Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luz na "kuli" - Jimny

Featured Replies

Napisano

Tak wiem, jest forum suzuki - dobranoc...

... albo może jednak nie. W końcu po co AK, żeby czytać bzdury na HP? grinser006.gif

Panie i Panowie - znalazłem luz w prawym kole na "kuli". Przyznaję od razu, że nigdy nie miałem z tego typu napędem do czynienia. Nie wiem co i jak się tam wymienia. Koło ma luz góra-dół, smar wycieka właśnie spod tej "kuli".

Auto myszkuje, źle się prowadzi na nierównej drodze. Wszystko inne sprawdziłem - jest ok.

Co z tym zdziałać?

Napisano

Odpowiem na przykładzie Patrola zlosnik.gif, bo kopnął mnie ostatnio zaszczyt wymieniania uszczelniaczy kul.

Kula ma dwa łożyska ( symetrycznie na górze i na dole ), które robią za coś jakby sworznie.

Robota nie jest jakoś mega skomplikowana, spodziewałem się czegoś trudniejszego, ja niestety rozbierałem do gołych zwrotnic. Wszystkie łożyska ( 4 na jedną stronę) oraz uszczelniacze poszły nowe, bo szukałem przyczyny dziwnego hałasu przy określonych prędkościach.

Zwrotnica Jimny

Napisano

> Tak wiem, jest forum suzuki - dobranoc...

> ... albo może jednak nie. W końcu po co AK, żeby czytać bzdury na HP?

> Panie i Panowie - znalazłem luz w prawym kole na "kuli". Przyznaję od razu, że nigdy nie miałem z

> tego typu napędem do czynienia. Nie wiem co i jak się tam wymienia. Koło ma luz góra-dół, smar

> wycieka właśnie spod tej "kuli".

> Auto myszkuje, źle się prowadzi na nierównej drodze. Wszystko inne sprawdziłem - jest ok.

> Co z tym zdziałać?

Na górze i dole zwrotnicy masz dekielki przykręcone na 4 śruby, są one czopami dla łożysk zwrotnicy. Powinny pod nimi być podkładki regulacyjne, jeśli wyjmiesz odpowiednią ilość luz zniknie. Ale skoro mówisz, że wycieka już olej z mostu, to raczej przez ten luz półoś wygniotła uszczelniacz. Jak wyciek nie jest duży, czyli nie zostawia plam i nie wiszą krople, możesz spróbować wyjąć te podkładki, w przeciwnym wypadku musisz rozebrać zwrotnicę, wymienić uszczelniacz i te dwa łożyska.

Napisano
  • Autor

> Na górze i dole zwrotnicy masz dekielki przykręcone na 4 śruby, są one czopami dla łożysk

> zwrotnicy. Powinny pod nimi być podkładki regulacyjne, jeśli wyjmiesz odpowiednią ilość luz

> zniknie. Ale skoro mówisz, że wycieka już olej z mostu, to raczej przez ten luz półoś

> wygniotła uszczelniacz. Jak wyciek nie jest duży, czyli nie zostawia plam i nie wiszą krople,

> możesz spróbować wyjąć te podkładki, w przeciwnym wypadku musisz rozebrać zwrotnicę, wymienić

> uszczelniacz i te dwa łożyska.

Doklikałem w necie - okazało się, że jest tego dużo napisane wszędzie.

Zamówiłem już łożyska i uszczelniacze - pytanie, czy trudno się wyjmuje ten duży uszczelniacz?

Napisano

> Doklikałem w necie - okazało się, że jest tego dużo napisane wszędzie.

> Zamówiłem już łożyska i uszczelniacze - pytanie, czy trudno się wyjmuje ten duży uszczelniacz?

Duży - czyli kuli? Nie, rozciąga się i zwyczajnie go zdejmujesz.

Napisano
  • Autor

> Duży - czyli kuli? Nie, rozciąga się i zwyczajnie go zdejmujesz.

Chodzi mi o to, co muszę zdemontować przy okazji?

Całą zwrotnicę muszę odłączyć od mostu? A jak tam z półosią, przegubem???

Napisano

> Chodzi mi o to, co muszę zdemontować przy okazji?

> Całą zwrotnicę muszę odłączyć od mostu? A jak tam z półosią, przegubem???

Tak, całą zwrotnicę, trzyma się na tych dwóch łożyskach. Możesz próbować zdemontować drążek, zacisk, zdjąć te dwa sworznie, odkręcić blaszkę dociskającą uszczelniacz kuli i wyjąć całą zwrotnicę z półosią i przegubem. Wymieniasz co trzeba i później celujesz półosią w kosz satalitów smile.gif Ew rozbierasz wszystko na piechotę od zewnątrz, czyli zabierak, łożyska koła z piastą, czop, półoś z przegubem i zwrotnicę. Jak wymieniasz uszczelniacz kuli, to zwróć uwagę, żeby sama kula nie była zardzewiała i z wżerami, bo szybko uszczelniacz się skończy.

Napisano

> Tak wiem, jest forum suzuki - dobranoc...

> ... albo może jednak nie. W końcu po co AK, żeby czytać bzdury na HP?

> Panie i Panowie - znalazłem luz w prawym kole na "kuli". Przyznaję od razu, że nigdy nie miałem z

> tego typu napędem do czynienia. Nie wiem co i jak się tam wymienia. Koło ma luz góra-dół, smar

> wycieka właśnie spod tej "kuli".

> Auto myszkuje, źle się prowadzi na nierównej drodze. Wszystko inne sprawdziłem - jest ok.

> Co z tym zdziałać?

Łożysko albo uszczelniacze, albo jedno i drugie. grinser006.gif Nie rób tego sam, chyba że masz doświadczenie w mechanice, dobre narzędzia, ciepły garaż i nie zależy ci na tym, że możesz uziemić auto na kilka dni.

Napisano
  • Autor

> Łożysko albo uszczelniacze, albo jedno i drugie. Nie rób tego sam, chyba że masz doświadczenie w

> mechanice, dobre narzędzia, ciepły garaż i nie zależy ci na tym, że możesz uziemić auto na

> kilka dni.

Mam wszystko co wymieniłeś, tylko akurat tego typu napędów nigdy nie robiłem ok.gif

Napisano

> Mam wszystko co wymieniłeś, tylko akurat tego typu napędów nigdy nie robiłem

Zdolny jesteś rozbieraj śmiało, tam nie ma nic trudnego. Mi robota dwóch stron ze wszystkimi łożyskami i uszczelniaczami zajęła jakieś 8 godzin bez żadnej napinki. Też rozbierałem to pierwszy raz, myślę że drugie podejście ogarnął bym sporo szybciej.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Zdolny jesteś rozbieraj śmiało, tam nie ma nic trudnego. Mi robota dwóch stron ze wszystkimi

> łożyskami i uszczelniaczami zajęła jakieś 8 godzin bez żadnej napinki. Też rozbierałem to

> pierwszy raz, myślę że drugie podejście ogarnął bym sporo szybciej.

Dokładnie miałeś rację.

Bez spiny zrobiłem to szybko i dokładnie. Proste i niezbyt pracochłonne. Wyjąłem piastę z przegubem i półosią, zmieniłem uszczelniacz na półosi i na kuli, łożyska, smar, olej... Nie ma luzu, wycieków - powinno być ok.