Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki podkład, lakier na "uzdrowioną" blache

Featured Replies

Napisano

Jak przyjdzie wiosna to biore sie za moje rpzednie błotniki... no i juz kombinuje je pomalować sam.. tzn. wlasnymi sposobami.

Interesuje mnie teraz co jest najlpiej dac na sam początek, czyli na świeżo co "uzdrowioną" blache? jaki podkład, czy to musi być jakaś specjalna farba czy jak?

ja to rozumie tak...

mam już zaszpachlowane, lub innym sposobem zrobioną blache, i teraz po oczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, i maluje podkłdem, czekam aż przeschnie, i znowu wrzucam drugą warste farby (już właściwej) i po wyschnięciu jest ok, dobrze myśle?

ja o farbie podkładowej na kąciku FSO wyczytałem tylko tyle ze potrzebna farba z utwardzaczem, ale ktoś może polecić jakąś firme nazwe itd? bo powoli już mam zamiar przygotowywac rzeczy do całej robote na wiosne smile.gif

Napisano

> ja to rozumie tak...

> mam już zaszpachlowane, lub innym sposobem zrobioną blache, i teraz

> po oczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, i maluje podkłdem, czekam

> aż przeschnie

a dokladnie ma wyschnac calosc nie mozes sie lepic, nastepnie bierzesz papier wodny, matujesz podklad i malujesz baza

> i znowu wrzucam drugą warste farby (już

> właściwej) i po wyschnięciu jest ok, dobrze myśle?

Napisano
  • Autor

a co z tymi podkłądami, znalazłem na necie coś takiego:

Allegro 1

Allegro 2 I to niby i to podkład, a ta dwójka jest o wiele droższa i z utwardzaczem, co lepiej? w sprayu czy taki z pędzla?

Napisano

> a co z tymi podkłądami, znalazłem na necie coś takiego:

> Allegro 1

> Allegro 2 I to niby i to podkład, a ta dwójka jest o wiele droższa i

> z utwardzaczem, co lepiej? w sprayu czy taki z pędzla?

a tego to juz nie wiem,wydaje mi sie ze z utwardzaczem bedzie lepszy, ale poczekamy na Drupiego on powinien wiedziec...

Napisano

> Jak przyjdzie wiosna to biore sie za moje rpzednie błotniki... no i

> juz kombinuje je pomalować sam.. tzn. wlasnymi sposobami.

> Interesuje mnie teraz co jest najlpiej dac na sam początek, czyli na

> świeżo co "uzdrowioną" blache? jaki podkład, czy to musi być

> jakaś specjalna farba czy jak?

> ja to rozumie tak...

> mam już zaszpachlowane, lub innym sposobem zrobioną blache, i teraz

> po oczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną, i maluje podkłdem, czekam

> aż przeschnie, i znowu wrzucam drugą warste farby (już

> właściwej) i po wyschnięciu jest ok, dobrze myśle?

> ja o farbie podkładowej na kąciku FSO wyczytałem tylko tyle ze

> potrzebna farba z utwardzaczem, ale ktoś może polecić jakąś

> firme nazwe itd? bo powoli już mam zamiar przygotowywac rzeczy

> do całej robote na wiosne

Siemka. ja jak robiłem swoje łatki na błotniku, to najpierw: szpachla, potem podkład pod lakier, potem farba w spray'u, potem na to lakier bezbarwny i to wszsytko. wszystko to było w spray'u smile.gif pozdrawiam

Napisano

Sprawa wyglada nastepujaco Tam gdzie byla rdza czyscisz do metalu pozniej podmalowujesz kortaninem lub kompleksorem (To sa dwa tak samo dzialajace srodki tylko nazwa inna) pozniej na to miejsce kladziesz podklad najlepiej "epoksydowy"ale zwykly tez sie nadaje kilka warstw na wiekszym obszarze niz "zarazone" miejsce Czekasz do wyschniecia Teoretycznie powinno w cieplym miejscu odstac dobe pozniej lakier (baza i bezbarwny lub akryl)polerka i po wszystkiemu

Jezeli masz dolek w blotniku Oczyszczasz wglebienie papierkiem lub wluknina szpachlujesz docierasz szpachle do gladkosci Jesli posiadasz szlifierke oscylacyjna na koniec mozesz papierkiem np 240 przejechac szpachle dokladniej zniweluje rysy Jezeli uznasz ze jest gladko i rowno walisz podklad Tu jest obojetne jaki ja uzywalem Fuhlera 2:1 (Nie kupuj najtanszego ale tez nie przeplacaj bo to przeciez podklad) Podkladu nie zaluj kilka warstw Pistoletem nawet 5 sprayem tyle ile uwazasz (tzn tyle zebys sie do szpachli nie przetarl) Podklad matujesz na mokro na kostce papierki 400 to tak z grubsza pozniej 800 Dla pewnosci mozesz popraawic 1000 Odtluszczasz benzynka i malujesz

Podkad schnie w cieple dobre 24h W tedy jest mniejsze ryzyko ze cos pojdzie nie tak

Co do podkladow z allegro moga byc w koncu i tak nie bedziego widac Ftalowy idzie bezposrenio pod lakier Jezeli autko ma jasnu kolor malujesz jasnym podkladem jezeli np czerwony najlepiej podklad czerwony w tedy mniej lakieru ci pojdzie na krycie Ale to tylko moje zdanie szary tez dobry Epoxydowy stosuje sie na miejsca zaatakowane rdza ale to tylko w wypadku gdy masz za duzo kasy na naprawe zlosnik2.gif Szpachle docieraj na kostce bedzie rowniej to samo tyczy sie polerki Ewentualne syfki kosteczka z papierkiem 2000 pozniej calosc 2500Jeszcze chcesz ulatwic sobie polerke wez papier 2500 ten ktory juz uzywales wymietol go w rekach tak totalnie jak byc robil kulke z papieru a pozniej przetrzyj calosc blachy Woda powinna szpluwac tak jak z tlustej powierzchni Pasta G3 Farekla i poleruj No i to by bylo chyba na tyle

Powodzenia w walkch waytogo.gif

Napisano

hehe

hahaha.gif

bravo Drupi za 7-poty... biglaugh.gif

Napisano

> Mam nadziej ze wyczrpujaco odpowiedzialem

no chyba tak cfaniaczek.gif

teraz Ci ktorzy nie wiedzile jak do tego podejsc czy zabrac sie, beda wiedzieli a wrazie jakich kolwiek pytan beda uderzac do ciebie...

Napisano
  • Autor

Świetny opis... tylko jakoś strasznie mnie martwi te 24h przestoje... a jak sie moge domyśleć, to by nie było wskazane aby w tym czasie jeździć? smile.gif

a ile już musi baza schnąć? też ok 24h?

Napisano

> Świetny opis... tylko jakoś strasznie mnie martwi te 24h przestoje...

> a jak sie moge domyśleć, to by nie było wskazane aby w tym

> czasie jeździć?

> a ile już musi baza schnąć? też ok 24h?

Co do jezdzenia z podkladem to sie nie przejmuj Pomalujesz podkladem poczekasz az troche odparuje tak powiedzmy psikniesz na wieczor przez noc postoi i mozesz z tym jezdzic Oczywiscie sprawa dotyczy pistoletu ale to chyba nie chodzi w gre Natomiast sprawa ma sie inaczej do spraya on wysycha znacznie szybciej i juz powiedzmy ze po 2 godzinach jest suchutki Ale nie wskazane jest go docierac Za docieranie podkladu tak jak wspomnialem minimum 24h Ja jak robilem klape to jezdzilem z dobre 1,5 miesiaca Wszystko sobie dokladnie pousychalo wszystkie ryski wyszly na wiezch Psiknalem kontrolke (siakis ciemny spray delikatna mgielke robisz na powierzchni i jak docierasz podklad to wszelkie wglebienia w powierzchni rysy widac odrau)

Co do bazy (czyli wszelkie metaliki perly i tym podobne) schna szybciutko (15 minut) pozniej przeciera sie powierzchnie sciereczka antystatyczna i psika lakierem bezbarwnym I tu niestety musi odstac swoje Przyjmuje sie ze 24h to taki czas po ktorym nic zlego sie nie powinno stac Zazwyczaj na opakowaniu jest napisane w jakich temperaturach otoczenia i w jakim czasie schnie dany lakier

Akryl to wszelkiego rodzaju kolory "stale" Mieszasz z utwardzaczem (spray ma w sobie jush odpowiednio wymieszane proporcje) i malujesz Takze musi odstac

Napisano
  • Autor

pad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gif

Normalnie nie mam pytań, wielkie dzięki...

otóż faktycznie pistolet nie wchodzi w gre, bedzie wszystko malowane z sprayu, bo nie ma innych warunków, a samochod bedzie stał w garażu na ten czas, co mnie jakoś nie pociesza, no ale nic nie zrobie, w każdym razie najważniejsze już wiem, zobaczymy jak będzie to wyglądało podczas roboty smile.gif

Napisano

Pamietaj zeby w garazu bylo cieplo tak w granicach 20'~25'C Bo inaczej lakier bedzie plynal A jak ci sie uda nabuzowac do 35'C to jush prawie jak kabina lakiernicza zlosnik2.gif Podklad mozesz podsuszac suszarka miedzy warstwami Tylko z umiarem zeby nie orzegrac blachy bo sie zacznie gotowac

Zycze powodzenia w walace waytogo.gif

Napisano

Ja musze latem zrobic prog bo mam takie cos crazy.gif

obraz00386wa.jpg

A jakis cennik maly mozesz podac co trzeba zakupic ile to bedzie kosztowalo ok.gif

Bo zabardzo nie znam sie co trzeba zakupic wink.gif

Napisano

> Ja musze latem zrobic prog bo mam takie cos

> A jakis cennik maly mozesz podac co trzeba zakupic ile to bedzie

> kosztowalo

> Bo zabardzo nie znam sie co trzeba zakupic

Co do cennika to nie bardzo sie orientuje ale sprobuje

Potrzebny bedzie Kortanin (jezeli jest rdza)powiedzmy 15 zl

papierek scierny 120 180 tasma z metra 1.50zl

400 800 na mokro 1zl arkusz

tasma papierowa benzynka ekstrakcyjna szpachla na ewentualne ubytki 30 zl

podklad pewnie spray okolo 20 zl

lakier (zauwazylem ze to blue capri zakrecony.gif wiec akryl wystarczy) 50 zl

Suma sumarum 120 zlociszy powinienes zamknac sprawe jesli robilbys to sam W warsztacie cos kolo 200-250 za materialy i robocizne Nie sugeruj sie moimi cenami bo to tak ogolnie podalem

Napisano
  • Autor

> Pamietaj zeby w garazu bylo cieplo tak w granicach 20'~25'C Bo

> inaczej lakier bedzie plynal A jak ci sie uda nabuzowac do 35'C

> to jush prawie jak kabina lakiernicza Podklad mozesz podsuszac

> suszarka miedzy warstwami Tylko z umiarem zeby nie orzegrac

> blachy bo sie zacznie gotowac

> Zycze powodzenia w walace

no w garazu jak bedzie stać, to zapewne bedzie jakiś czas przy załączonym grzejniku (teraz juz wiem z nie na mijesce schnięcia waytogo.gif no ale najpierw czekam na odpwiedia temp na zewnątrz, a potem dopiero zaczynam brać się za błotniki, już chyba wiem wszystko co mi spędzalo sen z powiek smile.gif... zrobie jak bede najlepiej potrafił to zrobić, mam nadzieje ze uda mi się w między czasie zrobić jakieś fotki aby pokazać jak to wyszło, ale nie gwarantuje, bo w sumie nie o tym sie mysli podczas takiej roboty smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.