Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opinie o silniku 1.6 TDI

Featured Replies

Napisano

dokładniej to silnik w FABII 1.6 TDI

rok fabii 2011

powiedzcie coś o tym silniku, jakieś wady? zalety?

Napisano

bardzo kulturalny i mało pali ok.gif

Napisano

> dokładniej to silnik w FABII 1.6 TDI

> rok fabii 2011

> powiedzcie coś o tym silniku, jakieś wady? zalety?

U nas na 5 sztuk w wypożyczalni w 3 korba bokiem wyszła przy przebiegu od 140kkm do 180kkm wiec chyba loteria....

Napisano

> bardzo kulturalny i mało pali

Buehehe grinser006.gif

Zwykły traktor. Jeżdżę już 3 takim więc co nieco wiem

Poza tym to chyba nawet w tym tygodniu pisaliśmy o nim na MK. Cuda z kontrolkami, bezradność serwisu itp

Napisano

> Buehehe

> Zwykły traktor. Jeżdżę już 3 takim więc co nieco wiem

> Poza tym to chyba nawet w tym tygodniu pisaliśmy o nim na MK. Cuda z kontrolkami, bezradność

> serwisu itp

o awaryjności nei wiem nic. Przejechałem się i bardzo przyjemnie go odebrałem - fajna elastyczność, dobre spalanie.

Napisano

> rok fabii 2011

Miałem 1.6 70KM służbową. Paliła około 6. Na gwarancji (przy przebiegu około 100 tys) padła turbina (a może nie turbina, ale serwis zdiagnozował jakieś problemy z elektroniką turbiny a wsparcie techniczne zaleciło założyć nową) chwilę później jakaś dodatkowa pompa wody (ale już po gwarancji) potem zabrali mi to autko a dostałem 1.4 NoPB + LPG. Dizelek do tej pory jeździ w firmie pod koleżanką i więcej problemów nie sprawiał (silnik). Porównując 1.6 ON do 1.4 benz to jeżdżą podobnie, trzeba gnieść but.gif, ale kręcenie benzyny jest o wiele przyjemniejsze niż diesla za to diesel miał szersze gumy i różnica w prowadzeniu na duży + dla ropniaka

Napisano

> bardzo kulturalny i mało pali

wybacz ale określenie "mało pali" nic nie znaczy. Nie ma aut które mało palą, są użytkownicy którzy jeżdżą do bólu oszczędnie

Napisano

> rok fabii 2011

jak dla mnie silnik masakra. mamy w pracy caddy z tym silnikiem. kultura pracy jak motopompy. spalanie oleju silnikowego na poziome 0,8l/1000 km. spalanie w trasie olbrzymie... ale to przez mase Cadilaca..

Napisano

> wybacz ale określenie "mało pali" nic nie znaczy. Nie ma aut które mało palą, są użytkownicy którzy

> jeżdżą do bólu oszczędnie

Ja z zasady sam jestem użytkownikiem - czyli jade jednym autem - pali tyle a tyle, jadę innym i widze że pali więcej/mniej.

Poza tym są silniki które żeby paliły mało to trzeba sie nagimnastykować - np fordowskie. A są takie które mało palą bez specjalnej kombinatoryki.

Napisano

> rok fabii 2011

mam 1.6 tdi w octavii, problemów jak dotąd brak, pali mało około 0,5L mniej od stilo jtd115km, dynamika jak na silnik 105km, więc cudów nie, ale da się tym sprawnie jeździć.

Kultura pracy w porównaniu do 1.9tdi czy 1.9jtd... nie ma co porównać inny świat, brak wibracji i cisza, jak na diesla oczywiście, do benzynowych jednostek jeszcze mu trochę brakuje, jak w każdej skodzie bardziej irytują szumy powietrza a nie hałas od silnika.

DPF u mnie bezproblemowy jak dotąd.

Irytuje tylko brak dołu w tym silniku, auto nie jedzie wcale poniżej 1.5k obr, za to ciągnie równo do 4.5k obr

Napisano

> U nas na 5 sztuk w wypożyczalni w 3 korba bokiem wyszła przy przebiegu od 140kkm do 180kkm wiec

> chyba loteria....

napewno 1.6tdi? bo pierwsze słyszę o takimi przypadku, na OCP nikt nie wspominał, za to w 1.9tdi bxe bardzo często...

Napisano

> napewno 1.6tdi? bo pierwsze słyszę o takimi przypadku, na OCP nikt nie wspominał, za to w 1.9tdi

> bxe bardzo często...

O 1.9 nawet nie pisze ale słowo klucz wypożyczalnia.....Ludek wsiada i ciśnie na zimnym bo to nie jego i takie efekty...

Napisano

> napewno 1.6tdi? bo pierwsze słyszę o takimi przypadku, na OCP nikt nie wspominał, za to w 1.9tdi

> bxe bardzo często...

BXE mial w serii tryb korby na zewnatrz taki gift od fabryki

Napisano

> Miałem 1.6 70KM służbową. Paliła około 6.

Dla ścisłości 75KM

Wspomniane 6L to chyba w trasie. W mieście regularnie 7-8L niezależnie od nogi.

Napisano

> BXE mial w serii tryb korby na zewnatrz taki gift od fabryki

Miałeś?Przy jakim przebiegu?Znam cztery sztuki przebiegi 80-240tys wszystkie mają się dobrze...tyle że 3 VW, a czwarty Skoda, a właśnie w Skodziankach jakaś seria wadliwa poszła podobno.

Napisano

Przy przebiegu 22 000km padł wtrysk, w wyniku czego lał ropę i pokrzywił się korbowód. Od tamtej pory zrobione na nowym silniku około 15 000km i jest spokój. Auto jest strasznie ekonomiczne, ale za to słabo wyciszone i nie bardzo lubi prędkości autostradowe, mało stabilne.

Napisano
  • Autor

No to jednak nie jest taki super...

Czy w FABII jest jakiś dobry diesel?? oslabiony.gif

Napisano

> Miałeś?Przy jakim przebiegu?Znam cztery sztuki przebiegi 80-240tys wszystkie mają się dobrze...tyle

> że 3 VW, a czwarty Skoda, a właśnie w Skodziankach jakaś seria wadliwa poszła podobno.

znam 3 toledo, gdzie przy podobnym przebiegu (koło 210) stało się to samo;);)

oba maja juz nowe silniki... wymienione na gwarancji przez seata

Napisano

> U nas na 5 sztuk w wypożyczalni w 3 korba bokiem wyszła przy przebiegu od 140kkm do 180kkm wiec

> chyba loteria....

No to chyba macie jakiegoś pecha. U mnie w firmie przewaliło się chyba ze 200 aut służbowych z tym silnikiem i jakoś nic się specjalnie nie działo. A wiadomo jak to użytkownicy we flotach jeżdżą.

Poza tym kilkanaście osób znajomych ma to prywatnie w Golfach i Octaviach. I tez nie narzekają.

Może faktycznie powyżej 200 tys. km coś się zaczyna dziać, ale w którym klekocie dzisiaj nic się nie dzieje powyżej tego przebiegu?

PS. Nie jestem pasjonatem VW grinser006.gif

Napisano

> No to jednak nie jest taki super...

> Czy w FABII jest jakiś dobry diesel??

W momencie jak padł nam silnik w Fabii, padły też dwa nowe Iveca 35C15 wszystkie miały problemy paliwowe. Za każdym razem paliwo było badane czy to przez nas (własna stacja) czy przez ASO Skody, czy przez ASO Iveco i wychodziło wszystko cacy. Możliwe, że moja firma ma pecha. sick.gif

Wracając do Fabii jeździłem dwiema odmianami 75km i 90km i zdecydowanie polecam 90km. Silnik elastyczny jeżeli się go nie dusi to pali bardzo mało. Przy 130km/h chwilowe komp pokazuje ok. 4.5l

Napisano

> Może faktycznie powyżej 200 tys. km coś się zaczyna dziać, ale w którym klekocie dzisiaj nic się

> nie dzieje powyżej tego przebiegu?

U nas w firmie jest ponad 500 tych aut i w większości problemy zaczynają się przy 80-90kkm