Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PILNE - Odpowietrzenie instalacji sanitarnej?

Featured Replies

Napisano

Czołem,jutro fachowcy mają zacząć ocieplać mi chatę, a jako, że jeszcze (od 6 lat) nie zrobiłem odpowietrzenie/napowietrzenia instalacji sanitarnej (kanalizacyjnej) to chcę to na szybko jutro wrzucić na ścianę, a następnie przykryć rurę styropianem.

ALE mam jedno pytanie, otóż jedyne miejsce, gdzie mogę obecnie wpiąć rurę idącą na dach to trójnik 100/100/50 pod sufitem w piwnicy, a wszystkie syfony jakie mam są NAD tym trójnikiem - na parterze.

Problem jest ogólnie taki, że jak np. myje się naczynia w kuchni to w kiblu zaczyna walić "szambem".

Kiedyś czytałem dużo na temat napowietrzania (że niby wali mi przez to, że "wyciąga" wodę z syfonów), ale wszędzie pisali, że na głównym pionie, "za' ostatnim urządzeniem ciągnie się rurę ponad dach i tam zakańcza jakimś a'la zaworem zwrotnym. Tylko czy w obecnej sytuacji u mnie przyniesie to zamierzony efekt (rura do napowietrzenia wpięta TYLKO w 50mm otwór w trójniku i na dodatek POD urządzeniami?

A jeżeli coś to da to zastosować redukcję 50/100, żeby zwiększyć tę średnicę czy nie ma sensu skoro i tak na wejściu/wyjściu jest 50mm?

Szkoda, że 6 lat temu nie miałem takiej wiedzy sciana.gif

Napisano

Spróbuj najpierw zamontować sam napowietrzacz w domu.

Ja mam napowietrzacze na strychu i po prostu wciągają powietrze z pomieszczenia.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj najpierw zamontować sam napowietrzacz w domu.

> Ja mam napowietrzacze na strychu i po prostu wciągają powietrze z pomieszczenia.

Ale ja nie mam rur pociagnietych, w tym właśnie problem i z ta rurą na zewnątrz chciałbym się trochę ratować

Napisano

> Ale ja nie mam rur pociagnietych, w tym właśnie problem i z ta rurą na zewnątrz chciałbym się

> trochę ratować

mozesz zrobić np pod umywalka.

Napisano

Montowanie napowietrzenia na dole ma mały sens. Prawie żaden.

Chodzi o to aby napowietrzyć rurę, w której tworzy się tłok wodny. Trzeba to zrobić nad nim. Inaczej może nadal wysysać zawartość mniejszych syfonów.

Przy czym trzeba także nie oszczędzać na średnicy napowietrzenia. Jeśli masz pion 110mm to nie wystarczy 20mm napowietrzenie.

Są na to normy. Z tego co pamiętam napowietrzenie musi mieć przynajmniej połowę średnicy pionu.

Jeśli pion jest krótki to może obyć się bez napowietrzania. Trzeba tylko zachować duże średnice rur od samej góry.

Napisano
  • Autor

no ogólnie to pion to ma u mnie może 1m, a dalej jakieś 2m poziomo do szamba. Wszystkie urządzenia jakie mam podłączone są na jednym poziomie (parter domu), są to 1 zlewozmywak, 1 umywalka, pralka, wanna no i kibelek, wszędzie są porobione przepusty przez strop i w piwnicy pod sufitem wszystkie schodzą się do tej 110 od kibelka.

I dalej nie wiem co z tym dalej zrobić - tak jak pisałem - teraz mam ostatnią szansę, za kilka dni będzie już elewacja, a ja chciałem rurę ukryć pod styropianem.

Nie wiem co robić frown.gif

Napisano

A ze sie podepne: jest sens wyprowadzania pionu ponad dach w celu odpowietrzenia, czy wspomniany zawor odpowietrzajacy zamontowany na strychu spokojnie da rade?

Napisano

W przypadku takiej, poziomej, rozgałęzionej instalacji, gdzie jej pojemność powietrzna jest duża może w ogóle obejść się bez napowietrzania.

W najgorszym wypadku, jeśli okaże się, że z któregoś syfonu wysysa, założysz napowietrznik. Tylko syfon od brodzika warto wcześniej przygotować do napowietrzenia bo kiedy będzie zabudowany to już po ptokach. Najlepiej pociągnąć od niego także rurę na dach.

Napowietrzanie na dole nie ma sensu i nic nie da chyba, że źle Cie zrozumiałem i napowietrzanie chcesz dołączyć, w miejscu gdzie schodzą się te poziome rury ale jeszcze na początku pionowej 110-tki? Na jej górze? Wtedy jak najbardziej warto to zrobić.

Napisano

> A ze sie podepne: jest sens wyprowadzania pionu ponad dach w celu odpowietrzenia, czy wspomniany

> zawor odpowietrzajacy zamontowany na strychu spokojnie da rade?

Da radę tak samo.

Napisano

> Da radę tak samo.

ok.gifw takim razie nie widze sensu robienia dziury w dachu smile.gif

Napisano

> w takim razie nie widze sensu robienia dziury w dachu

Tylko jako zabezpieczenie przed zużyciem zaworu albo dla największych purystów kanalizacyjnych.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> A ze sie podepne: jest sens wyprowadzania pionu ponad dach w celu odpowietrzenia, czy wspomniany

> zawor odpowietrzajacy zamontowany na strychu spokojnie da rade?

mnie się wydaje że da radę, o ile stych ma też zapewnioną wymianę powietrza

Napisano
  • Autor

Joki, to co byś zrobił w mojej sytuacji?

Napisano

> w takim razie nie widze sensu robienia dziury w dachu

Żeby nie śmierdziało.

Napisano

> Żeby nie śmierdziało.

No mam nadzieje, ze te zawory nie przepuszczaja zbyt duzo w druga strone - jak pusci baka od czasu do czasu to przezyje - strych jest wentylowany, wiec sie rozejdzie po kosciach. Ale jakby mialo caly czas smierdziec, to jednak wole to na zewnatrz wystawic.

Napisano

> Joki, to co byś zrobił w mojej sytuacji?

Tak jak napisałem. Wyprowadziłbym przynajmniej na strych napowietrzenie syfonu brodzika prysznicowego bo nie da się tego zrobić później a jest najbardziej wrażliwy na wysysanie zawartości.

Jeśli miałbym możliwość podłączenia się do pionu na samej jego górze, czyli w miejscu, gdzie schodzą się wszystkie poziome rury od armatury to także z tego miejsca wyprowadziłbym rurę na strych.

Jeśli podłączyć się można do pionu tylko poniżej tego miejsca, to nie robiłbym tu już nic.

Napisano

> No mam nadzieje, ze te zawory nie przepuszczaja zbyt duzo w druga strone - jak pusci baka od czasu

> do czasu to przezyje - strych jest wentylowany, wiec sie rozejdzie po kosciach. Ale jakby

> mialo caly czas smierdziec, to jednak wole to na zewnatrz wystawic.

Na strychu to problemu raczej nie będzie. Gorzej jak zawór jest np. w kuchni.

Chociaż to też nie jest tak że musi śmierdzieć i że to taki problem. Po prostu jeśli ktoś ma możliwości techniczne to lepiej wyciągnąć pion na dach, bo takie rozwiązanie ma ten plus, że można o nim następnie zapomnieć. Jest bezobsługowe.

Napisano

> Na strychu to problemu raczej nie będzie. Gorzej jak zawór jest np. w kuchni.

> Chociaż to też nie jest tak że musi śmierdzieć i że to taki problem. Po prostu jeśli ktoś ma

> możliwości techniczne to lepiej wyciągnąć pion na dach, bo takie rozwiązanie ma ten plus, że

> można o nim następnie zapomnieć. Jest bezobsługowe.

Pod warunkiem, ze dach nie zaczyna przeciekac w tym miejscu wink.gif

Napisano

> Pod warunkiem, ze dach nie zaczyna przeciekac w tym miejscu

Ja gdy tylko się da projektuję piony razem z kominami. Wtedy wyprowadzam pion nad dach razem z kominem i sprawa załatwiona. Łatwo i bezproblemowo.

cool.gif

Napisano

> Ja gdy tylko się da projektuję piony razem z kominami. Wtedy wyprowadzam pion nad dach razem z

> kominem i sprawa załatwiona. Łatwo i bezproblemowo.

Spoko ok.gif Ja akurat nie mam komina zlosnik.gif Znaczy mam jeden ale zupelnie w innej czesci domu, wiec nie usmiecha mi sie ingerencja w dach tylko po to, zeby miec 'fiutka' od kanalizy na dachu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak napisałem. Wyprowadziłbym przynajmniej na strych napowietrzenie syfonu brodzika

> prysznicowego bo nie da się tego zrobić później a jest najbardziej wrażliwy na wysysanie

> zawartości.

> Jeśli miałbym możliwość podłączenia się do pionu na samej jego górze, czyli w miejscu, gdzie

> schodzą się wszystkie poziome rury od armatury to także z tego miejsca wyprowadziłbym rurę na

> strych.

> Jeśli podłączyć się można do pionu tylko poniżej tego miejsca, to nie robiłbym tu już nic.

czekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, masz na myśli, że jak obecnie wychodzi mi z podłogi króciec rurki fi 50mm i tam mam podłączony syfon od wanny to Ty wstawiłbyś tam trójnik i jedne z wylotów pociągnąłbyś do góry, tak?

Jeżeli tak to widzisz, to podpowiedz mi jeszcze, czy mogę ten nowy pion z trójnika pod wanną dać na zewnątrz budynku (i na to styropian), bo chatę wewnątrz mam wykończoną (oprócz łazienki) i nie bardzo widzę możliwość kucia się przez cały parter, całe piętro na strych, raczej walnąłbym dziurę przrz ścianę na wylot na dwór (wanna ma przyłącze przy ścianie zewnętrznej) i tam poszedł już w górę po ścianie, ale znów boję się, żeby przez to nie zaczęła mi czasem woda w tym syfonie nie zamarzł mi woda.

Napisano

Doświadczenie z syfonami brodzikowymi uczy, że warto bo one pierwsze są wysysane.

Nie jest to jednak niezbędne. Najlepiej byłoby gdybyś mógł zrobić próbę. Zamontować syfon, nalać wody i spuszczać w pozostałych z maksymalną dynamiką.

Przy tak rozległej w poziomie, gwiaździstej instalacji i krótkim pionie najprawdopodobniej w ogóle nie będzie potrzeby napowietrzania?

Napisano
  • Autor

> Przy tak rozległej w poziomie, gwiaździstej instalacji i krótkim pionie najprawdopodobniej w ogóle

> nie będzie potrzeby napowietrzania?

to w takim razie dlaczego mi śmierdzi stale w kiblu, jak w kuchni są myte gary?

Chyba jednak na tym podejści 50 założę trójnik i z jednej strony podłączę syfon, a z drugiej walę przez ścianę na zewnątrz, co Ty na to?

Napisano

> to w takim razie dlaczego mi śmierdzi stale w kiblu, jak w kuchni są myte gary?

No to pewnie jednak wyciąga w łazience bo zapewne jest na tej samej rurze fi50? Kiedy leci więcej wody ze zlewozmywaka to tłok powstaje w tej fi50? Dobrze rozumuje, że na jej końcu jest łazienka?

> Chyba jednak na tym podejści 50 założę trójnik i z jednej strony podłączę syfon, a z drugiej walę

> przez ścianę na zewnątrz, co Ty na to?

Na pewno nie zaszkodzi. Zamarzać też raczej nie powinno. To przecież nie będzie 20cm tylko pewnie trochę dalej?

Napisano
  • Autor

> No to pewnie jednak wyciąga w łazience bo zapewne jest na tej samej rurze fi50? Kiedy leci więcej

> wody ze zlewozmywaka to tłok powstaje w tej fi50? Dobrze rozumuje, że na jej końcu jest

> łazienka?

Dokładnie ! Uściślając to TYLKO jak moja żona myje naczynia to ten efekt występuje bo ona na pełny gwizdek zawsze odkręca wodę i leci non stop!

> Na pewno nie zaszkodzi. Zamarzać też raczej nie powinno. To przecież nie będzie 20cm tylko pewnie

> trochę dalej? no tak wyjdzie ze 30cm jeszcze w łazience (tyle napewnop mam od odpływu wanny do ściany, później będzie przepust przez ścianę (24cm) i do góry jakieś 4-5m pionu schowanego pod styro 20cm i przed okapek dachu kolanko 90*, rurka ok. 25cm (trochę więcej od styro), znów kolanko 90* i jakieś 30 cm jeszcze w górę (pod sam okap dachu) i daszek jakiś taki oryginalny (jak są na fi 50mm) - zaworu narazie nie chciałbym, żeby zobaczyć jak to będzie pracować.

A zamarznąć to chyba nie zamarznie mi syfon/pion bo przecież w łazience jest ciepło, nie?

Napisano

...

> A zamarznąć to chyba nie zamarznie mi syfon/pion bo przecież w łazience jest ciepło, nie?

Gdybyś wyprowadził 20cm. od syfonu prosto przez ścianę to może i by zamarzło?

Jeśli będzie więcej to nie ma szans bo wnętrze będzie nagrzewać się od pomieszczenia.

Napisano
  • Autor

jest nowa koncepcja, żeby wyjsc przez ścianę w łazience i wbić się spowrotem do domu na strych, zakanczając tym zaworem zwrotnym

Napisano

> jest nowa koncepcja, żeby wyjsc przez ścianę w łazience i wbić się spowrotem do domu na strych,

> zakanczając tym zaworem zwrotnym

...i jeszcze ocieplić rurę biegnącą na zewnątrz...

Niby konieczności nie ma bo co się skropli to spłynie. Tylko jeśli zacznie zamarzać to w zimie może przestać działać.

Napisano
  • Autor

> ...i jeszcze ocieplić rurę biegnącą na zewnątrz...

> Niby konieczności nie ma bo co się skropli to spłynie. Tylko jeśli zacznie zamarzać to w zimie może

> przestać działać.

Będzie pod styro grubości 20cm, więc powinno być spoko, a wody to się chyba aż tyle nie wykropli żeby rurę zblokowalo

Napisano

> Będzie pod styro grubości 20cm, więc powinno być spoko, a wody to się chyba aż tyle nie wykropli

> żeby rurę zblokowalo

Pod styro to w ogóle nie będzie problemu.

Napisano

> Z tego co pamiętam napowietrzenie musi mieć przynajmniej połowę średnicy pionu.

Niedawno przy okazji czyszczenia kanalizacji gminnej dowiedziałem się ciekawostki. Ponieważ robią to dużym ciśnieniem i masą wody, u ludzi mających odpowietrzenie pionów z redukcją a także same zawory napowietrzające bez odpowietrzenia, przy tej operacji często wydmuchuje wodę z syfonów w domu. Nie dotyczy, jeżeli na wylocie instalacji kanalizacyjnej do sieci mają automatyczny zawór burzowy.

I sąsiedzi, którzy wrócili z pracy do domu po ostatnim takim czyszczeniu narzekali sobie na smród w chałupach. Ci, którzy założyli tylko zawory lub małej średnicy odpowietrzenia.