Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny post na temat sprzęgła-Long opis

Featured Replies

Napisano

Na wstępie nadmienie, że żaden z podobnych tematów w archiwum nie roziwiał moich wątpliwości (dlatego stworzyłem nowy post)

Mój bravlot odmówił dzisiaj posłuszenstwa. Cosik nie teges ma ze sprzęgłem, nagle sprzęgło zaczęło jakoś "tępo" pracować, automatycznie pojawiły się problemy z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu, a na dodatek przy wysprzęglaniu na jałowym słychać jakieś anormalne piskliwe odgłosy yikes.gif

Sprawdziłem linkę jak mogłem i umiałem w warunkach parkingowych, naciągnięta chyba jak trza (nie ma żadnych luzów)

Co prawdą sprzęgło dosyć wysoko mi "łapało" ale nie było czuć żadnej spalienizny, ani nie było innych symptomów zużywania się (np. slizgania się sprzęgła-po awarii też nie)

W czacha.gifangryfire.gifwrrr.gifa mnie to, gdyż stało to się nagle i bez żadnych znaków ostrzegawczych.

Przerabiał ktos podobny problem???

Za wszystkie rady, sugestie, spostrzeżenia bedę bardzo wdzięczny pub2.gif20.GIF

Szykować się już na wymiane sprzęgła??? sciana.gif

Napisano

> Za wszystkie rady, sugestie, spostrzeżenia bedę bardzo wdzięczny

ile przeganiane ma sprzęglo??

> Szykować się już na wymiane sprzęgła???

raczej tak.

Napisano
  • Autor

> ile przeganiane ma sprzęglo??

130 tysiaków, nie wiem czy jeszcze fabryczne bo nie znam za bardzo przeszłości auta.

> raczej tak.

sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

a na końcu 20.GIFboozing.gif

Napisano

> 130 tysiaków, nie wiem czy jeszcze fabryczne bo nie znam za bardzo

> przeszłości auta.

jak orginal to mialo prawo się wysr....ć

miałem taki przypadek w UNO że momentalnie coś chrupło i po sprzęgle. Mechanior powinien bezbłędnie prześwietlić sprawę..

> a na końcu

Napisano
  • Autor

> jak orginal to mialo prawo się wysr....ć

Nurtuje mnie jeszcze to piszczenie, przy wysprzęglonym silniku. Wiesz może jakie objawy daje uszkodzone łożysko skrzyni???

> Mechanior powinien bezbłędnie prześwietlić sprawę..

Niestety dopiero po Niedzieli frown.gif

Napisano

> Nurtuje mnie jeszcze to piszczenie, przy wysprzęglonym silniku.

łożysko oporowe sprzęgła pewnie piszczy.

Wiesz

> może jakie objawy daje uszkodzone łożysko skrzyni???

oporowe??

wyje, piszczy brzęczy - do wyboru do koloru

> Niestety dopiero po Niedzieli

Napisano

Ja mialem ten sam problem ze sprzeglem. Niestety do wymiany i widze ze masz to samo. Podciagalem za kazdym razem linke i bylo dobrze na jakis czas ale do czasu. Poprostu sprzeglo sie juz konczylo. Jechalem kiedys do narzeczonej i stanalem i stary musial mnie holowac heheh. ale mam juz nowe valeoskie sprzeglo i jest cool. pozdro.

Napisano
  • Autor

A więc dolina na maksa!!! frown.giffrown.giffrown.gif

Wicia serdeczne dzieki za pomoc 20.GIF

Może ktoś jeszcze dorzuci swoje 3grosiki, do mojego posta

Napisano
  • Autor

> ale mam juz nowe valeoskie sprzeglo i jest cool.

Jeżeli masz 1.6 to pisz jakie są orientacyjne koszta takiej zabawy i czy linkę też wymieniałeś.

Z góry dzięki.

Napisano

Wiesz co? ja zaplacilem za sprzeglo z robocizna okolo 630 z. Prztyzanm ze troche po znajomosci. W serwisie Fiata zarzucili mi 1500 zl!!!!!! Debile. Linke nie wymienialem. Tylko przesmarowalem. Mnie szybko poszlo sprzeglo bo nawet 100 tys nsie mialo ale troche szalalem i to chyba dlatego. Musisz wymienic bo staniesz w penwym momencie na srodku tak jak ja. Sprzeglo bylo w strzepach heheh:) Pozdro

Napisano

na allegro dostaniesz kompletne Valeo w cenie 260 PLN , robocizna z 200 - 250 , więc wychodzi chyba najtaniej

Napisano

Od szalenia zuzywa sie szybciej sprzeglo? smile.gif

Napisano

Miałem podobny objaw z tym ze mnie dopadł na światełkach, po całkowitym demontażu okazało się ze łożysko powiedziało banana-wave.gif oczywiście sprężyna do wymiany i jeszcze dźwigienka włączająca poszła się paść. Po wymianie wszystkiego na nowe ok.gif

A co z tego wszystkie najlepsze to fakt ze wszystko działo sie jakies pół roku temu a całkiem niedawno jak rozkładałem rozrusznik to znalazłem kuleczkę z łożyska ze sprzegła. grinser006.gif

Napisano

> na allegro dostaniesz kompletne Valeo w cenie 260 PLN , robocizna z

Jest jeszcze komplet sprzęgła MAPA za 160zł hmm.gif

Napisano

Siemanko. Nie masz sie co matwić piszczeniem przy wysprzeglaniu. ja miałem identycznie. Dokładnie te same objawy. Nie zawsze był ten zgrzyt i świst ale był. Kompletne sprzegielko musisz kupic i to szybko. Najlepiej valeoskie. Pozdro:)

Napisano
  • Autor

> na allegro dostaniesz kompletne Valeo w cenie 260 PLN

Diagnoza zapadła sprzegło "kaput"... frown.gif

Nowe już zakupione (valeo oczywiście), koszt to 298 pln. Co prawda nie z allegro (bo nie bedę czekał na przesyłkę, a pojechać po nią nie mam czym), tylko od znajomka z intercarsu, bo wolę dać zarobić Swojemu niż obcemu. Hehe

Dzięki wszystkim za porady bow.gif

Pozdrawiam i do zobaczenia na drogach!!! drive.gif

Konrad

Napisano

cena dobra.

Ile za wymianę??

Napisano

> cena dobra.

> Ile za wymianę??

Też jestem świeżo (2 dni) po wymianie sprzęgła i linki. Sprzęgło slizgało, łożysko hałasowało a linka była już zapieczona i w dodatku chyba nie z maryski (za długa).

Nowe sprzęgło VALEO po znajomości za 250 zł.

Linka niestety tylko oryginalna pasowała 100 zł.

Wymiana 140 zł

Ta radość z reakcji samochodu na naciśnięcie gazu - BEZCENNA hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ile za wymianę??

Jeszcze nie wiem niewiem.gif szukam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.