Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Docieram sprzęt...

Featured Replies

Napisano

No i zawitałem na kącik Bawarii w końcu grinser006.gif

Ujeżdżam bolid od czwartku, zrobiłem 1700 km (akurat trafiły się długie trasy). Za wcześnie na razie o jakieś poważniejsze opinie czy opisy, ot pierwsze wrażenia.

- Szarpię się z menu i obsługą angryfire.gif Intuicyjne to to nie jest. Pierwsze auto, w przypadku którego muszę czytać instrukcję facepalm%5B1%5D.gif Wsiadłem, przejechałem kilometr, stanąłem i pół godziny musiałem czytać instrukcję, żeby móc jechać dalej. Mnóstwo trybów skrzyni, zawieszenia, blablabla, na sport fajnie zmienia biegi, ale jest za twardy, na komforcie zamula i buja, coś miga zawsze, coś piszczy, o coś prosi, czegoś się domaga. Słowem - samochód jest mądrzejszy ode mnie i mnie to wkurza hehe.gif Ale w końcu opanuję hehe.gif

- Skrzynia działa fajnie, ale IMHO w porównaniu do CVT to mały kroczek wstecz. Ale nie przeszkadza ok.gif

- Przyspiesza bardzo dobrze, ale dupy nie urywa. Ot, całkiem szybki samochód, ale oczywiście nie sportowy ok.gif

- Spalanie katalogowe można zwinąć w zgrabny rulonik i wsadzić sobie w dupę hehe.gif O ile Japończycy podają całkiem zbliżone do realnego (no możę +10%), to BMW zaniża o 50-80%. No ale może po dotarciu będzie palił mniej, chociaż nie sądzę.

- Żre olej, po 1500 km zamrugał, że jest poniżej minimum. Ale wszyscy twierdzą, że po dotarciu i pierwszej zmianie po 3000 km problem znika. Mam nadzieję, bo nienawidzę dolewać oleju.

Tyle póki co z negatywów. O pozytywach pisał nie będę, są oczywiste - kapitalne fotele, świetne prowadzenie i tak dalej. Czy auto jest warte tych pieniędzy? Zobaczymy...

Napisano

Nowe beemki to już nie to samo, ale jeśli to pierwszy Twój wóz tej zacnej marki to gratulujemy i witamy w gronie grinser006.gif

Obsługą się nie przejmuj, przyzwyczaisz sie do tego stopnia, że inne wozy będą dla Ciebie czarną magią, a każda beemka prosta jak drut.

Spalanie jak to spalanie - one nie zuzywają, one poprostu chleją. Tak mają i juz - jest to znany fakt grinser006.gif

Ciekawi mnie opinia pobierania oleju - rozumiem ze to silnik z TB. Czy po pierwszej zmianie oleju wlewają jakiś inny ?

Napisano
  • Autor

> Nowe beemki to już nie to samo, ale jeśli to pierwszy Twój wóz tej zacnej marki to gratulujemy i

> witamy w gronie

20.GIF Tak, to pierwsze BMW grinser006.gif

> Obsługą się nie przejmuj, przyzwyczaisz sie do tego stopnia, że inne wozy będą dla Ciebie czarną

> magią, a każda beemka prosta jak drut.

Oby grinser006.gif Póki co czuję się jak weteran I WŚ obsługujący kuchenkę mikrofalową hehe.gif

> Spalanie jak to spalanie - one nie zuzywają, one poprostu chleją. Tak mają i juz - jest to znany

> fakt

Wiem o tym i nie spodziewałem się niczego innego. Wiem, że Panda z LPG jest oszczędniejsza, ale nie chcę Pandy hehe.gif

> Ciekawi mnie opinia pobierania oleju - rozumiem ze to silnik z TB. Czy po pierwszej zmianie oleju

> wlewają jakiś inny ?

Tak. Podobno ten fabryczny służy dobremu dotarciu (jakieś tam dodatki ma czy coś) i po 3 kkm leją inny, a przestaje chlać po 5 kkm (tak piszą na forach).

Napisano
  • Autor

A, i jeszcze jedna rzecz, która mnie wkurza (chociaż może po prostu nie znalazłem jeszcze jak to zrobić) - nie da się wyłączyć ESP! W Lancerze da się wyłączyć przyciskiem i można było poszaleć na torze lub lotnisku, tutaj dupa. Co mi ze słusznego napędu, skoro elektronika nie pozwala na przyjemności? crazy.gif

Napisano

> Co mi ze słusznego napędu, skoro elektronika nie

> pozwala na przyjemności?

W starszych modelach wystarczyło przytrzymać przycisk DSC/ASC. Ja pierwszą zimę w bmw (2005r) zrobiłem na łysych oponach letnich. Można powiedzieć, ze nabrałem wtedy respektu do tylnego napędu, który w zasadzie bez kontroli trakcji jest mocno nieprzewidywalny.

To nie pomaga ?

Napisano
  • Autor

> W starszych modelach wystarczyło przytrzymać przycisk DSC/ASC. Ja pierwszą zimę w bmw (2005r)

> zrobiłem na łysych oponach letnich. Można powiedzieć, ze nabrałem wtedy respektu do tylnego

> napędu, który w zasadzie bez kontroli trakcji jest mocno nieprzewidywalny.

> To nie pomaga ?

Musi być gdzies w menu... Poszukam grinser006.gif

Napisano

> W starszych modelach wystarczyło przytrzymać przycisk DSC/ASC. Ja pierwszą zimę w bmw (2005r)

> zrobiłem na łysych oponach letnich. Można powiedzieć, ze nabrałem wtedy respektu do tylnego

> napędu, który w zasadzie bez kontroli trakcji jest mocno nieprzewidywalny.

> To nie pomaga ?

W nowych też. Po przestawieniu na sport+ jest informacja na zegarach o wyłączeniu kontroli ale i tak działa tylko w innym trybie a dopiero przytrzymanie dłuższe przycisku na konsoli środkowej wyłącza kontrolę.

Napisano

> sport fajnie zmienia biegi, ale jest za twardy, na komforcie zamula i buja, coś miga zawsze,

Dlatego tryb możesz sobie skonfigurować. Ja lubię ustawienie zawiasu i układu kierowniczego w trasie na sport a skrzynia i silnik na comfort.

W zależności od stanu drogi przełączam zawieszenie pomiędzy comfortem a sportem.

Napisano
  • Autor

> Dlatego tryb możesz sobie skonfigurować. Ja lubię ustawienie zawiasu i układu kierowniczego w

> trasie na sport a skrzynia i silnik na comfort.

> W zależności od stanu drogi przełączam zawieszenie pomiędzy comfortem a sportem.

Muszę to opanować, na razie nie idzie mi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bez foto się nie liczy!

To nie cycki hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To wsadź cycki do środka i zrób foto

Moich nie chcesz oglądać hehe.gif Ale pogadam z żoną hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

no ta... wiedziałem że Cię za cos nie lubię i teraz sie wyklarowało za co zlosnik.gif

Zadowolenia z autka - wrzuć jakieś zdjęcia ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> W zależności od stanu drogi przełączam zawieszenie pomiędzy comfortem a sportem.

Ale żeby to przełączać, to trzeba mieć chyba EDC, dobrze myślę?

Napisano

> Ale żeby to przełączać, to trzeba mieć chyba EDC, dobrze myślę?

Nie chyba nie ok.gif

Napisano

> Nie chyba nie

Myślałam, że EDC, czyli Electronic Damper Control, to zawieszenie regulowane. Mam do wyboru przy konfiguracji samochodu zawieszenie standardowe, zawieszenie sportowe, a ja chcę mieć możliwość przełączania pomiędzy tymi dwoma, to powinnam dokupić EDC. Rozumiem, że tak to nie działa?

Napisano

> No i zawitałem na kącik Bawarii w końcu

> Ujeżdżam bolid od czwartku, zrobiłem 1700 km (akurat trafiły się długie trasy). Za wcześnie na

> razie o jakieś poważniejsze opinie czy opisy, ot pierwsze wrażenia.

> - Szarpię się z menu i obsługą Intuicyjne to to nie jest. Pierwsze auto, w przypadku którego

> muszę czytać instrukcję Wsiadłem, przejechałem kilometr, stanąłem i pół godziny musiałem

> czytać instrukcję, żeby móc jechać dalej. Mnóstwo trybów skrzyni, zawieszenia, blablabla, na

> sport fajnie zmienia biegi, ale jest za twardy, na komforcie zamula i buja, coś miga zawsze,

> coś piszczy, o coś prosi, czegoś się domaga. Słowem - samochód jest mądrzejszy ode mnie i mnie

> to wkurza Ale w końcu opanuję

> - Skrzynia działa fajnie, ale IMHO w porównaniu do CVT to mały kroczek wstecz. Ale nie przeszkadza

> - Przyspiesza bardzo dobrze, ale dupy nie urywa. Ot, całkiem szybki samochód, ale oczywiście nie

> sportowy

> - Spalanie katalogowe można zwinąć w zgrabny rulonik i wsadzić sobie w dupę O ile Japończycy

> podają całkiem zbliżone do realnego (no możę +10%), to BMW zaniża o 50-80%. No ale może po

> dotarciu będzie palił mniej, chociaż nie sądzę.

> - Żre olej, po 1500 km zamrugał, że jest poniżej minimum. Ale wszyscy twierdzą, że po dotarciu i

> pierwszej zmianie po 3000 km problem znika. Mam nadzieję, bo nienawidzę dolewać oleju.

> Tyle póki co z negatywów. O pozytywach pisał nie będę, są oczywiste - kapitalne fotele, świetne

> prowadzenie i tak dalej. Czy auto jest warte tych pieniędzy? Zobaczymy...

Ale co ty właściwie kupiłeś ?

Póki co każde bmw jestem w stanie zmusić żeby mi paliwo w trasie tyle co podaje producent. Co nie znaczy że mi tyle pali na co dzień.