Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmniejszenie otworu bramy - czy jest tu jakis monter ??

Featured Replies

Napisano

hej ho

musze wstawic brame segmentowa do garazu

wymiar jaki mialem w projekcie to 2400x2350 - efekt brama na zamówienie 4-5k

bramy nie uważam za naistotniejszą w całej budowie.

czy ma sens zmniejszenie wysokości otworu styropianem i wsadzenie bramy typowej 2500x2150 lub 2500x2250 ?

tą pierwszą w casto widziałem za 1,5-2k.

da sie tak czy straszny drut ?? biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> czy ma sens zmniejszenie wysokości otworu styropianem i wsadzenie bramy typowej 2500x2150 lub

> 2500x2250 ?

> tą pierwszą w casto widziałem za 1,5-2k.

> da sie tak czy straszny drut ??

Da się bez problemu. Ale z bramami z Casto to lepiej uważaj Ta za 1,5k jest wysokiego prowadzenia i trzeba mieć odpowiednio wysokie nadproże, chyba minimum to 40-45 cm jeżeli dobrze pamiętam.

Wykonanie też nie najlepsze sama brama jeszcze ujdzie ale prowadnice to tragedia , niedokładnie zwalcowane a otwory montażowe to jak się Chińczykowi trafiło tak zrobił. Przygotuj się na żmudny i ciężki montaż.

Napisano

> hej ho

> musze wstawic brame segmentowa do garazu

> wymiar jaki mialem w projekcie to 2400x2350 - efekt brama na zamówienie 4-5k

> bramy nie uważam za naistotniejszą w całej budowie.

> czy ma sens zmniejszenie wysokości otworu styropianem i wsadzenie bramy typowej 2500x2150 lub

> 2500x2250 ?

Wysokość zmniejszysz ale szerokość to spory problem. Prowadnice są przykręcane akieś 5 cm od krawędzi otworu wink.gif A do styropianu to ich nie przykręcisz.

Za segmentową w bardzo niestandardowym rozmiarze gdzie nadproża mam 10cm z napędem dałem 3k może warto poszukać jednak pod wymiar otworu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Da się bez problemu. Ale z bramami z Casto to lepiej uważaj Ta za 1,5k jest wysokiego prowadzenia

spokojnie bede mial te 40-45 cm także z tym nie ma problemu

a z casto chodzilo mi o hormanna ecostar czy cos takiego - to chinskie ?

w casto mowia ze sa ok

Napisano
  • Autor

> Wysokość zmniejszysz ale szerokość to spory problem. Prowadnice są przykręcane akieś 5 cm od

> krawędzi otworu A do styropianu to ich nie przykręcisz.

> Za segmentową w bardzo niestandardowym rozmiarze gdzie nadproża mam 10cm z napędem dałem 3k może

> warto poszukać jednak pod wymiar otworu

hmmm

popraw mnie jesli zle rozumiem

ale wydaje mi sie ze szerokosc bramy to zaden problem - przeciez ona i tak nachodzi na mur a ja mam wegarki spokojnie po 30-40 cm po bokach

gdzie taka brama w takiej cenie ??

Napisano

> hej ho

Jest ok. Bedzie pasic, tylko z szerokością i mocowaniem prowadnic musisz się pobawić. Jakość podobna do tych pozostałych na rynku ( też mechanizmy są chinolskie).

A cena tej w Casto - b.dobra.

Napisano

> hmmm

> popraw mnie jesli zle rozumiem

> ale wydaje mi sie ze szerokosc bramy to zaden problem - przeciez ona i tak nachodzi na mur a ja mam

> wegarki spokojnie po 30-40 cm po bokach

> gdzie taka brama w takiej cenie ??

http://www.aftykabramy.pl/

Szybko, cena była ok, montaż szybki i sprawny, brama działa rok więc o trwałości się nie wypowiem ale wygląda to solidnie wink.gif

Napisano

Można, tylko od środka, tam gdzie będzie do nadproża dochodził górny brzeg bramy, wykończ obniżenie grubą dechą solidnie zamocowaną. Bo styro zapacykowane czymś cięnkim b3dzie ustępowało przy dociskaniu góry bramy przez siłownik.

Napisano

Nie przesadzaj zlosnik.gif

Styro z klejem zupełnie wystarcza. Brama jest zakończona miękką, szeroką uszczelką i dolega dość delikatnie zlosnik.gif

Górną szpaletę kleiłem już po zamontowaniu bramy mogłem w ten sposób wyregulować docisk uszczelki grinser006.gif

Ale to przez to że tym co ten dom murowali ktoś poziomnice ukradł a w gs nie było grinser006.gif

Napisano

> Nie przesadzaj

> Styro z klejem zupełnie wystarcza. Brama jest zakończona miękką, szeroką uszczelką i dolega dość

> delikatnie

> Górną szpaletę kleiłem już po zamontowaniu bramy mogłem w ten sposób wyregulować docisk uszczelki

> Ale to przez to że tym co ten dom murowali ktoś poziomnice ukradł a w gs nie było

Lucek ma rację, dobrze jest tą górną listwę z uszczelką do czegoś pewnego przykręcić. No chyba ze ktoś w kasku lubi chodzić. biglaugh.gif

Napisano

> Lucek ma rację, dobrze jest tą górną listwę z uszczelką do czegoś pewnego przykręcić. No chyba ze

> ktoś w kasku lubi chodzić.

Jaką górną listwę zlosnik.gif Uszczelka jest na bramie na górze otworu nie ma nic. Po bokach to i owszem prowadnice ale górą brama segmentowa dolega do nadproża.

Napisano

> Jaką górną listwę Uszczelka jest na bramie na górze otworu nie ma nic. Po bokach to i owszem

> prowadnice ale górą brama segmentowa dolega do nadproża.

co firma to inne rozwiązanie u mnie listwa z uszczelką mocowana jest do nadproża a panel bramy tylko do niej dolega.

Napisano

Budujesz dom i robi Ci różnicę 2 czy 3 tysiące na bramę? Widziałeś jak ta z castoramy jest wykonana? Jakie ma ocieplenie? To wydatek na najbliższe 30 lat więc zastanów sie czy nie dołożyć i chociażby mniej płacić za ogrzewanie.

Napisano

jak nie masz tynkow to zmniejsz otwor, kolki, klej, suporex i robisz jaki ci pasuje, tak jakbys otwor pod drzwi poprawial

Napisano

> hej ho

> musze wstawic brame segmentowa do garazu

> wymiar jaki mialem w projekcie to 2400x2350 - efekt brama na zamówienie 4-5k

> bramy nie uważam za naistotniejszą w całej budowie.

> 2500x2250 ?

Wstaw pół nadproza pod tym co masz teraz.

Napisano

> Budujesz dom i robi Ci różnicę 2 czy 3 tysiące na bramę? Widziałeś jak ta z castoramy jest

> wykonana? Jakie ma ocieplenie? To wydatek na najbliższe 30 lat więc zastanów sie czy nie

> dołożyć i chociażby mniej płacić za ogrzewanie.

Dobra gadka, jak wiekszosc na AK ok.gif

Skoro wymiar z projektu nie jest mu potrzebny i ma doplacac do niestandardowego rozmiaru i da sie to bez problemu rozwiazac to nie wiem w czym widzisz problem.

Tu dolozy do bramy 2 kola, do kilku innych rzeczy po 2 kola i uzbiera sie sumka.

Za niewymiarowa brame zabuli wszedzie wiecej niz standardowa, niewazne czy to Casto czy inny pies. Z ogrzewaniem tez trzebaby sie upewnic czy ten garaz bedzie ogrzewany wogole.

Owszem nie wolno rezygnowac ze wszystkiego co sie chce/podoba (zeby nie wyszlo, ze sie mieszka w chlewiku, ktorego sie nie lubi), bo jest drozsze przez swoja nietypowosc, ale na pewnych rzeczach spokojnie da sie zejsc z cena.

Napisano

Za 4,5 metrową "na zamówienie" zapłaciłem 4680 zł z montażem - nie oszukał Cie ktoś z wyceną? cfaniaczek.gif

Napisano

> Za 4,5 metrową "na zamówienie" zapłaciłem 4680 zł z montażem - nie oszukał Cie ktoś z wyceną?

a koleżanka zapłąciła za 2 x segmentówka (pojedyncza brama ) wraz z napędami i mopntażem 3,5 kpln

Napisano

> Za 4,5 metrową "na zamówienie" zapłaciłem 4680 zł z montażem - nie oszukał Cie ktoś z wyceną?

Problemem nie wydaje sie szerokosc a wysokosc - tutaj chca sporo ekstra jesli otwor jest zbyt wysoki...