Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prostownik lidla

Featured Replies

Napisano

Powitać chcę naładować aku od skutera bo padł i ku mojemu zdziwieniu podłączyłem prostownik- przełączam na ładowanie i zaczyna migać czerwona dioda(ta z symbolem połowy ładowania) o co chodzi bo nigdzie nie mogę nić znaleźć żadnych info?Zrypał się prostownik czy tak siedzi akumulator?

proszę o w mierę szybkie info co dalej począć confused.gif

Napisano

> Powitać chcę naładować aku od skutera bo padł i ku mojemu zdziwieniu podłączyłem prostownik-

> przełączam na ładowanie i zaczyna migać czerwona dioda(ta z symbolem połowy ładowania) o co

> chodzi bo nigdzie nie mogę nić znaleźć żadnych info?Zrypał się prostownik czy tak siedzi

> akumulator?

> proszę o w mierę szybkie info co dalej począć

za niskie napięcie, tzn za bardzo rozładowany aku ?

ew padnięte cuś

u mnie też nie startuje jak jest aku do "zera" wyładowany

zresztą jest takie info w instr

Napisano
  • Autor

> za niskie napięcie, tzn za bardzo rozładowany aku ?

> ew padnięte cuś

> u mnie też nie startuje jak jest aku do "zera" wyładowany

> zresztą jest takie info w instr

spoko podłączyłem chwilę migało i zaskoczył ładuje ok.gif

Napisano

> spoko podłączyłem chwilę migało i zaskoczył ładuje

Na przyszlosc: jak bedzie tak rozladowany, ze nie bedzie chcial zaskoczyc na prostowniku to mozna probowac podlaczac i odlaczac w momencie jak wyskoczy lampka, ze blad i tak kilkadziesiat razy. Podaje chyba wtedy przez krotki czas prad i po kilkunastu lub kilkudziesieciu podpieciach udalo mi sie juz kilka razy pozniej normalnie ladowac ok.gif

Napisano

Tutaj masz instrukcję pdf ok.gif

jakiś tekst

Napisano

> Na przyszlosc: jak bedzie tak rozladowany, ze nie bedzie chcial zaskoczyc na prostowniku to mozna

> probowac podlaczac i odlaczac w momencie jak wyskoczy lampka, ze blad i tak kilkadziesiat

> razy. Podaje chyba wtedy przez krotki czas prad i po kilkunastu lub kilkudziesieciu

> podpieciach udalo mi sie juz kilka razy pozniej normalnie ladowac

to nie jest blad. Wtedy prostownik informuje ze laduje impulsowo az do poziomu minimalnego napiecia

Napisano
  • Autor

> to nie jest blad. Wtedy prostownik informuje ze laduje impulsowo az do poziomu minimalnego napiecia

spoko już naładowany,zamontowany-odpalił od strzała.Trochę spanikowałem z tą diodą migającą nie miałem takiego przypadku,ale dzięki za podpowiedzi ok.gif

Napisano

> to nie jest blad. Wtedy prostownik informuje ze laduje impulsowo az do poziomu minimalnego napiecia

W instrukcji jest napisane, ze jak jest impulsowe to migocze wskaznik ladowania a mi nie migotal tylko swiecila sie kontrolka "blad". Za kazdym razem jak akumulator jest totalnie rozladowany.

Napisano

> Trochę spanikowałem z tą diodą migającą nie miałem takiego przypadku

Zawsze można oszukać "inteligentny" mikroprocesor prostownika używając na czas detekcji napięcia akumulatora jednego, dwóch lub nawet w zależności od potrzeb trzech akumulatorków AA podłączonych szeregowo (czyli minus do plusa) z rozładowanym akumulatorem. Dodanie "paluszków" powoduje, że prostownik myśli, że napięcie na akumulatorze jest wyższe o odpowiednio 1,2 lub 2,4 lub 3,6 V. zlosnik.gif Jak już ten "inteligentny" sterownik sobie zmierzy napięcie początkowe (co trwa kilka sekund), to szybkim ruchem odłączamy klemę od akumulatorków i podłączamy do prawdziwego zacisku akumulatora. Ale musimy to zrobić bardzo szybko, inaczej prostownik wykryje rozwarcie i będziemy musieli próbować jeszcze raz. Jak się uda, to prostownik będzie ładował normalnie akumulator aż do osiągniecia napięcia docelowego. zlosnik.gif