Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] szarpie, problemy z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegos czasu w mojej eFce X16SZ mialem problem z odpaleniem. Instalacja gazowa bingo - m.

Zazwyczaj rano na zimnym. Krecilem rozrusznikiem, silnik jakby zaskakiwal ale po chwili gasl. Zauwazylem, ze wylaczenie i wlaczenie stacyjki czasami pomagalo - kolejny rozruch i palil od reki i nie gasl.

Zauwazylem tez, ze im zimniej na dworzu tym lepiej jezdzil, nie szarpal. Jak tylko zrobilo sie cieplo to zaczynalo sie szarpanie.

Zauwazalne bylo tez falowanie na jalowym - wyczyscilem krokowca, troche pomoglo.

Sprawdzilem swiece i przewody, swiece wyczyscilem, ustawilem przerwe na 0,7mm (bylo ponad 1mm) - nadal to samo. A nawet gorzej. Podmienilem przewody WN - nie ma zmian. Nadal szarpie, na jalowym czuc jakby chodzil na 3 garkach, po dodaniu gazu troche sie dusi ale wkreca sie na obroty. Czasami deliaktnie strzela z rury wydechowej. Podczas jazdy do 3k obr szarpie i nie chce jechac, powyzej 3,5k jakby mu ktos turbo wlaczyl. Ciagnie jak glupi, ale nadal potrafi delikatnie strzelic z wydechu.

Zrobilem test szczelnosci dolotu. Na benzynie po zakryciu reka dolotu nie zgasl ale zwawo pracowal, slychac syczenie jakby ciagnel lewe powietrze. Na gazie gasnie od razu po przylozeniu reki. Czy tak ma byc?

Lambda sprawna - mam podglad jej pracy, instalacja gazowa tez nie wykazuje oznak niedowladu. Szarpanie dzieje sie na gazie i beznynie.

Co jeszcze sprawdzic?

Napisano

Ktos kiedys pisal ze na Pb teoretycznie powinien zgasnac, ale w praktyce nie zawsze smile.gif Moze swiece same sa kiepskie zuzyte? Jak strzela to moze rozrzad przestawiony?

Napisano

Zakręć butlę LPG, wypal gaz i sprawdź, czy się poprawi rano.

Napisano

Sprawdz uszczelke kolektora ssacego (miedzy kolektorem a glowica),pewnie tez troche puszcza gaz na dolot tak jak pisze Orchi,jak masz na podmiane moul zapolonowy to mozesz na chwile przelozyc.pzdr

Napisano
  • Autor

> Zakręć butlę LPG, wypal gaz i sprawdź, czy się poprawi rano.

butle mam toroidalna w kole. czy zawor bedzie gdzies tam?

kojarze, ze kiedys juz komus pisales o tym zakrecaniu, ale nie kojarze jaki mogloby miec to wplyw na szarapnie.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz uszczelke kolektora ssacego (miedzy kolektorem a glowica),pewnie tez troche puszcza gaz na

> dolot tak jak pisze Orchi,

ale jak mam ja sprawdzic? wyjac, popatrzec czy nie popekana? czy jest jakas metoda sprawdzenia tej uszczelki?

>jak masz na podmiane moul zapolonowy to mozesz na chwile

> przelozyc.

niestety modulu nie mam.

Napisano

W środku butli pod pokrywą masz wielozawór. Zobaczysz dwa pokrętła. Jedno jest od rurki do tankowania, drugie od wyjścia z butli. To zakręcasz. Czekasz aż silnik zgaśnie na gazie, odpalasz na benzynie. Dzięki temu wyeliminujesz zalewanie silnika gazem gdy stoi wyłączony.

Metoda szukania lewego powietrza, którą opisałeś jest - delikatnie mówiąc - niezbyt dokładna. Lepsze jest aplikowanie pędzelkiem benzyny w podejrzane miejsca i słuchanie pracy silnika. Uszczelki, połączenia rurek itp. Wszystko od przepustnicy do głowicy.

Chyba, że masz dymarkę na podorędziu.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Orochimaru poradź bo ręce mi już opadają.

Po w/w problemach wyczyściłem świece, wymieniłem 1 przewód wn, podregulowalem gaz i problem zapalania zniknął. Pali rano od ręki, jeździł ok przez ok 2 tyg.

A teraz znów problem. Po odpaleniu przez pierwsze kilka min jedzie ok na benzynie (pewnie dlatego ze na zimnym czyta z mapy), jak sie już trochę zagrzeje to na jałowym widzę ze mieszanka oscyluje, lambda pracuje, natomiast po wciśnięciu gazu od razu jest ubogo. Puszczam gaz i mieszanka po chwili oscyluje, dodaje gazu i znów ubogo. Czy takie zachowanie sie mieszanki może sugerować na dziurę w dolocie. Najchętniej bym wymienił te uszczelki pod dolotem ale nie mogę sie doszukać ich numerów.

Napisano

Problem jest na benzynie, czy na gazie też?

Tylko na luzie, czy pod obciążeniem?

Czy ustaje po odłączeniu akumulatora na minutkę?

Napisano
  • Autor

> Problem jest na benzynie, czy na gazie też?

na benzynie.

na gazie nie wiem, bo gasnie mi od razu po przerzuceniu na gaz. swoja droga czy mozesz podpowiedziec co sprawdzic? slysze jak pyka elektrozawor w butli, gaz na pewno jest. zamierzam zaczac od elektrozaworu na filtrze, podpiac zasilanie i sprawdzic czy pyka. po przerzuceniu od razu gasnie, nie ma nawet chwili, ze popracuje na gazie.

> Tylko na luzie, czy pod obciążeniem?

tylko pod obciazeniem. na luzie jak gazuje to mieszanka oscyluje normalnie.

> Czy ustaje po odłączeniu akumulatora na minutkę?

nie odlaczalem aku.

ostatnio wymienialem aku na nowy bo stary przy -1 juz lewdo krecil wiec aku byl odlaczony przez chwile.

Napisano

> nie ma nawet chwili, ze popracuje na gazie.

Nie podaje gazu skromny.gif

Dobrze kombinujesz. Możesz jeszcze sprawdzić, czy gaśnie od razu przy podwyższonych obrotach.

> tylko pod obciazeniem. na luzie jak gazuje to mieszanka oscyluje normalnie.

To nie dziura w dolocie. Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia paliwa. Czy nie spada podczas jazdy.

Napisano
  • Autor

> Nie podaje gazu

> Dobrze kombinujesz. Możesz jeszcze sprawdzić, czy gaśnie od razu przy podwyższonych obrotach.

przy podwyzszonych gasnie od razu na gazie.

> To nie dziura w dolocie. Zacząłbym od sprawdzenia ciśnienia paliwa. Czy nie spada podczas jazdy.

dzieki za podpowiedzi, a tak po chlopsku jak do tego podejsc. znalazlem schematy pokazujace, ze nalezy podlaczyc manometr. tylko nurtuje mnie pytanie jak podlaczyc manometr z gwintem 1/4 do rurki z paliwem?

Napisano

Trójnik do węży wpinasz w układ, do jednego króćca podłączasz manometr wężykiem z końcówką na 1/4".

Spróbuj najpierw z odłączeniem akumulatora.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj najpierw z odłączeniem akumulatora.

odlaczylem aku na cala noc. rano podpialem i mialem wrazenie, ze chodzil jak burza przez pierwsze 6km (tyle mam do roboty). W drodze powrotnej juz nie bylo tak dobrze.

Nadal po wcisnieciu gazu najpierw zubaza - widze po sondzie, ze jest ubogo i czuc, ze nie ma mocy, ale jedzie do przodu bez szarpania. Wcisniecie pedalu w podloge i przeciagniecie >3k obr powoduje, ze mieszanka z ubogiej zaczyna oscylowac i czuc, ze lepiej ciagnie. Odpuszczenie gazu na chwile i ponowne wcisniecie powoduje natychmiastowe zubozenie mieszanki.

Czy gdyby to byla pompa i cos z cisnieniem paliwa to przy wiekszych obrotach powinno byc chyba tak samo jak na niskich?. A jak pociagne do 5k to ma moc i lambda oscyluje.

Na gazie nie jezdzilem, tylko na benzynie.

Napisano

Nie chodzi o obroty, tylko o obciążenie.

Przy pedale do deski i niskich obrotach, ma być mieszanka bogata, chociaż przez chwilę.

Skoro nie ma to trzeba sprawdzić, czy paliwo dochodzi w odpowiedniej ilości. Może pompa słaba, a może filtr zapchany.