Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szum - wycie na 6 biegu

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie , slychac jakby z lewego przedniego kola ( oczywiscie wewnatrz ) Nasila sie podczas obciazenia po puszczeniu gazu jest o polowe ciszej . Czy to skrzynia.

Napisano

> Jak w temacie , slychac jakby z lewego przedniego kola ( oczywiscie wewnatrz ) Nasila sie podczas

> obciazenia po puszczeniu gazu jest o polowe ciszej . Czy to skrzynia.

Niestety na 99% tak no.gif

Napisano

jak na 6 biegu to zapewne wspaniala oplowska skrzynia m32 sie sypie

Napisano
  • Autor

Czy ktos poleci dobry warsztat w Lodzi co by byl zaznajomiony z tym tematem.

Napisano

> Czy ktos poleci dobry warsztat w Lodzi co by byl zaznajomiony z tym tematem.

Przykra historia, niestety warsztat który mógłbym polecic jest w Warszawie, poza tym może w Łodzi będzie taniej. Jaki przebieg? Mi sie wysypało do końca przy 135 tys, ale przejeździłem z tym szumem koło 15 tys i zrobiłem dopiero, jak zachęło poważnie chrobotać. Kieszeń zabolała buu.gif

Napisano

> Czy ktos poleci dobry warsztat w Lodzi co by byl zaznajomiony z tym tematem.

popytaj może na regionalnym lub qnciku Opla

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Cwiczyl ktos taka wymiane , nie wydaje sie okropnie skomplikowana. Jak ktos nie ma odwagi na

> publicznym forum zapraszam na PW.

a jesteś w stanie złożyć wszystko zachowując odpowiednie luzy...?

Napisano
  • Autor

> a jesteś w stanie złożyć wszystko zachowując odpowiednie luzy...?

wydaje mi się ze luzy ustala fabryka (podkładka ), a łożyska Timken takie jak oryginalne mają ten sam wymiar .

Napisano

> wydaje mi się ze luzy ustala fabryka (podkładka ), a łożyska Timken takie jak oryginalne mają ten

> sam wymiar .

dobrze napisałeś- wydaje Ci się- a jak chcesz wymienić i odpowiednio osadzić bieżnię łożyska?

wymiana samego łożyska to jak leczenie syfa pudrem- po prostu- oddaj do warsztatu i nie kombinuj- bo do wymiany zapewne jet i reszta łożysk.

Napisano
  • Autor

Sciagacz wewnetrzny i prasa . Dla mnie najwiekszy problem to demontaz. Przypomina mi sie termostat ze stilo.

Napisano

Robiłem skrzynię M32 we wrześniu u speców od skrzyń , przy okazji wyszło ,że dwumas się kończy tak więc szykuj zapas kasiorki.

Łożyska tanio można kupić zapewne na allegro , potrzeba 6szt jeśli dobrze pamiętam + olej (ja zalałem fuchsa).

Napisano

> Robiłem skrzynię M32 we wrześniu u speców od skrzyń , przy okazji wyszło ,że dwumas się kończy tak

> więc szykuj zapas kasiorki.

> Łożyska tanio można kupić zapewne na allegro , potrzeba 6szt jeśli dobrze pamiętam + olej (ja

> zalałem fuchsa).

dolicz jeszcze łożyska dyfra- też lubią szumieć. Ja wymieniałem komplet- o ile pamiętam Fiat ma zestawy naprawcze.

Napisano

> Sciagacz wewnetrzny i prasa . Dla mnie najwiekszy problem to demontaz. Przypomina mi sie termostat

> ze stilo.

koszt samej roboty wymiany łożysk to ok 300- 400 pln plus demontaż montaż skrzyni i olej, więc samodzielne drutowanie w tym przypadku może być tylko pozorną oszczędnością.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pewnie że poległem , mechanik zrobił to w dwa dni . Niestety brak kanału i nie ta pora roku na majstrowanie na zewnątrz , a przy okazji wymienił mi świece żarową . No i najważniejsze mam wymienione 6 łożysk a nie jedno które już uległo biodegradacji hehe.gif

Napisano

Możesz podać cenę tej operacji?

Napisano

Czy możesz napisać gdzie to robiłeś bo widzę, że z Łodzi jesteś?

Napisano
  • Autor

> Możesz podać cenę tej operacji?

800 robota

150 olej

ok 680 łożyska

Mechanik po znajomości , wszędzie krzyczeli 2000 i nie wiadomo co jeszcze .

Po zabiegu na pewno biegi wchodzą lżej i lewarek wraca do punktu 0

Napisano

> 800 robota

> 150 olej

> ok 680 łożyska

> Mechanik po znajomości , wszędzie krzyczeli 2000 i nie wiadomo co jeszcze .

> Po zabiegu na pewno biegi wchodzą lżej i lewarek wraca do punktu 0

moje koszty podobne ale ponoc lozyska timkena to 1000zl goscia kosztowaly ze stalowa biezna bo wystepowaly z plastikowa jeszcze mniej trwale, w ASO fiata zestaw takich mieli za 680 zl wlasnie (6 albo 8 szt) Po VINie ponoc mozna sprawdzic jakie w skrzyni siedza

Zalalem oleju wiecej niz zaleca producent o ok pol litra.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Czy wszystkie Cromy 1,9 Multijet mają skrzynię M32? A jeśli nie to jak rozpoznać, która skrzynia jest zamontowana w aucie?