Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falowanie na luzie i brak mocy w 1.4

Featured Replies

Napisano

Proszę o pomoc w wyeliminowaniu poniższej usterki:

Silnik po rozgrzaniu pracuje w mocno nierównym tempie, z rury wydechowej spaliny wydobywają się w dziwnie miarowy sposób, brak mocy przede wszystkim na biegach 4 i 5, (o wyprzedzaniu bez stresu można zapomnieć) spore spalanie - 12 w mieście, ok. 10 w trasie. Examiner pokazuje wszystko idealnie.

Zostało w zaprzyjaźnionym ASO (w ciągu ostatniego miesiąca) sprawdzone/wymienione: 1) wałek i smarowanie idealne, olej wymieniony, świece i przewody wymienione, sonda lambda wymieniona, czujnik spalania stukowego wymieniony (dawał poprzednio niewymazywalny bład), układ wydechowy wymieniony, rozrząd zrobiony, katalizator sprawdzony, przepustnica wyczyszczona. Po tych operacjach - sytuacja bez zmian. Panowie z ASO są bardzo dzielni i chętni do pomocy, ale powoli kończy im się inwencja. Podejrzewają wtrysk, bo auto dostaje za dużo paliwa, zalewa się i dławi lub komputer . Mają dać znać, jak na warsztat przyjedzie jakieś Brava z 1.4 i wymieniliby na chwile ten wtrysk i sprawdzili ,czy jest lepiej. Proszę o ewentualne pomysły: co jeszcze zrobić ,sprawdzić? Ewentaulnie, gdzie szukać taniego, używanego monowtrysku do Brava 1.4? Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Napisano

> przepustnica wyczyszczona

Niepotrzebnie. W 1,4 wtrysk jest nad przepustnica wiec pieknie czysci ja samodzielnie.

Wymiencie czujnik polozenia walu i temperatury. Wtrysk ? - watpliwe. Sprawdzcie cisnienie na cylindrach. Podmiencie jeszcze cewke zaplonowa i przewody. Swiec nie zmieniales ?

Napisano

Jak przeczytalem ile rzeczy wymieniles - wlos mi sie na glowie zjerzyl...

... ile Ty za to zaplaciles? Rany... chlopie...

W tym ASO wymienia Ci wszystko i puszcza z torbami.

Znajdz sobie normalnego mechanika i przestan jezdzic do ASO, bo az sie serce kroi jak slucham jak Cie kantuja :-(

pzdr

Rostek

> Proszę o pomoc w wyeliminowaniu poniższej usterki:

> Silnik po rozgrzaniu pracuje w mocno nierównym tempie, z rury

> wydechowej spaliny wydobywają się w dziwnie miarowy sposób, brak

> mocy przede wszystkim na biegach 4 i 5, (o wyprzedzaniu bez

> stresu można zapomnieć) spore spalanie - 12 w mieście, ok. 10 w

> trasie. Examiner pokazuje wszystko idealnie.

> Zostało w zaprzyjaźnionym ASO (w ciągu ostatniego miesiąca)

> sprawdzone/wymienione: 1) wałek i smarowanie idealne, olej

> wymieniony, świece i przewody wymienione, sonda lambda

> wymieniona, czujnik spalania stukowego wymieniony (dawał

> poprzednio niewymazywalny bład), układ wydechowy wymieniony,

> rozrząd zrobiony, katalizator sprawdzony, przepustnica

> wyczyszczona. Po tych operacjach - sytuacja bez zmian. Panowie z

> ASO są bardzo dzielni i chętni do pomocy, ale powoli kończy im

> się inwencja. Podejrzewają wtrysk, bo auto dostaje za dużo

> paliwa, zalewa się i dławi lub komputer . Mają dać znać, jak na

> warsztat przyjedzie jakieś Brava z 1.4 i wymieniliby na chwile

> ten wtrysk i sprawdzili ,czy jest lepiej. Proszę o ewentualne

> pomysły: co jeszcze zrobić ,sprawdzić? Ewentaulnie, gdzie szukać

> taniego, używanego monowtrysku do Brava 1.4? Dziękuję za

> merytoryczne odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Dzięki za troskę - jest godna podziwu. Jakoś sobie radzę. Jeśli już bardzo chcesz wiedzieć, to płaciłem generalnie tylko za materiały (sam kupiłem najtaniej jak można było) i płyny. Robocizna prawie gratis. Pisałem przecież, że to "zaprzyjaźnione" ASO:)

Napisano
  • Autor

Dziękuję brachu_ za merytoryczną odpowiedź. Świece wymienione równo miesiąc temu, podobnie jak przewody MM. Auto zostało kupione całkiem niedawno, stąd tyle rzeczy było robionych. Jedne "w razie czego", inne - bo czas był najwyższy. Czy komputer nie wykazałby uszkodzenia cewki czy czujnika położenia wału? Jak pisałem - jest na examinerze idealnie...

Widzę, że jesteś z Poznania - możesz rzucić okiem na ten post i coś doradzić? http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276608814&an=0&page=1#Post276608814

Dzięki.

> Niepotrzebnie. W 1,4 wtrysk jest nad przepustnica wiec pieknie czysci

> ja samodzielnie.

> Wymiencie czujnik polozenia walu i temperatury. Wtrysk ? - watpliwe.

> Sprawdzcie cisnienie na cylindrach. Podmiencie jeszcze cewke

> zaplonowa i przewody. Swiec nie zmieniales ?

Napisano

czujnik położenia dawałby błąd na kompie więc odpada.

też jestem za tym żeby sprawdzić czujniki temperatury płynu i powietrza (np. ręcznie za pomocą miernika). Sprawdź czy kable WN są prawidłowo podłączone (czy nr na cewce zgadza się z nr cylindra).

Poza tym sprawdziłbym jeszcze raz sondę - jeśli była kupiona na allegro to może być trafiona - moja padła po 0,5 roku i też nie brałem jej pod uwagę gdy miałem podobne problemy.

Ale stawiam że TPS daje nieprawidłowe wskazanie wychylenia przepustnicy. palacz.gif

A licznik niepotrzebnie wyminiałeś bo pewnie na kostce Ci nie łączy.

Napisano
  • Autor

Dziękuję "krajanowi" za odpowiedź. Na pewno przekaże Twoje uwagi mechanikom. Przewody zakładali w ASO więc nie sądzę by pomylili kolejność (ale sprawdzimy). Sonda lambda rzeczywiście kupiona na Allegro ,ale wyglądała na nieużywaną NTK (komp pokazywał wcześniej błąd a teraz nie, więc chyba OK).

O jakiej kostce mówisz? Tych dwóch wtyczkach dochodzących do licznika czy o jakiejś kostce/wtyczce z drugiej strony? A jeśli tak to gdzie jej szukać? I co z nią zrobić? Aha, a cóż to ten TPS? Dzięki z góry za odpowiedzi. A może masz w Poznaniu zaufanego mechanika, którego mógłbyś polecić (zaprzyjaźnione ASO poza Poznaniem, więc z każdym pomysłem nie mogę do nich codziennie jeździć, czasem muszą też coś zarobić;), a auta potrzebuję, bo dojeżdżam do pracy.

Sprawdź czy kable WN

> są prawidłowo podłączone (czy nr na cewce zgadza się z nr

> cylindra).

> Poza tym sprawdziłbym jeszcze raz sondę - jeśli była kupiona na

> allegro to może być trafiona - moja padła po 0,5 roku i też nie

> brałem jej pod uwagę gdy miałem podobne problemy.

> Ale stawiam że TPS daje nieprawidłowe wskazanie wychylenia

> przepustnicy.

> A licznik niepotrzebnie wyminiałeś bo pewnie na kostce Ci nie łączy.

Napisano

TPS - czujnik położenia przepustnicy. Komp za cholere tego błędu nie wykryje. Nie wiem jak to się ustawia ale w boschu kosztuje to ok. 60 zł.

Mechanika Ci nie polecę bo jeszcze nie znalazłem w Poznaniu takiego co by się cokolwiek znał frown.gif diagnozuje sam za pomocą zwykłego miernika, na elektrykę w 1.4 spokojnie wystarczy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. A co z tą wtyczką? Masz jakieś przypuszczenia? Praktyczne porady?

Napisano

> Dzięki za odpowiedź. A co z tą wtyczką? Masz jakieś przypuszczenia?

> Praktyczne porady?

jak znikną cyferki to przylutuj z góry, jak się pojawią to znaczy że gdzieś przy liczniku styk nie łączy ok.gif

pewnie wystarczy popsikać styki jakimś preparatem

ewentualnie jak masz aku słaby to mogą się z licznikiem cuda dziać

Napisano
  • Autor

Akumulator (niestety/stety) jest w porządku .Czyli czeka mnie (elektryka) długaśne szukanie. Może ktoś poradzi od czego zacząć? A czy licznik jest w jakiś sposób połączony z komputerem? Ostatnio w ASO coś wspominali, że te falujące obroty mogą być przyczyną padu wtrysku lub komputera. Może te dwie usterki jakoś łączą się ze sobą?

Dziś zaobserwowałem niewielki ubytek płynu chłodniczego (oleju nie przybyło - jest czysty i klarowny, sam płyn był wymieniany niedawno wraz z termostatem, silnik grzeje się normalnie ,wentylator załącza się pięknie). Licznik resetuje się i obroty zaczynają falować dopiero po rozgrzaniu auta. Czy to się jakoś łączy? Kącikowi detektywi do dzieła;) Dziękuję tradycyjnie za merytoryczne odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Nie ma na forum nikogo z zacięciem detektywa i dedukcją Holmesa? Proszę o informacje.

Napisano

powiem tak. w moim cc ktore mam od wielu lat od wymiany plynu do wymiany plynu co dwa lata nie dolewam nawet grama - masz gdzies wyciek. obroty do bani? ja bym zaczol od tanich metod czyli lepsze paliwo, jakies dolewki, filterek paliwa, czyszczenie uklad ewentualnie sprawdzenie nieszczelnosci dolotu (jesli sa)

Napisano
  • Autor

KIlka uzupełnień, może to coś komuś podpowie: dziś zauważyłem, że liczniki ( o których piszę tutaj

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276608814&an=0&page=2#Post276608814

resetują się tylko, jak stoję na wolnych obrotach i to na rozgrzanym silniku. Dziś po raz pierwszy auto dwa razy zgasło mi w oczekiwaniu na zielone światło. Najpierw mocno nim zatrząsło i zgasł. Odpalił za pierwszym razem bez problemów (z odpalaniem nigdy nie było problemów). Tankuję na Shellu, regularnie wlewam do baku stosowne ilości czerwonego STP. Dziś też zacząłem się zastanawiać, czy tych dwóch usterek nie da się jakoś połączyć - reset wskaźników i telepanie. Czy jak montowali sondę lambda, to mogli coś sknocić lub przy wymienie termostatu? Aha, dziś jeszcze zauważyłem ,że przy zamykaniu kluczykiem drzwi auta dochodzi jakby do wyładowania ładunku (wiecie, takie lekkie coś jak czasem na mrozie przy witaniu z inną osobą...). Czy to może być coś z masą, o której piszą "spece" od resetu liczników? Dzięk iza podpoiwedzi. Mam zamiar w piątek zasypać pytaniam iimechaników.

> powiem tak. w moim cc ktore mam od wielu lat od wymiany plynu do

> wymiany plynu co dwa lata nie dolewam nawet grama - masz gdzies

> wyciek. obroty do bani? ja bym zaczol od tanich metod czyli

> lepsze paliwo, jakies dolewki, filterek paliwa, czyszczenie

> uklad ewentualnie sprawdzenie nieszczelnosci dolotu (jesli sa)

Napisano

Pad czujnika polozenia walu wskazuje. Z cewka raczej podobnie ale niekoniecznie musi sygnalizowac o np przebiciu. Niestety elektryka/elektronika nie mam wiec nikogo polecic nie moge. Polecam Ci jednak wyjecie raz jeszcze zegarow i ruszenie wszystkich zlaczek - byc moze gdzies nie styka.

Napisano

witam serdecznie niedawno sie przylaczylem do czytania tego co piszecie tutaj i powiem ze juz nic nie moge znalesc a mam w moim 1,4 takie same problemy jutro udaje sie do jakiegos mlodego kolesia w bogucinie ponoc glowa na karku i w ogole - wiec jesli sie uda cos znalesc to podziele sie namiarem

co do licznikow tak jak ktos tutaj wspominal poruszac wszytkimi kablami mi padl np wskaznik beny ale zasniedzialy byly kabeli przy pompie paliwa w bagazniku

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Niestety, ASO rozłożyło ręce. Pisali nawet do Bielsko-Białej do centralnego rejestru "trudnych przypadków" i nic - wciąż nierówna praca na luzie, brak mocy i gaśnięcie na wolnych obrotach - a wszystko dopiero po rozgrzaniu auta. Teraz to już liczę tylko na Was. Opiszę, co zrobili i sprawdzili:

1) komputer podmieniony - bez zmian

2) wtrysk podmieniony

3)świece, przewody - wymienione

4) komputer nie pokazuje żadnych błędów (a obroty między 850a 900 obr/min)

5) sonda lambda już wcześniej wymieniona

6) katalizator sprawdzony

7) akumulator nowy

8) wydech wymieniony łącznie z tłumikiem drgań

9) krokowiec wyczyszczony

10) wszystkie czujniki sprawdzone (zresztą na komputerze wszystko OK) TPS, temepratury

11) rozrząd wymieniony iraz jeszcze rozebrany, żeby wyeliminowaćmożliwość przestawienia rozrządu

12) sprężanie w cylindrach OK

13) zawory chodzą i nie przycinają się

14) termostat nowy (z klimą)

Co to może być? Co jeszcze sprawdzić .W poniedziałek odbieram auto i podejrzewam, że już więcej nie przyjmą mi samochodu, stoi u nich 2 tygodnie i nic nie zarabiają (to takie zaprzyjaźnione ASO) zawzięli się i mówili, że naprawią, ale chyba się poddali. Będę wdzięczny za merytoryczne sugestie i ewentualne rozwiązania "falujących obrotów" w 1.4. Dzięki

Napisano

a filtry: powietrza i paliwa wymieniłeś?? może jeszcze należałoby sprawdzić pompe paliwa. Jesteś na 100% pewien, że kataliuzator jest dobry? niech mechanicy odłączą układ wydechowy przy katalizatorze i niech sprawdzą przepływ spalin. Może jeszcze niech spróbują podmienić krokowiec.

Napisano
  • Autor

Filtr powietrza wymieniony. Paliwa raczej też - zleciłem wymianę wszystkich filtrów, łącznie z pyłkowym. Katalizator gwarantują ,że dobry. Poza tym, czy pozostałe rzeczy, o kórych piszesz, dawałyby taki objaw dopiero po rozgrzani uauta, bo na ssaniu jest OK? dzięki za podpowiedź.

> a filtry: powietrza i paliwa wymieniłeś?? może jeszcze należałoby

> sprawdzić pompe paliwa. Jesteś na 100% pewien, że kataliuzator

> jest dobry? niech mechanicy odłączą układ wydechowy przy

> katalizatorze i niech sprawdzą przepływ spalin. Może jeszcze

> niech spróbują podmienić krokowiec.

Napisano
  • Autor

Czy poniższa porada z Elektrody może być Waszym zdaniem skuteczna? Rzeczywiście coś jest na rzeczy, bo świece są nieustannie zalane. Mechanicy myśleli, że to wtrysk, ale podmienili i było OK ,więc tę przyczynę wyeliminowali. Bardzo proszę o podpowiedzi od osób, które miały problem z pompą lub odpowietrznaiem układu paliwowego, czy te usterki dawały podobne objawy? Będę zobowiązany za odpowiedzi.

"sprawdz cisnienie pompy wpinajac manometr w uklad jezeli bedzi przytkany powrot paliwa lub nie bedzi odpowitrzania zbiornika paliwa cisnienie w ukladzi wzrosnie i bedzie zalewalo swiece"

Napisano

> "sprawdz cisnienie pompy wpinajac manometr w uklad jezeli bedzi

> przytkany powrot paliwa lub nie bedzi odpowitrzania zbiornika

> paliwa cisnienie w ukladzi wzrosnie i bedzie zalewalo swiece"

Raczej nie - taka sytuacja może nastąpić w silnikach gdzie wtrysk jest w bezposrenim sąsiedztwie świec - a w monowtrysku 1.4 tak nie jest. Nie zawracaj sobie tez głowy czujnikiem polozenia wału bo to na bank komputer wykryje (swieciłaby sie lampka wtrysku ). Lampka wtrysku w ogóle świeci sie przy wiekszości uszkodzen układu paliwowo zapłonowego oprócz uszkodzenia czujnika półożenia przepustnicy, które to uszkodzenie komp ignoruje.

Nie wiem tylko jaki to miałoby miec związek z temperaturą silnika.

Wspominałes że wydech robiony..z katalizatorem?

Napisano
  • Autor

Katalizator nie był wymieniany, ale go jakoś odłączyli i sprawdzali bez niego. Ponoć jest OK. Auto jest z 1998 roku i ma 130 tys przebiegu, z tego wszystko we Włoszech (prawie - 600 km w PL), więc to nie nasze paliwo. Jak zatem wytłumaczyć zalewanie świec? Wtrysk był podstawiany z dobrze palącego Brava 1.4 Bez zmian po rozgrzaniu.

Napisano

Jesli zalane świece to:

albo zbyt bogata mieszanka ( lambda, problemy z dostarczeniem powietrza )

albo niesprawne świece gubiące zapłony

albo ewentualnie jesli są ( a nie ma? ) problemy z odpaleniem zaleje świece przy długim piłowaniu bez zapalenia.

Napisano
  • Autor

> Jesli zalane świece to:

> albo zbyt bogata mieszanka ( lambda, problemy z dostarczeniem

> powietrza )

Świece nówki NGK. Z zapaleniem nie ma problemów - pali od pierwszego razu. Zawsze. Problemy pojawiają się po rozgrzaniu auta. Sonda lambda była wymieniona na nową NTK z Allegro z oryginalną końcówką do fiata. Czy przy jej montażu można coś zepsuć? Nie wydaje mi się. A co rozumiesz przez "problemy z dostarczaniem powietrza"? Filtr powietrza wymieniony (wraz z obudową filtra, bo była popękana). Dzięki za odpowiedź.

Napisano

własciwie przy montazu sondy jedyne co mozna zepsuć to podłączenie kabli ale to raptem 4 kable i na pewno komp by wywalił błąd. Dobrze by też było żeby nie potrzaskac jakoś mechanicznie samej główki sondy bo moze to zaburzyć jej działanie ( jakies tam związku platyny reagują z substancjami w spalinach zwiększając lub zmniejszając napięcie ). Katalizator i lambda to chyba w tych okolicach jedyne rzeczy, które mogą wraz ze wzrostem temperatury jakoś wpływac na prace silnika.

A jeszcze jedna rzecz...

mówisz ze wymieniałeś obudowe filtra powietrza - byla pęknięta. A moze uszkodzeniu uległ też zawór termostatyczny ( w obudowie filtra powietrza, z tyłu - jesli stoisz przed autem ). W zaleznosci od temperatury powietrza moze on decydować o otwarciu lub zamknięciu wlotu powietrza do silnika oraz wlotu podcisnienia pod przepustnicą ( cieńsza rurka odchodząca od odmy ).

Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedź. Czy ten zawór, o którym piszesz może mieć wpływ na zbyt duże dawkowanie paliwa i zalewanie świec? Czy komputer nie powinien wykazać uszkodzenia tej częsci? Na egzaminerze jest wszystko OK... Swoją drogą ten system diagnostyczny jest we Fiacie do niczego.

Napisano

> TPS - czujnik położenia przepustnicy. Komp za cholere tego błędu nie

> wykryje.

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

eureka rzekłbym zlosnik2.gif

Napisano

> Dziękuję za podpowiedź. Czy ten zawór, o którym piszesz może mieć

> wpływ na zbyt duże dawkowanie paliwa i zalewanie świec?

moze nie na złe dawkowanie paliwa ale na zbyt małą ilośc powietrza w mieszance czyli zbyt dużą ilość paliwa czyli w najlepszym ( chociaz długofalowo najgorszym ) przypadku niedkładne jej spalanie albo zalanie świec. Chociaz nie wiem czy działanie tego głupiego zaworku moze mieć az tak doniosłe skutki - ale najciemniej pod latarnią:)

Czy

> komputer nie powinien wykazać uszkodzenia tej częsci?

Nie wiem, nie sądzę.

Na

> egzaminerze jest wszystko OK... Swoją drogą ten system

> diagnostyczny jest we Fiacie do niczego.

i drogi

Napisano
  • Autor

A czy to mogło się wydarzyć w takiej scenerii: Ciężkie mrozy tej zimy, oglądamy auto, facet próbuje odpalić i nic, i nic, i nic... W końcu słychać jakiś strzał po maską;) Człowiek jedzie po paliwo, bo w baku, jak się okazało, pustka. Dopiero wtedy odpalił, ale pracował jakoś tak nierówno. Cholera, że tanio było, to wziąłem, bo myślałem, że to świece, kable albo coś eksploatacyjnego. Czy mogła się wtdy uszkodzić pompa? A może ta obudowa filtra walnęła lub ten czujnik, o którym piszecie (swoją drogą TPS to ten sam czujnik co z tyłu obudowy filtra powietrza?).

Napisano

> A czy to mogło się wydarzyć w takiej scenerii: Ciężkie mrozy tej

> zimy, oglądamy auto, facet próbuje odpalić i nic, i nic, i

> nic... W końcu słychać jakiś strzał po maską;) Człowiek jedzie

> po paliwo, bo w baku, jak się okazało, pustka. Dopiero wtedy

> odpalił, ale pracował jakoś tak nierówno. Cholera, że tanio

> było, to wziąłem, bo myślałem, że to świece, kable albo coś

> eksploatacyjnego. Czy mogła się wtdy uszkodzić pompa? A może ta

> obudowa filtra walnęła lub ten czujnik, o którym piszecie

Nie sądze - strzały i nierówne obroty to normalne objawy po kilku nieduanych próbach zapalenia. Po przygazwoaniu i 2 minutach normalnej pracy powinny ustąpić. Od strzałów może walnąć kolektor dolotowy ale nie obudowa filtra powietrza ( chyba ze aż taki odrzut był smile.gif ) Wątpliwe zeby sie od tego zespsuł zawór termostatyczny, mógł natomiast potencjalnie zespuć się czujnik polozenia przepustnicy.

>(swoją

> drogą TPS to ten sam czujnik co z tyłu obudowy filtra

> powietrza?).

Jak łatwo wywnioskwoać z powyższego - to nie to samo. Zawór termostatyczny jest za filtrem powietrza, czujnik polozenia przep. pPrzy przepustnicy.

Napisano
  • Autor

> Jak łatwo wywnioskwoać z powyższego - to nie to samo. Zawór

> termostatyczny jest za filtrem powietrza, czujnik polozenia

> przep. pPrzy przepustnicy.

Więc to nie TPS, gdyż wtrysk wymieniany był od razu z całym kolektorem dolotowym i całym ustrojstwem które jest tam zamocowane (choć się nie znam, to wydaje mi się, że była tam i przepustnica, i TPS, i krokowiec; jeśli się mylę, to poprawcie mnie, chętnie wymienię każdą część w tym aucie, byle zaczęło jeździć jak moja poprzednia gaźnikowa fiesta 1.1 z 1991 roku ( i ja narzekałem na jej przyspieszenie... głupi byłem)

Napisano

> Ale stawiam że TPS daje nieprawidłowe wskazanie wychylenia

> przepustnicy.

E tam !! Niewiele to ma współnego z nierównymi obrotami, poza tym byłby to stały błąd

Napisano

> Witam ponownie. Niestety, ASO rozłożyło ręce. Pisali nawet do

> Bielsko-Białej do centralnego rejestru "trudnych przypadków" i

> nic - wciąż nierówna praca na luzie, brak mocy i gaśnięcie na

> wolnych obrotach - a wszystko dopiero po rozgrzaniu auta. Teraz

> to już liczę tylko na Was. Opiszę, co zrobili i sprawdzili:

> 1) komputer podmieniony - bez zmian

> 2) wtrysk podmieniony

> 3)świece, przewody - wymienione

> 4) komputer nie pokazuje żadnych błędów (a obroty między 850a 900

> obr/min)

> 5) sonda lambda już wcześniej wymieniona

> 6) katalizator sprawdzony

> 7) akumulator nowy

> 8) wydech wymieniony łącznie z tłumikiem drgań

> 9) krokowiec wyczyszczony

> 10) wszystkie czujniki sprawdzone (zresztą na komputerze wszystko OK)

> TPS, temepratury

> 11) rozrząd wymieniony iraz jeszcze rozebrany, żeby

> wyeliminowaćmożliwość przestawienia rozrządu

> 12) sprężanie w cylindrach OK

> 13) zawory chodzą i nie przycinają się

> 14) termostat nowy (z klimą)

> Co to może być? Co jeszcze sprawdzić .W poniedziałek odbieram auto i

> podejrzewam, że już więcej nie przyjmą mi samochodu, stoi u nich

> 2 tygodnie i nic nie zarabiają (to takie zaprzyjaźnione ASO)

> zawzięli się i mówili, że naprawią, ale chyba się poddali. Będę

> wdzięczny za merytoryczne sugestie i ewentualne rozwiązania

> "falujących obrotów" w 1.4. Dzięki

Ja mam podobny problem tylko że on występuje u mnie na niedogrzanym silniku, mniej więcej od początku wychylenia wskazówki temperatury do połowy. Silnik pracuje nierówno, czasem zgaśnie i na wolnych obrotach telepie silnikiem.

Zaczeło się to dziać po wymianie świec i przewodów.

Przewody próbowałem podmienić na stare ale było jeszcze gorzej.

Nie mam klucza do świec bo będe jeszcze próbował poszczególne świece podmieniać i wtedy będe miał pewność czy to to, czy trzeba szukać gdzie indziej.

Podejrzewam jeszcze sonde albo czujnik temperatury bo ostatnio jak auto trochę postoi to trzeba chwile kręcić żeby zapalił, a jak jest zime lub nagrzane to odpala na dotyk.

Napisano

> moze uszkodzeniu uległ też zawór termostatyczny ( w obudowie

> filtra powietrza, z tyłu - jesli stoisz przed autem ). W

> zaleznosci od temperatury powietrza moze on decydować o otwarciu

> lub zamknięciu wlotu powietrza do silnika oraz wlotu

> podcisnienia pod przepustnicą ( cieńsza rurka odchodząca od odmy

> ).

nie ma to żadnego wpływu na mieszankę poza temperaturą dostarczanego powietrza, ale i tak zmiany wykryje czujnik temp.

Napisano

> E tam !! Niewiele to ma współnego z nierównymi obrotami,

no, w przypadku 1.4 ma wiele, głównie na podstawie odczytów TPS ustalana jest dawka

poza tym

> byłby to stały błąd

tylko w przypadku uszkodzenia obwodu, a nie nieprawidłowego ustawienia przepustnicy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.