Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Z18XE - błąd P1610, P0606, P1600, U2106, U2108

Featured Replies

Napisano

No to chyba coś nabroiłem

Dzisiaj wziąłem sobie wykręciłem świece i kamerą inspekcyjną oglądałem tłoki w poszukiwaniu powodu brania oleju (ok 0,5l na 1000km)

Wygląda na to, że chyba mi pierścienie się zapiekły bo jest nagar i w niektórych częściach na krawędzi tłoka świeci się metal tak jakby tędy olej brało i płukało (mogę później wrzucić zdjęcia albo filmik jak z kamerki wyciągnę)

W każdym razie poskładałem odpaliłem i auto odpaliło normalnie ale po kilku minutach silnik zgasł pomrugało tak szybko kontrolkami silnika i immo. próbowałem kilka razy i cały czas to samo: odpala obroty trzyma na gaz reaguje poprawnie i za chwilę gaśnie i mruga.

Opiąłem klemy i to samo, podpiąłem się i wyszły mi błędy:

P0136 - Obieg prądowy czujnika O2, za silne napięcie (Rząd 1, Czujnik 2) - Nie występuje

P0606 - Ponowna inicjalizacja modułu sterującego - Nie występuje

P1600 - Przeprogramować lub wymienić Electronic Control Unit (ECU) - Nie występuje

U2106 - CAN-BUS brak lacznosci z TCM - Nie występuje

U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC - Nie występuje

skasowałem i historia ta sama z tym, że po kilku próbach niby błędy się nie pojawiały ale silnik gaśnie.

W akcie desperacji w sterowniku wcisnąłem reset ecu iii....

komunikat że ok i pojawił się błąd:

P1610 - Kod bezpieczeństwa nie zaprogramowany - Obecny

Zaczęła mrugać kontrolka IMMO więc zacząłem tam kombinować i programować transponder, ale to nic nie zmieniło

Immo miało dwa klucze zaprogramowane , ale nadal nie mogę odpalić auta.

Znowu może troszkę za impulsowo w nerwach zresetowałem Immo i ecu z pozycji immo, i zaprogramowałem transponder.

Teraz mam jeden zaprogramowany transponder na trzeciej pozycji , w ECU błąd cały czas jest i auto nie odpala beksa.gif

Jeszcze raz próbowałem zresetować ECU i tam zatrzymuje się na sprawdzaniu security code (tak jakby ecu nie rozpoznawał tego kodu z CARPASSU. Coś czuję, że serwis mnie czeka.

Wiem wiem zaraz dostanę po uszach że jak nie wiesz o co chodzi to nie dotykaj ale co się mogło stać po odpięciu cewki i wykręceniu świec ? Sam już się ukarałem bo uziemiłem auto.

Wstępnie w necie znalazłem że ten błąd jest od IMMO i wystarczy jeszcze raz klucze zaprogramować, ale w IMMO błędów nie mam klucz niby jest zaprogramowany a za to w sterowniku silnika historia jak opisałem z security codem. Dałem sobie spokój aby ochłonąć i zostawiłem auto. może coś przeoczyłem albo źle robię procedurę programowania ??

Napisano

Zrobiłeś reset ECU, więc teraz musisz go zaprogramować - powiedzieć mu, że ma czytać kod z modułu immo. jakie ma wyposażenie itp.

Na VKP jest opis.

Napisano
  • Autor

Orochimaru dzięki wielkie ok.gif

Sterownik zaprogramowany, auto odpala, ale niestety gaśnie.

Coś dziwnie zachowuje mi się ECU bo błędy jakieś tam raczy zapisać (i to nie zawsze) ale nie mruga kontrolką. Teraz zgłaszał tylko za wysokie napięcie sondy 2 więc ją odłączyłem i co dziwne ECU w ogóle się tym nie przejął. dopiero po kilu uruchomieniach raczył zgłosić problem z grzałką tej sondy ale kontrolką nie zaświecił. Po skasowaniu znowu nie zgłaszał tego błędu a wydaje mi się, że powinien.

Auto gaśnie w takich samych warunkach: niby wszystko ok i nagle gaśnie i szybko mruga kontrolkami Silnika i IMMO. W ECU błędów nie ma ale za to są w sterowniku ABS+TC i nieraz w sterowniku skrzyni automatycznej:

błędy ABS:

U2105 - CAN-BUS - brak komunikacji z ECM (modulem kontroli silnika) (04) - Nie występuje

C0260 - <Nieznany kod błędu> (08) - Nie występuje

U2103 - Zakłócenie komunikatu szyny CAN (04) - Nie występuje

błędy skrzyni:

U2105 - <Nieznany kod błędu> (00) - Nie występuje

Najdziwniejsze jest to, że przecież nic się z autem nie stało, postawiłem, odpiąłem cewkę i wyjąłem świece, silnik był nagrzany to wziąłem się za wymianę kół.

No i tutaj zrobiłem coś co według mnie nie powinno nic spowodować czyli załączyłem stacyjkę coby kompresor podłączyć i koło pod pompować. Rozruchu nie robiłem więc co ma że tak powiem piernik do wiatraka ?? Być może nie powinienem załączać ECU jak miał odpięte cewki ale przecież to nie powinno nic uszkodzić poza wyrzuceniem ewentualnego błędu. Jakby podczas jazdy cewka padła na przerwę to też od razu powinno ecu paść. poza tym auto odpaliło normalnie i sobie troszkę popracowało na wolnych.

Dla mnie najbardziej prawdopodobna jest usterka ECU tzn coś mu się pokiełbasiło i nie zawsze wyrzuca błąd, nie mruga kontrolką. Być może jak doszły błędy cewek to było dla niego za dużo ale przecież kontrolka się nie zapaliła i błędów od cewek nie było nigdzie zapisanych.

Może taki zbieg okoliczności i jak coś miało paść to lepiej pod domem.

Reset ECU nie pomógł (Robiłem z powodu nie pojawiających się błędów i niemigania kontrolką). Z Immo sobie poradzę czyli pokasuję wszystkie klucze i od nowa zaprogramuję te stare myślę, że po tej operacji pojawią się na dwóch pierwszych pozycjach (teraz nie chciałem sobie dodatkowego problemu robić jakby coś nie poszło). Jak nie to na Alledrogo są czyste pastylki z ID 40 za 30pln

Może ktoś ma jakichś pomysł co jeszcze zrobić bo teraz to chodzi mi po głowie wizyta w serwisie z sugestią aby mi może nowszy soft wgrali jak mają i czy w ogóle coś z tym zrobią. Myślałem też aby podmienić sterownik i immo z innego auta aby wykluczyć tą nieszczęsną pompę ABS i magistralę CAN, ale gdzie ja znajdę chętnego na taką zabawę. Kolega ma co prawda Vectre B z tym silnikiem ale nie jestem pewny czy sterownik od vectry można u mnie podłączyć.

Napisano

W Z18XE uszkodzenia ECM zdarzaly sie dosyc czesto podobnie jak w Z16XE.

Napisano
  • Autor

Wiem, naczytałem się sporo o tym, ale przeważnie problem był z uszkodzeniami mechanicznymi od wibracji i ciepła (pęknięcia ścieżek) i wtedy taki sterownik walił licznymi błędami a mój na przekór nie chce za bardzo błędów zgłaszać. Czytałem też gdzieś o konieczności wgrania od nowa softu bo nic innego nie pomagało, ale co i jak to już nie kojarzę. Może u mnie akurat padło połączenie od pinów magistrali CAN między ECU, ABS i sterownikiem skrzyni

(a niby w AstrzeG CAN nie ma spineyes.gif )

Napisano

Obejrzyj wtyczki i gniazda w sterowniku. Czy nie ma korozji, pęknięć, brudu itp.

Znajdź 5V przy przepustnicy, albo pedale gazu i wepnij się tam miernikiem od tyłu we wtyczkę (masa z karoserii, albo aku). Niech sobie silnik pochodzi, a Ty lukaj na wskazania.

Zobacz, czy będą się zmieniać, zwłaszcza gdy zgaśnie.

Błędy wskazują na braki komunikacji, więc albo jakiś problem z zasilaniem (trzeba sprawdzić wszystkie kabelki zasilające i masowe sterownika) albo uszkodzony komp.

Cewki nie mają z tym nic wspólnego.

CAN w Astrze G jest. Gada nią np: silnik ze skrzynią i ABS-em.

Napisano
  • Autor

Wtyczki sprawdzone i są czyściutkie aż błyszczą. w stronę napięcia troszkę się skierowałem:

ładowanie

- 14,28V na aku

- 14,26V miedzy + aku i blok silnika.

- 14V między masą aku a bezpiecznikiem przed przekaźnikiem K16

Wyjąłem przekaźnik K16 i kontrolki mrugają bardzo podobnie, zamieniłem go z drugim i auto chodziło ciut dłużej ale zgasło. Kolejne pomiary już jutro bo dziś już nie mam siły do tego podchodzić. Co do sterownika to po wypięciu przekaźnika zapaliła mi się kontrolka (ta co nią immo mruga) i w sterowniku w końcu pojawiły się zaległe błędy:

P0606 - Ponowna inicjalizacja modułu sterującego (00) - Nie występuje

P1600 - Przeprogramować lub wymienić Electronic Control Unit (ECU) (00) - Nie występuje

U2106 - CAN-BUS brak lacznosci z TCM (00) - Nie występuje

U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC (00) - Nie występuje

P1230 - Glówny przekaznik Za wysokie napiecie obwodu (01) - Nie występuje

P0700 - Usterka EOBD zachowana w module sterowania s.biegów (TC) (01) - Obecny

P0141 - Element grzewczy sondy lambda, przerwany obwód (rzad 1 czujnik 2) (04) - Nie występuje

Podpiąłem sondę lambda, z przekaźnikiem już nie kombinowałem i po kolejnym zgaśnięciu błędy te same a przecież P1230 i P0141 nie powinien się pojawić

skasowałem i znowu błędy przestały się pokazywać, kontrolka nie zapala się.

Coś mnie łupie w kościach, że chyba jednak sterownik świruje, ale jutro pomierzę napięcia i dam znać czy coś znalazłem.

Napisano
  • Autor

Auto jak na razie chodzi i chyba znalazłem co było nie tak yay.gif

Mam nadzieję, że to nie jest tylko wstęp do uszkodzonego ECU.

Auto zgłaszało nieraz jeszcze dwa błędy, które wydawały mi się nie istotne, bo troszkę kombinowałem programowo i tyczyły się immobilizera.

W każdym razie po błędach trafiłem na ten post:

jakiś tekst

Jak wspomniałem kolega ma VectreB z tym silnikiem i chciałem od niego podmienić cewkę na testy. Okazało się, że ma jeszcze jedną używaną sprawną oryginalną, więc podmieniłem i auto hula jak wcześniej. jutro lub w piątek biorę wolne to jeszcze wszystko dokładnie sprawdzę, Ale wygląda, że wszystko jest ok.

Co do starej cewki to na pierwszej świecy był taki nalot jakby styku nie było i się grzało, wyczyściłem to i złożyłem. Auto nie zgłaszało problemu z cewkami, pracowało równo na wszystkie cylindry i nagle bah jakby wtyczkę z gniazdka wyciągnąć. Cewkę jeszcze raz przejrzę, poczyszczę wyrównam powierzchnię styku i złożę ale skoro taki numer wywija to wypada z mojego auta, nawet jak po tych zabiegach będzie chodzić.

• 10 lat później...
Napisano

Wiem że minęło 11 lat ale mam ten sam problem w meriva a 1.8 z18xe. Udało Ci się wtedy rozwiązać problem? U mnie świece i cewka wymienione a nadal potrafi sypnac tymi błędami.