Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reeksport

Featured Replies

Napisano

Właśnie przeczytałem artykuł. O co w tym chodzi? Chyba za wcześnie rano dla mnie na zrozumienie no i jeszcze jestem bez kawy. Wałek na VAT'ie? Czy tylko zwrot 23%

Napisano

Chyba chodzi o to z czego żyją brokerzy samochodowi, czyli kupują samochód w określonej konfiguracji za cenę W w kraju X a sprzedają w kraju Y za cenę W+Z, gdzie Z stanowi zysk brokera, klient jest zadowolony bo u oficjalnego dilera dany samochód kosztuje więcej niż W+Z.

Jeśli chodzi o VAT to raczej nie chodzi o wałek, ale o to, że np w Niemczech Vat jest niższy o ponad 4% niż w PL, więc opłaca się wziąć zwrot Vat'u w PL i zapłacić go w D.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Właśnie przeczytałem artykuł. O co w tym chodzi? Chyba za wcześnie rano dla mnie na zrozumienie no

> i jeszcze jestem bez kawy. Wałek na VAT'ie? Czy tylko zwrot 23%

Wysłanie do innego kraju UE to nie eksport. Więc albo ktoś nie wie o czym pisze, albo...

Sprzedając na eksport (poza UE) faktycznie nie ma VATu od sprzedaży. Tylko nie wiem po co to rejestrowanie. Bo to znaczy, że ktoś zamierzał używać auta jako ŚT więc nie mógł odliczyć całego VATu (jeżeli to osobówka).

Generalnie ten artykuł to jak z tym, że w Moskwie, na Placu Czerwony rozdają samochody.

Albo jakiś dealer posmarował pismakowi, żeby przygotował mu dooopokrytkę, że targetu nie wyrobił.

Napisano

> Wysłanie do innego kraju UE to nie eksport.

Czyli GUS w roczniku statystycznym gdy podaje tabelki eksportu i importu wg nomenklatury CN do krajów EU też wprowadza w błąd?