Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Saab 9-3 SS

Featured Replies

Napisano

Jako, że jest to model bazujący na Vectrze C to rzeczy typu silnik (1.8, 1.9TID), zawieszenie jest mi znane, jednak chciałbym zasięgnąć opinii na co zwrócić uwagę przy zakupie ogólnie Saaba - co się psuje z rzeczy szczególnych tej marce.

Zawieszenie i jego elementy to jest żywcem wzięte z VC czy nie?

Budżet do 20kpln - odpowiedni czy lepiej rozglądać się za 9-3 Igen?

Interesują mnie silniki tylko benzynowe.

Napisano

Silnik jedynie b207 pancerny, żaden v6.

Zawieszenie to samo co Vectra C

Psuje się elektronika: zamki drzwi, otwieranie szyb, mechanizm szyby, czyli jakieś pierdoły.

Samochód im nowszy rocznikowo tym więcej usterek eliminowano.

Jedynie co, to plastiki we wnętrzu skrzypią, a eko skóra po 200 tyś jest popękana i wyświechtana.

Jak na swoją moc, osiągi, wyposażenie, to brać, bo inne auta droższe w tym standardzie.

Za 20 znajdziesz dobry samochód.

Ostatnio za 32 koleś kupił diesla 1.9 z przebiegiem 100 tyś 2010r stan idealny.

Napisano
  • Autor

> Psuje się elektronika: zamki drzwi, otwieranie szyb, mechanizm szyby, czyli jakieś pierdoły.

Podobno, praktycznie każdy element elektryczny ma swój moduł, który nim steruje, wychodzi na to że auto ma dosyć sporo tej elektroniki... hmm.gif jednak sądzę że nie jest tak upierdliwa jak np. w Lagunie II.

Zejdźmy na chwilę z 9-3SS, jak się sprawa ma z większym 9-5 I i IIgen (to chyba tzw. "paskuda" - chromowane obwódki wokół reflektorów). I generacja tania bardzo, ale w większości jest automat, którego nie biorę pod uwagę.

BTW

wiem o stronach saabotage.pl, saabklub.pl, na tej drugiej jestem zarejestrowany, ale być może tutaj też się czegoś dowiem i nie będę musiał szukać w kilkunastu miejsach. ok.gif

Napisano

> Podobno, praktycznie każdy element elektryczny ma swój moduł, który nim steruje, wychodzi na to że

> auto ma dosyć sporo tej elektroniki... jednak sądzę że nie jest tak upierdliwa jak np. w

> Lagunie II.

Fakt, elektroniki jest sporo ok.gif Ja mojego saab'a mam już około roku (2003r.) i żadnych dużych usterek z tego tytułu nie miałem - jedynie zamek w tylnych drzwiach czasem się nie zamykał i lusterko nie opuszczało się do trybu "parkingowego" - wszystko usunięte tanim kosztem wink.gif

Napisano

Zawieszenie z vectry C... z tego co wiem Vectra ma wahacze stalowe a Saabina aluminiowe.

Napisano

> Zawieszenie z vectry C... z tego co wiem Vectra ma wahacze stalowe a Saabina aluminiowe.

VC też ma aluminiowe ok.gif

Napisano

95 paskuda zawieszenie i silniki benzynowe takie same jak wcześniej, doszedł tylko 1,9 diesel fiatowski od 2006.

Natomiast paskuda ma deske i plastiki z takisch samych materiałów jak SS, czyli tandeta straszna, brzydkie zegary.

Jak brać 95 to polifta 2002-2005. Plastiki niebo lepsze, super siedzenia, skóra na siedzeniach prawdziwa i bardzo dobra. Ceny blacharki do paskudy bardzo wysokie, do plifta niskie. Natomiast 95 to ciężka krowa, silniki b235 i b205 mają kłopoty ze smarowaniem i obraca się panewka. Silni te absolutnie nie są tak bezawaryjne jak b207 z SS. Natomiast w 95 jest fajny komfort i płynie jak tapczan.

Napisano

b207 tez bym nie polecal bo to silnik GM nie slynacy z dobrej trwalosci, niestety dobre silniki skonczyly sie na b204, ale jak wymieni sie odpowietrzenie skrzyni korbowej w b205 bedzie jezdzic dlugo

Napisano

> b207 tez bym nie polecal bo to silnik GM nie slynacy z dobrej trwalosci, niestety dobre silniki

Jakie masz zastrzeżenia do b207 ?