Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oświetlnie łazienki

Featured Replies

Napisano

o powierzchni jakies 7-8mkw.

ma byc tanio i ekonomicznie.

na środku sufitu 2 oprawki na E27 i jedna nad lustrem.

nad lustrem zwykła żarówka - do malowania sie,

na suficie jedna energooszczedna swietlówka -jakieś 20w do długiego swiecenie,

i jenda LED kilka watów - na krótkie świecenie,

bedzie dobrze??

Napisano

> o powierzchni jakies 7-8mkw.

> ma byc tanio i ekonomicznie.

> na środku sufitu 2 oprawki na E27 i jedna nad lustrem.

> nad lustrem zwykła żarówka - do malowania sie,

> na suficie jedna energooszczedna swietlówka -jakieś 20w do długiego swiecenie,

> i jenda LED kilka watów - na krótkie świecenie,

> bedzie dobrze??

Zamontuj sobie takie coś i będzie pan zadowolony. Mam taką na środku pokoju pomalowaną w kolor sufitu grinser006.gif i jest jasno jak w dzień. grinser006.gif

Mam jeszcze dookoła łącznie 9 halogenów po 20W i świecą słabiej niż ta lampa. grinser006.gif

W markecie widziałem takie po 50-60zł, z tym że trzeba mieć obniżony sufit bo to lampa wpuszczana.

Napisano

...

> nad lustrem zwykła żarówka - do malowania sie,

> na suficie jedna energooszczedna swietlówka -jakieś 20w do długiego swiecenie,

> i jenda LED kilka watów - na krótkie świecenie,

> bedzie dobrze??

Ja tam nie wiem bo się nie maluję ale sądzę, że punkt świetlny nad lustrem to zły pomysł do malowania dla Ciebie. Lepiej aby były przynajmniej dwa źródła po bokach lustra. wink.gif

Na sufit co tam chcesz. Nawet jeden punkt, ekwiwalent 100W żarówki z rozproszonym światłem na taką powierzchnię jakoś da radę.

U mnie przy podobnej powierzchni jest pięć halogenów 50W i jest jak w pełnym słońcu. Nawet za jasno.

Jedna oprawa downlight lub spory plafon i punkty dookoła tak jak proponujesz na pewno będą OK.

Napisano
  • Autor

chciałem zaznaczyc ze zadnych wpuszczanych zrodeł swiatła w sufit.

mnie chodzi o to zeby było ekonomicznie i praktycznie.

nad lustrem - babie do malowania. mnie nie potrzebne.

na suficie - jedna energooszczedna - jak sie bedzie długo przebywac w łazience .

jeden LED na suficie - do krótkiego korzystania z łazienki.

raczej chodzi mi o zrodła swiatła i korzysci płynace z czasu ich uzywania. np kapiel a mycie rak, malowanie...

Napisano

Chlopie jak chcesz tanio to idz do Casto i wybierz. Tam tego od groma. Nigdy nie bedzie swiecic dobrze i rownomiernie oswietlac ale bedzie tanio i jako tako bedzie dzialac. Gdzie ten dodatkowy led wsadzisz? TO ja juz bym wolal supic sie na jednym centralnym + cos nad lustrem.

Napisano

> chciałem zaznaczyc ze zadnych wpuszczanych zrodeł swiatła w sufit.

> mnie chodzi o to zeby było ekonomicznie i praktycznie.

> nad lustrem - babie do malowania. mnie nie potrzebne.

> na suficie - jedna energooszczedna - jak sie bedzie długo przebywac w łazience .

> jeden LED na suficie - do krótkiego korzystania z łazienki.

> raczej chodzi mi o zrodła swiatła i korzysci płynace z czasu ich uzywania. np kapiel a mycie rak,

> malowanie...

Dolożyłbym jeszcze kilka barw światła... CFL oraz LED zimne i ciepłe, halogen, zwykłą żarówkę i może jeszcze ksenon... jak ma być ekonomicznie i bez wpuszczania w sufit to tylko plafon z CFL na środku sufitu i półplafon z CFL nad lustrem.

Napisano
  • Autor

> Dolożyłbym jeszcze kilka barw światła... CFL oraz LED zimne i ciepłe, halogen, zwykłą żarówkę i

> może jeszcze ksenon... jak ma być ekonomicznie i bez wpuszczania w sufit to tylko plafon z CFL

> na środku sufitu i półplafon z CFL nad lustrem.

czytałeś/?

bedzie zwykła żarówka' LEd i CFL.

led i CFL na srodku sufitu w plafonie- kazda zarówka bedzie zapalana niezaleznie,

Napisano

> chciałem zaznaczyc ze zadnych wpuszczanych zrodeł swiatła w sufit.

No to plafon na dwie CFL-ki. Te z jedną oprawką dają mniejsze możliwości zwiększenia natężenia światła, gdyby okazało się za ciemno.

> nad lustrem - babie do malowania. mnie nie potrzebne.

To już lepiej kup lustro z paskami świecącymi po bokach lub dwoma kinkietami po bokach itp. Oświetlenie z góry nie jest dobre do malowania. Nie bez powodu stanowiska do makjażu oświetlone są tak:

stanowisko02.jpg

Najlepsze do makijażu są żarówki bo mają najlepsze Ra i widać wszystkie kolory. W ostateczności mogą być też jakieś energooszczędne ale może się kobieta zdziwić, kiedy się w domu pomaluje a później w lustrze w pracy zobaczy, że wygląda jak straszydło.

> na suficie - jedna energooszczedna - jak sie bedzie długo przebywac w łazience.

Plafon jak na początku. Równo wypełni pomieszczenie rozproszonym światłem.

> jeden LED na suficie - do krótkiego korzystania z łazienki.

Najpierw zrozumiałem, że chcesz dookoła kilka LED-ów ale skoro jeden to może po prostu przerobić plafon z dwoma oprawkami tak, aby włączały się osobno? W jedną wkręcić CFL w druga LED.

Być może są nawet gotowe takie plafony na podwójny włącznik?

Można nawet poszukać plafonu z trzema oprawkami i przerobić tak aby jedna włączała się oddzielnie a dwie oddzielnie. W tą jedną wkręcić CFL-ke dużej mocy a w dwie pozostałe, LED-y, które z reguły są słabsze.

Napisano

> czytałeś/?

Właśnie czytałem, a Ty czytałeś to, co ja napisałem?

> bedzie zwykła żarówka' LEd i CFL.

Jeszcze proponuję ksenon i LED w dwóch kolorach...

> led i CFL na srodku sufitu w plafonie- kazda zarówka bedzie zapalana niezaleznie,

J.w. Napiszę jeszcze raz - zdecyduj się na jeden typ oświetlenia, jeśli ma być przede wszystkim ekonomicznie to CFL. Nie kombinuj z różnymi źródłami światła.

Napisano

> No to plafon na dwie CFL-ki. Te z jedną oprawką dają mniejsze możliwości zwiększenia natężenia

> światła, gdyby okazało się za ciemno.

> To już lepiej kup lustro z paskami świecącymi po bokach lub dwoma kinkietami po bokach itp.

> Oświetlenie z góry nie jest dobre do malowania. Nie bez powodu stanowiska do makjażu

> oświetlone są tak:

Nie jest to zły pomysł ok.gif

> Najlepsze do makijażu są żarówki bo mają najlepsze Ra i widać wszystkie kolory. W ostateczności

> mogą być też jakieś energooszczędne ale może się kobieta zdziwić, kiedy się w domu pomaluje a

> później w lustrze w pracy zobaczy, że wygląda jak straszydło.

> Plafon jak na początku. Równo wypełni pomieszczenie rozproszonym światłem.

> Najpierw zrozumiałem, że chcesz dookoła kilka LED-ów ale skoro jeden to może po prostu przerobić

> plafon z dwoma oprawkami tak, aby włączały się osobno? W jedną wkręcić CFL w druga LED.

> Być może są nawet gotowe takie plafony na podwójny włącznik?

Są, a nawet jeśli ten dany plafon nie jest, to można go łatwo przerobić tak, żeby był.

> Można nawet poszukać plafonu z trzema oprawkami i przerobić tak aby jedna włączała się oddzielnie a

> dwie oddzielnie. W tą jedną wkręcić CFL-ke dużej mocy a w dwie pozostałe, LED-y, które z

> reguły są słabsze.

IMO żarówki LED nie sprawdzą się w plafonie najlepiej, ze względu na ich kierunkowość. Do plafonu idealne będzie CFL, które nie będzie wiele mniej energooszczędne niż odpowiadający mu jasnością LED.

Napisano

...

> IMO żarówki LED nie sprawdzą się w plafonie najlepiej, ze względu na ich kierunkowość. Do plafonu

> idealne będzie CFL, które nie będzie wiele mniej energooszczędne niż odpowiadający mu

> jasnością LED.

To prawda. Skoro jednak ma być jedno źródło na suficie stąd pomysł plafonu z trzema oprawkami (dwie na LED jedna CFL). Pixel chce zapalać oddzielnie. Nie będą świecić równocześnie (mieszania barw nie będzie). Dwa LED-y kulkowe po kilkanaście W powinny dać radę jako równowaga dla jednej CFL-ki.

Napisano

> ...

> To prawda. Skoro jednak ma być jedno źródło na suficie stąd pomysł plafonu z trzema oprawkami (dwie

> na LED jedna CFL). Pixel chce zapalać oddzielnie. Nie będą świecić równocześnie (mieszania

> barw nie będzie). Dwa LED-y kulkowe po kilkanaście W powinny dać radę jako równowaga dla

> jednej CFL-ki.

IMO lepiej dać klikunastowatowe CFL - niech będzie nawet ten plafon na 3 żarówki ok.gif Wszystko zależy od łazienki - wielkości, układu, kolorów, zagospodarowania, itd. LED jest najfajniejszy jako oświetlenie liniowe - w formie paska... Ale "kulowe" jako zastępnik żarówek to IMO średnio. Ale niech każdy sam decyduje ok.gif