Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stłuczka how to...?

Featured Replies

Napisano

Ranek 7:40 jadę do pracy - nawet bez pospiechu bo zostało mi ok 2,5 km i 20 minut. Prędkość w granicach 40-50 km/h (100 metrów po skręcie w lewo) z prawej strony widzę czekający na skręt w lewo z ulicy podporzadkowanej biały samochód, nawet chyba lekko odpuściłem gaz... i w ostatniej chwili widzę że jakiś niecierpliwy omija tego białego z prawej strony i skręca w lewo, w zasadzie tuż przed moja maską... - no może nie tak tuż bo zdążyłem nacisnąć pedał hamulca... po chwili uderzenie - w sumie niezbyt mocne - prawie nie poczułem...

Ślady hamowania słabo widoczne ale sa na odcinku ok 8-10 metrów. Mnie nawet poduszki nie odpaliły ani nie zadziałały napinacze - wiec chyba w chwili zderzenia prędkość była już znikoma. Sprawcy wypaliła poduszka boczna.

Policja przyjechała nawet szybko i sprawdza dostał prezent pod postacią 300 zł i 6 punktów..

W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonej przez los braci autokacikowej.

1. Jaka jest praktyka towarzystw ubezpieczeniowych z samochodem zastępczym dla osób prowadzących działalnośc gospodarczą?

2. Jak wygląda sprawa odszkodowania za utracone zarobki - dzisiaj nie zarobiłem kilkuset złotych (niestety raczej 300 niz 990 zlosnik.gif ) a jak będę "spotykał się z rzeczoznawcą/likwidatorem tez nie zarobię..... odstawienie samochodu i odbiór z warsztatu także zajmuje czas a charakter pracy mam taki ze to czego nie zrobię nie mogę zrobić za 2-3 godziny - albo "przepada" albo zrobić to musi koleżanka - która specjalnie przychodzi poza godzinami swojej pracy - wiec ona zarabia.

Podzielcie się wiedzą...

Napisano

> 1. Jaka jest praktyka towarzystw ubezpieczeniowych z samochodem zastępczym dla osób prowadzących

> działalnośc gospodarczą?

Temat załatwiasz prosto - odstawiasz auto do tego ASO, które da Ci zastępczaka na okres naprawy.

Opcja nr 2 - są wypożyczalnie, które same sobie załatwiają temat z OC sprawcy.

> 2. Jak wygląda sprawa odszkodowania za utracone zarobki

To jest niestandardowe - liczyłbym się z tym, że bez sądu tego nie uzyskasz.

Napisano

na chwilę obecną sprawa prosta - odstawiasz do ASO na naprawę bezgotówkową, jeździsz sobie zastępczym przez ten czas, oddają ci naprawione, oddajesz zastępczy.

jak chcesz kombinować, samemu czekać na rzeczoznawcę, samemu szukac warsztatu to zaczynają się schody.

Napisano
  • Autor

> Temat załatwiasz prosto - odstawiasz auto do tego ASO, które da Ci zastępczaka na okres naprawy.

> Opcja nr 2 - są wypożyczalnie, które same sobie załatwiają temat z OC sprawcy.

Czyli czasy sie zmieniły i ubezpieczyciele nie robia cyrków?

> To jest niestandardowe - liczyłbym się z tym, że bez sądu tego nie uzyskasz.

Tego sie obawiałem a sadzie to wiadomo rózne rzeczy moga wyjśc (nawet jak nie mam żony i psa zlosnik.gif)

A czy wg twojej oceny/wiedzy sytuacja byłaby prostsza gdybym miał np zwolnienie lekarskie?

w końcu przez sprawcę utraciłem (czasowo) zdolnośc zarobkowania....

Bo jakos się słabo czuję....;)

Napisano
  • Autor

> jak chcesz kombinować, samemu czekać na rzeczoznawcę, samemu szukac warsztatu to zaczynają się

> schody.

Nie nie chcę, nie będę zakręcał po to żeby urwać z naprawy kilkaset zł....

Raczej chcę załatwic to jak najmniejszym wkładem wlasnym i z jak najmniejszymi stratami - dzisiaj odwołałem kilkunastu pacjentów co jest dla mnie zupełnie wymierna stratą finansową... pomijając stratę wizerunkową...

Napisano

Jedź do ASO, po godzinie wyjedziesz zastępczym, reszta po ich stronie.

Napisano

> Czyli czasy sie zmieniły i ubezpieczyciele nie robia cyrków?

Nie tyle czasy się zmieniły, co sąd najwyższy trochę ubezpieczycieli "przekonał". Teraz wiedzą, że jak nie dadzą po dobroci, to zapłacą za auto zastępcze, odsetki i koszty procesu - a ten jest z ich strony na 100% przegrany.

> A czy wg twojej oceny/wiedzy sytuacja byłaby prostsza gdybym miał np zwolnienie lekarskie?

> w końcu przez sprawcę utraciłem (czasowo) zdolnośc zarobkowania....

Zdecydowanie. Masz kwit na to że nie możesz zarabiać.

> Bo jakos się słabo czuję....;)

To też może być wynikiem kolizji i za ewentualny uszczerbek na zdrowiu należy Ci się odszkodowanie.

Napisano
  • Autor

> Jedź do ASO, po godzinie wyjedziesz zastępczym, reszta po ich stronie.

We Wrocławiu moze tak... w Lublinie zdecydowanie nie - przynajmniej przez telefon...

Napisano

zgłaszasz szkodę, odstawiasz auto do ASO, bierzesz zastępczaka. Prowadząc DG jesteś na lepszej pozycji niż osoba fizyczna.

Co do utraconych zarobków przy zgłaszaniu informujesz o utraconych dochodach i to jest osobna szkoda. Jak rozumiem jesteś lekarzem, więc masz banalną sytuację, zwyczajnie przedstawiasz anulowane wizyty z dnia szkody.

Napisano
  • Autor

> zgłaszasz szkodę, odstawiasz auto do ASO, bierzesz zastępczaka. Prowadząc DG jesteś na lepszej

> pozycji niż osoba fizyczna.

A teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden problem? Auto ma 6 lat czy przypadkiem ubezpieczyciele nie potrącają za amotryzację? bo skoro naprawiałbym w ASO to części tez chciałbym "fabryczne" a nie zamienniki. I jeżeli przyjdzie mi np dopłacić 30% wartości naprawy to jakoś nie jestem tym zainteresowany... czy też moje obawy sa bezpodstawne?

Napisano

> A teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden problem? Auto ma 6 lat czy przypadkiem ubezpieczyciele

> nie potrącają za amotryzację? bo skoro naprawiałbym w ASO to części tez chciałbym "fabryczne"

> a nie zamienniki. I jeżeli przyjdzie mi np dopłacić 30% wartości naprawy to jakoś nie jestem

> tym zainteresowany... czy też moje obawy sa bezpodstawne?

Ja malowałem i wymieniałem lampę w 6 letniej Almerze - zapłacili za robotę i części ASO. ok.gif I jako osoba prywatna dostałem samochód zastępczy na 2 czy 3 dni.

Napisano

jeszcze kwestia Vatu jak odliczałeś od samochodu, odszkodowanie może być netto, nie wiem jaką masz konkretnie sytuację podatkową

Napisano

> Nie nie chcę, nie będę zakręcał po to żeby urwać z naprawy kilkaset zł....

> Raczej chcę załatwic to jak najmniejszym wkładem wlasnym i z jak najmniejszymi stratami - dzisiaj

> odwołałem kilkunastu pacjentów co jest dla mnie zupełnie wymierna stratą finansową...

> pomijając stratę wizerunkową...

lekarzom zawsze dają i dawali zastępcze wink.gif

Napisano

> A teraz przyszedł mi do głowy jeszcze jeden problem? Auto ma 6 lat czy przypadkiem ubezpieczyciele

> nie potrącają za amotryzację? bo skoro naprawiałbym w ASO to części tez chciałbym "fabryczne"

> a nie zamienniki. I jeżeli przyjdzie mi np dopłacić 30% wartości naprawy to jakoś nie jestem

nie - ASO robi zgodnie z procedurą producenta, tym bardziej że to szkoda z OC

Napisano

Odstawiasz do ASO bierzesz zastepczy i czekasz na odbior. Obilo mi sie o uszy, ze jak DG to cos z Vatem trzeba robic. zlosnik.gif Ostatnio sie chlop wyklocal w ASO.

Napisano

> We Wrocławiu moze tak... w Lublinie zdecydowanie nie - przynajmniej przez telefon...

W Lublinie też da radę. Skontaktuj się z firmą SIXT (znajdziesz w sieci). Dają zastępczaki poszkodowanemu na OC sprawcy, wszystko bezgotówkowo, Ty się niczym nie martwisz. A auto do ASO.

Napisano

nie mogą potrącać amortyzacji, choć czasem próbują. Dobre ASO na takie zabiegi się nie nabiera i radzi sobie z nimi bez Twojej wiedzy nawet.

Jeżeli auto nie było wcześniej uszkodzone i naprawiane na zamiennikach to nie mają żadnych podstaw to manipulacji. Nawet jeżeli było to też musieliby udowodnić, że zyskałeś na naprawie.

De facto do 100% wartości przed szkodą TU sprawcy stoi na przegranej pozycji przy zaniżaniu wartości naprawy.