Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysuwanie anteny teleskopowej

Featured Replies

Napisano

Mam w jednym samochodzie antenę wysuwaną elektrycznie, jednak to rozwiązanie ma dla mnie pewną wadę - radio JVC KW R400 wysuwa antenę po włączeniu, niezależnie które źródło dźwięku jest wybrane. Czy wszystkie radia tak mają, czy są jakieś chowające antenę gdy słuchamy płyty lub USB? Radio i tak chce wymienić na mniejsze, więc od razu szukałbym modelu z takim działaniem.

Jeżeli jednak tę cechę mają wszystkie modele, to od razu pytanie jak działa sterownik takiej anteny - jest ona wysunięta tak długo jak jest podane napięcie +12V na przewód sterujący, czy jest to jakoś bardziej skomplikowane? W pierwszym przypadku po prostu dorobiłbym sobie zwykły wyłącznik, to by rozwiązało problem. Ręczne wysuwanie anteny odpada.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Napisano

> Czy wszystkie radia tak mają, czy są jakieś chowające antenę gdy słuchamy płyty lub USB?

Chyba wszystkie, bo to jest to samo sterowanie, co do wzmacniacza.

> Jeżeli jednak tę cechę mają wszystkie modele, to od razu pytanie jak działa sterownik takiej anteny

> - jest ona wysunięta tak długo jak jest podane napięcie +12V na przewód sterujący

Dokładnie. Wystarczy włącznik, jak ręcznie chcesz pstrykać.

Napisano
  • Autor

> Chyba wszystkie, bo to jest to samo sterowanie, co do wzmacniacza.

> Dokładnie. Wystarczy włącznik, jak ręcznie chcesz pstrykać.

super, dzięki za odpowiedź.

Napisano

> Dokładnie. Wystarczy włącznik, jak ręcznie chcesz pstrykać.

a czy nie jest tak, że impuls wyzwala podniesienie/opuszczenie anteny?

Napisano

> a czy nie jest tak, że impuls wyzwala podniesienie/opuszczenie anteny?

Nie. Jest zasilanie 12V na sterowani = wysunięta antena i włączony wzmacniacz. Znika zasilanie - antena się chowa a wzmacniacz wyłącza.

Napisano

> Chyba wszystkie, bo to jest to samo sterowanie, co do wzmacniacza.

Sony jakiś model Gt wystawia sygnał na antenę tylko przy włączonym tunerze. Ostatnio jakoś to odkryłem po 4 latach używania blush.gifgrinser006.gif

Napisano

> Mam w jednym samochodzie antenę wysuwaną elektrycznie, jednak to rozwiązanie ma dla mnie pewną wadę

> - radio JVC KW R400 wysuwa antenę po włączeniu, niezależnie które źródło dźwięku jest wybrane.

> Czy wszystkie radia tak mają, czy są jakieś chowające antenę gdy słuchamy płyty lub USB? Radio

> i tak chce wymienić na mniejsze, więc od razu szukałbym modelu z takim działaniem.

> Jeżeli jednak tę cechę mają wszystkie modele, to od razu pytanie jak działa sterownik takiej anteny

> - jest ona wysunięta tak długo jak jest podane napięcie +12V na przewód sterujący, czy jest to

> jakoś bardziej skomplikowane? W pierwszym przypadku po prostu dorobiłbym sobie zwykły

> wyłącznik, to by rozwiązało problem. Ręczne wysuwanie anteny odpada.

> Z góry dzięki za podpowiedzi.

cos mi swita ze gdzies widziałem radio ktore mialo dwa wyjscia: jedno "12v na antene" drugie zaś "remote" na np. wzmacniacz.

Nie pamietam teraz co to bylo, ani tym bardziej jak to działało, anteny automatyczne montowałem/wymienialem ale w swoich autach nigdy nie mialem oslabiony.gif

Napisano

> cos mi swita ze gdzies widziałem radio ktore mialo dwa wyjscia: jedno "12v na antene" drugie zaś

> "remote" na np. wzmacniacz.

> Nie pamietam teraz co to bylo, ani tym bardziej jak to działało, anteny automatyczne

> montowałem/wymienialem ale w swoich autach nigdy nie mialem

w moim tak bylo fabrycznym saabowskim zlosnik.gif i antena byla i wzmacniacz i jak mi antena padla to rozbebeszalem i faktycznie tam dwa sterowania byly