Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

certyfikaty/atesty dla felg?

Featured Replies

Napisano

Witam, temat następujący. Czy kupując w Polsce nowe felgi otrzymuje się do nich jakieś certyfikaty/atesty, dopuszczające ich do użytku na publicznych drogach?

Mój czeski znajomy chce kupić w Polsce felgi (konkretnie alumki firmy 3sdm więc chyba jakaś chińszczyzna smile.gif ) i pyta czy u nas kupując felgi otrzymuje się jakieś dokumenty potwierdzające to, że mogą one być legalnie używane na drogach? U nich jest taki dokument jak Technicky Prukaz, w którym zapisywane są informacje o modyfikacjach w samochodzie takich jak np właśnie zmiana rozmiaru felg i aby móc je do tego dokumentu wpisać należy posiadać dokumenty o których mowa wyżej

Napisano

> Witam, temat następujący. Czy kupując w Polsce nowe felgi otrzymuje się do nich jakieś

> certyfikaty/atesty, dopuszczające ich do użytku na publicznych drogach?

> Mój czeski znajomy chce kupić w Polsce felgi (konkretnie alumki firmy 3sdm więc chyba jakaś

> chińszczyzna ) i pyta czy u nas kupując felgi otrzymuje się jakieś dokumenty potwierdzające

> to, że mogą one być legalnie używane na drogach? U nich jest taki dokument jak Technicky

> Prukaz, w którym zapisywane są informacje o modyfikacjach w samochodzie takich jak np właśnie

> zmiana rozmiaru felg i aby móc je do tego dokumentu wpisać należy posiadać dokumenty o których

> mowa wyżej

Dużo felg już kupowałem i nigdy żadnych papierków homologacyjnych nie było. Wszystko co niezbędne jest wybite na tyle felgi.

Czy przypadkiem ten Technicky Prukaz to nie jest coś podobnego jak we Włoszech i dotyczy całego koła (felga + opona)?

Napisano
  • Autor

> Dużo felg już kupowałem i nigdy żadnych papierków homologacyjnych nie było. Wszystko co niezbędne

> jest wybite na tyle felgi.

> Czy przypadkiem ten Technicky Prukaz to nie jest coś podobnego jak we Włoszech i dotyczy całego

> koła (felga + opona)?

Tak, jest to coś podobnego. Zapisuje się w nim informacje nt modyfikacji w aucie głównie w zawieszeniu, układzie jezdnym i silniku. Tak więc w przypadku montażu felgi i opon o nieoryginalnych rozmiarach należy zamieścić odpowiednią informację w tym dokumencie

Napisano

> Tak, jest to coś podobnego. Zapisuje się w nim informacje nt modyfikacji w aucie głównie w

> zawieszeniu, układzie jezdnym i silniku. Tak więc w przypadku montażu felgi i opon o

> nieoryginalnych rozmiarach należy zamieścić odpowiednią informację w tym dokumencie

Domyślam się, że chodzi o odpowiednik niemieckiego Gutachten / ABE czy jak to tam zwał, gdzie dla danej felgi są wyszczególnione modele aut, do których może być montowana wraz z dopuszczalnymi rozmiarami opon. Większość znanych producentów dołącza taki dokument do felg (dostałem go z felgami firmy MAM) lub też takie dokumenty są dostępne online do ściągnięcia, choćby na wielu stronach z konfiguratorami lub sklepach. Z tego co czytałem, jest dostepny dla 3SDM, jednak nie udało mi się go znaleźć online. Można napisać do dystrybutora (choć niekoniecznie w PL) i poprosić o przesłanie, nie powinien to być problem.

Napisano

> Dużo felg już kupowałem i nigdy żadnych papierków homologacyjnych nie było. Wszystko co niezbędne

> jest wybite na tyle felgi.

> Czy przypadkiem ten Technicky Prukaz to nie jest coś podobnego jak we Włoszech i dotyczy całego

> koła (felga + opona)?

kupowałem ok 10 lat temu chiniola i owszem dostałem papierek TUV