

> Skrzynie, przeniesienie napędu itp bez udziwnień.

> Wnętrze niezbyt duże jak na taką budę ale jak trzeba to 7 (niewielkich) osób jedzie całkiem

> wygodnie. Jakość wykończenia wnętrza poniżej przeciętnej, nagminnie przecierające się fotele,

> wycierające niektóre przełączniki, luz na lewarku biegów, klejąca się kierownica itp. Do tego

> łuszczący się chrom na klamkach zewnętrznych. To największe wady, które wizualnie psują to

> auto a do tego opinia "bo francuz" i ludzie boją się tykać.

> Aha, elektronika, bo często są obawy. Ogółem może i żyje czasami własnym życiem ale nie ma to

> związku z mobilnością pojazdu- nic nie powinno się przekładać na unieruchomienie samochodu.

> Jak zawsze wszystko to nie dotyczy pojazdów z niepewną przeszłością- powypadkowych, popowodziowych

> czy nadmiernie wyeksploatowanych

dobre podsumowanie. do minusow dodalbym srednio trwale zawieszenie przednie - wahacze wymieniane tylko w calosci, najczesciej pada sworzen ktory jest niewymienny. dodatkowo - tylne zaciski ktore lubia sie zapiekac i powoduja problemy z recznym, ale to wspolna wada wielu aut (eurovan ma taki sam system jak np. A3 czy niektore golfy)

mam dwa takie auta - wlasnie Ulysse 2.2 Hdi '03 i nowszego C8 '07 i wlasnie sie rozgladam ze czyms nowszym niz Ulysse. Oczywiscie bedzie to dalej auto z rodziny C8/807/Ulysse/Phedra. Silnik 2.2 HDi jest w miare bezproblemowy, wtryskiwacze niby sie zapiekaja jak pisal ktos wczesniej, ale jak czesto trzeba je tykac? Jak bedziesz mial szczesci (czyt. jak dobrze poszukasz auta) to nie bedziesz sie tym musial martwic. Byl jeszcze diesel 2.0 w tych rocznikach ale on jest zdecydowanie za slaby.

Minusem Ulyssesa jest cienkie poszycie maski - wystarczy mocniej przygniesc przy zamykaniu i zostaja slady. Wiele aut ktore widzialem ma wlasnie takie wgniotki na masce (lacznie z moim). Do tego w 2003 mozesz miec skrzynie 5-biegowa - lepiej poszukac cos z "szostka". No i we Fiatach czesto nie ma elektrycznych tylnych drzwi, a to w sumie glowna zaleta tego auta jesli jezdzisz z pasazerami.