Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Szczekanie", "szuranie" turbiny, dwumasy?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to 1.6hdi w c4 z 2007 roku z przebiegiem 100 tys km, auto jest seryjnie bez dpf-u. Co może powodować ten dźwięk wg Was? Turbo, dwumas, może zawór upustowy?

Napisano

> Pacjent to 1.6hdi w c4 z 2007 roku z przebiegiem 100 tys km, auto jest seryjnie bez dpf-u. Co może

> powodować ten dźwięk wg Was? Turbo, dwumas, może zawór upustowy?

Dwumasa smile.gif

Na luzie zrób polsprzeglo.

Jak się dzwiek pojawi to dwumasa na 100 %

Napisano

Jak przedmówca smile.gif

Miałem podobnie w Vectrze C, ale tam już dawało nawet na biegu jałowym czy przy odpalaniu znać o sobie.

Napisano
  • Autor

> Jak przedmówca

> Miałem podobnie w Vectrze C, ale tam już dawało nawet na biegu jałowym czy przy odpalaniu znać o

> sobie.

Juz się za to zabierać czy jeszcze pojeździ?:)

Napisano

> Juz się za to zabierać czy jeszcze pojeździ?:)

Zależy jakie odcinki.

Trochę jeszcze pośmiga ale by coś więcej powiedzieć to musisz zaobserwować poprzez odsłuch kiedy i jak hałasuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy jakie odcinki.

> Trochę jeszcze pośmiga ale by coś więcej powiedzieć to musisz zaobserwować poprzez odsłuch kiedy i

> jak hałasuje

Hałasuje po "przygazowce" na jałowym i przy zmianie z niskich biegów 1-->2 2-->3 po puszczeniu gazu. Dodatkowo czasami prz redukcji z 3 na 2 po odpuszczeniu sprzęgła czuć delikatny dreszcz na budzie, ale to czasami.

Napisano

Ogólnie nie zaleca się jazdy w takim stanie.

Jednak chyba nie ma reguły, która powie zrobisz jeszcze 10000km.

Odkładaj dukaty i do warsztatu.

Napisano

> Dwumasa

Czy jeśli moje 1.6 HDI też wydaje taki dźwięk i nie ma dwumasu to mam się zacząć martwić? grinser006.gif

Napisano

Mam to samo, typowy objaw "compressor surge"

Napisano
  • Autor

> Mam to samo, typowy objaw "compressor surge"

Ooo, możesz coś więcej powiedzieć?

Napisano

> Ooo, możesz coś więcej powiedzieć?

Turbina "pompuje" więcej niż silnik może przyjąć, w związku z czym gwałtownie wyhamowuje. W tym konkretnym przypadku bym się nie przejmował.

Napisano

> Czy jeśli moje 1.6 HDI też wydaje taki dźwięk i nie ma dwumasu to mam się zacząć martwić?

Napisałem mu jak sprawdzić czy to dwumasa na 100%. Czego nie rozumiesz?

Napisano

Turbina. U mnie - 1.9 TDI występuje zjawisko od ...80 tyś km. Czyliż jeśli byłoby coś naprawdę istotnego to ... wywaliłoby już dawno. Silnik jest po programie. Pojawiło się po ... wymianie oleju - przynajmniej tak wiążę fakty. Po przegazówce podczas opadania obrotów słychać jest szczeknięcie - silniejsze po ostrzejszej jeździe.

Na forum audi a4 wiele osób tym walczyło - z dwumasą nie ma to nic wspólnego. Jesli nie ma drgań,, telepania nie ma co odkładać kapusty na wymianę kołą dwumasowego.

Napisano

> Turbina. U mnie - 1.9 TDI występuje zjawisko od ...80 tyś km. Czyliż jeśli byłoby coś naprawdę

> istotnego to ... wywaliłoby już dawno. Silnik jest po programie. Pojawiło się po ...

> wymianie oleju - przynajmniej tak wiążę fakty. Po przegazówce podczas opadania obrotów

> słychać jest szczeknięcie - silniejsze po ostrzejszej jeździe.

> Na forum audi a4 wiele osób tym walczyło - z dwumasą nie ma to nic wspólnego. Jesli nie ma drgań,,

> telepania nie ma co odkładać kapusty na wymianę kołą dwumasowego.

mam to samo od 70tys smile.gif

Napisano

> Pacjent to 1.6hdi w c4 z 2007 roku z przebiegiem 100 tys km, auto jest seryjnie bez dpf-u. Co może

> powodować ten dźwięk wg Was? Turbo, dwumas, może zawór upustowy?

Jak dla mnie hałasują łopatki turbiny smile.gif

Napisano

sprawdz oslony termiczne tu przy turbinie idace w dol.... czesto klienci przyjezdzali do nas z podobnymi objawami i tez mysleli ze to dwumasa grinser006.gif a one poprostu sie luzuja i wydaje rozne dzwieki zlosnik.gif przez 3 lata pracy w aso peugeota przerobilem tego mnostwo grinser006.gif