Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tniemy aluminium

Featured Replies

Napisano

mam do pocięcia kątownik alu z metra na kawałki ok 4 cm (30-40szt)

czym to ładnie i masowo zrobić w warunkach domowych

piła ukosowa i jakaś tarcza do alu

szlifierka kątowa mocowana na uchwycie i jakaś tarcza ???

ideałem byłaby taśmowa, ale nieosiągalna

Napisano

pila ukosowa z odpowiednia tarcza najlepiej jak by byla niskoobrotowa, i duzo smarowac z mojego doswiadczenia najlepiej smarowalo/chlodzilo cx-80

Napisano

> pila ukosowa z odpowiednia tarcza najlepiej jak by byla niskoobrotowa, i duzo smarowac z mojego

> doswiadczenia najlepiej smarowalo/chlodzilo cx-80

Wolne obroty do amelinium zlosnik.gif Raczysz zartować grinser006.gif

Mam na stanie ukośnicę do aluminium metabo, widziałem profesjonalną piłę w fabryce stolarki aluminiowej i żadna wolnych obrotów nie miała zlosnik.gif

W dodatku wszystkie cięły bez jakiegokolwiek smarowania wink.gif

Napisano

> mam do pocięcia kątownik alu z metra na kawałki ok 4 cm (30-40szt)

> czym to ładnie i masowo zrobić w warunkach domowych

> piła ukosowa i jakaś tarcza do alu

> szlifierka kątowa mocowana na uchwycie i jakaś tarcza ???

> ideałem byłaby taśmowa, ale nieosiągalna

Tarcza do ukośnicy ponad 200 zł w najbliższej ślusarni za 20 zł potną wink.gif Cięcie kątówką odpada bo prosto nie będzie grinser006.gif

Napisano

> Tarcza do ukośnicy ponad 200 zł w najbliższej ślusarni za 20 zł potną Cięcie kątówką odpada bo

> prosto nie będzie

Będzie tak prosto, jak potrafi ciąc, nie inaczej. Zwykła tarcza i jechane, bez wydziwiania...

Napisano

+1 piła ukośnica

szlifierką jak ktoś nie umie ciąć aluminium to będzie bardzo szarpało, no chyba ze szlifierka umocowana w stojaku do ciecia

Napisano

+1 piła ukośnica

szlifierką jak ktoś nie umie ciąć aluminium to będzie bardzo szarpało, no chyba ze szlifierka umocowana w stojaku do ciecia i nie tarcza tylko piłka

Napisano

tez na poczatku robilismy ukosnica metabo szybkoobrotowa z tarczami niby do alu ale zostawaly zadziory po cieciu i trzeba bylo kazdy element obrabiac, nie bylo na to ludzi czasu, wiec zmienilismy technike

Napisano

> tez na poczatku robilismy ukosnica metabo szybkoobrotowa z tarczami niby do alu ale zostawaly

> zadziory po cieciu i trzeba bylo kazdy element obrabiac, nie bylo na to ludzi czasu, wiec

> zmienilismy technike

No to mieliście złą tarczę zlosnik.gif Mi nie zostaje absolutnie nic zlosnik.gif W poniedziałek zrobię zdjęcie cięcia grinser006.gif

Napisano

> jak gruby material tniesz?

Piła ukośnica, tarcza widiowa "multimaterial" i myśląc grinser006.gif przy robocie tniesz nawet belkę 100x100 na plasterki zlosnik.gif.

Napisano

> gorzej jak tniesz bardzo cieniutenkie profile

Od 2 mm nie zwracasz uwagi. Jak cieńsze ścianki trzeba się trochę ogarnąć grinser006.gif, zwłaszcza przy rurach zlosnik.gif.

Napisano

> jak gruby material tniesz?

1-10mm zlosnik.gif Przy 10mm 2x na zmianę pryskam antyspawu na tarczę bo zaczyna kleić zlosnik.gif

Napisano

Ja wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale może po prostu brzeszczotem, znaczy ręcznie :-P

Napisano

> Ja wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale może po prostu brzeszczotem, znaczy ręcznie :-P

+1

najmniejsze straty materiału do brzeszczotu dodałbym porządną ramkę do cięcia

Napisano
  • Autor

> +1 piła ukośnica

> szlifierką jak ktoś nie umie ciąć aluminium to będzie bardzo szarpało, no chyba ze szlifierka

> umocowana w stojaku do ciecia i nie tarcza tylko piłka

Szlifierka na stojaku oczywiście ok.gif z imadelkiem do materiału

I myślałem o tarczy, ale poszukam piły, tylko czy 115mm znajdę

Ręcznie nie mam ramki żeby prowadzić pilę i pożyczać ani kupować nie chcę, wolę w ukosnice zainwestować

Napisano

tarcza piłką 125-ką to ciąłem aluminium ( rurki, płaskowniki) oraz tworzywo (cenówki do marketów) szlifierką kontową na stojaku, bez stojaka tez próbowałem ciąć zwykła tarczą aluminium ale nie dość że sypie opiłkami po oczach to jeszcze bardzo się klinuje i szarpie tarcza w materiale, łatwiej i bezpieczniej jest ciąć tarczą piłką ale szlifierka zamocowana w stojaku

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> +1

> najmniejsze straty materiału do brzeszczotu dodałbym porządną ramkę do cięcia

No i wyszło, że najprostsza metoda zadziała najlepiej hehe.gif

Do tego doszlifowanie krawędzi na papierze 320 i jestem zadowolony z efektów