Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont łazienki - wielka płyta system szczeciński

Featured Replies

Napisano

Mam prośbę do fachowców i praktyków . Czas rozpocząć dawno odkładany remont łazienki. Mieszkanie z wielkiej płyty budowane w tzw. systemie szczecińskim. Cecha charakterystyczna - łazienka była wyprodukowana w całości (?) w fabryce domów i taki gotowy prostopadłościan był "wstawiany" na swoje miejsce w mieszkaniu. W związku z tym ściany żelbetowe mają grubość 5 cm. Jak rozprowadzić w poziomie rury od wody ciepłej i zimnej i odpływ z brodzika i umywalki oraz pralki? Macie jakieś gotowe rozwiązania? Będę wdzięczny za porady.

Napisano

Jaka jest grubosc wylewki?

Krawiec

Napisano

> Jaka jest grubosc wylewki?

> Krawiec

pewnie strop + ewentualnie wylewka zczepna (szczepna?) ze 3cm.

Plyta GK z wycietymi "kanalami" pod poziomy + zabudowany odplyw przy podlodze. Jesli jest mozliwosc, by kolo siebie byly w jednej linii: prostopadle wanna/prysznic, umywalka, kibelek i miejsce na to, to mozna sie pokusic o zabudowe gk na jednej scianie z kibelkiem podtynkowym i wszysto ukryc w niej.

Napisano

> Mam prośbę do fachowców i praktyków . Czas rozpocząć dawno odkładany remont łazienki. Mieszkanie

> z wielkiej płyty budowane w tzw. systemie szczecińskim. Cecha charakterystyczna - łazienka

> była wyprodukowana w całości (?) w fabryce domów i taki gotowy prostopadłościan był

> "wstawiany" na swoje miejsce w mieszkaniu. W związku z tym ściany żelbetowe mają grubość 5

> cm. Jak rozprowadzić w poziomie rury od wody ciepłej i zimnej i odpływ z brodzika i umywalki

> oraz pralki? Macie jakieś gotowe rozwiązania? Będę wdzięczny za porady.

u rodzicow majster pogrubial sciane suporexem i w nim schowal instalacje.

Napisano

Dopływ mam normalnie wykuty w ścianie a odpływu mam pochowane za sprzętami a tam gdzie widać zrobione małe cokoliki

Napisano

> Mam prośbę do fachowców i praktyków . Czas rozpocząć dawno odkładany remont łazienki. Mieszkanie

> z wielkiej płyty budowane w tzw. systemie szczecińskim. Cecha charakterystyczna - łazienka

> była wyprodukowana w całości (?) w fabryce domów i taki gotowy prostopadłościan był

> "wstawiany" na swoje miejsce w mieszkaniu. W związku z tym ściany żelbetowe mają grubość 5

> cm. Jak rozprowadzić w poziomie rury od wody ciepłej i zimnej i odpływ z brodzika i umywalki

> oraz pralki? Macie jakieś gotowe rozwiązania? Będę wdzięczny za porady.

Rozbierz tą kabinkę i będziesz miał większą łazienkę.

Na osiedlu, gdzie kiedyś mieszkałem wszyscy tak robili.

Napisano

> Rozbierz tą kabinkę i będziesz miał większą łazienkę.

> Na osiedlu, gdzie kiedyś mieszkałem wszyscy tak robili.

lazienka w stylu open space... Tego jeszcze nie bylo grinser006.gif

Napisano

> lazienka w stylu open space... Tego jeszcze nie bylo

Znawca się odezwał. Te kabinki są obudowane normalnymi ścianami.

Po zburzeniu kabinki zyskuje się z 10 - 15 cm w każdym wymiarze.

Napisano

> Znawca się odezwał. Te kabinki są obudowane normalnymi ścianami.

> Po zburzeniu kabinki zyskuje się z 10 - 15 cm w każdym wymiarze.

Emotikone widzial? A co do technologii, to zalezy od wykonania - mam takie cos w swoim mieszkaniu, maja i rodzice. Moze i od strony scian zewnetrznych mieszkania tak jest, ale od przedpokoju jest tylko ta scianka, wiec po wywaleniu klatki trzebaby domurowywac nowa.

Napisano

ale mnostwo sie zyskuje - jesli łazienka i kibelek są wstawione obok siebie(często tak bywa),to po wykuciu obydwu klatek,i domurowaniu wejścia(suporex - tani,szybko,w miare czysto)masz jedno spore pomieszczenie na łazienkę+wc,lub stawiasz w doowolnej technologii ściankę działową miedzy łaz a wc,i tak mając dodatkowe,jak już ktos pisał,kilkanaście cm w te i wewte,co przy łazience 1,5x2m ma kolosalne znaczenie.

Do autora wątku - młot wyburzeniowy,i zaczynamy od sufitu grinser006.gif mimo,że to tylko 5 cm,to beton jest ciężki,a i żelastwo zawarte w nim nie ułatwia pracy wink.gif polecam spory kontener na gruz smile.gif