Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] No to po hamulcach - taki troche zal watek

Featured Replies

Napisano

Depnalem dzis deko mocniej w hamulce, a chwile pozniej poczulem smrod.

Po podniesieniu maski okazalo sie, ze mam zachlapane okolice serwa hamulca, zbiorniczka wyrownawczego plynu chlodzacego, przewodow miedzy silnikiem a nimi oraz maske od srodka nad ta okolica.

Po organoleptycznym badaniu i ubytku plynu hamulcowego (poziom min.) stwierdzilem, ze to jego mi wywalilo.

Mimo testow, kolejnych ubytkow nie stwierdzono, ale po mocniejszym depnieciu w hamulec smrodek czuc. Miejsca ubytku nie jestem w stanie wskazac, ale mam wrazenie, ze hamulce staly sie zwalniaczami, a byly jak zyletka.

Teraz zastanawiam sie co poszlo, serwo, pompa, uszczelki gdzies jakies?

Ostatnio lekkiego pecha we wszystkim mam, a teraz jeszcze to.

Dodam, ze jutro mialo przejsc przez badania na SKP, a wyszedl wielki problem logistyczny na przyszly tydzien sciana.gif

Napisano

> Depnalem dzis deko mocniej w hamulce, a chwile pozniej poczulem smrod.

> Po podniesieniu maski okazalo sie, ze mam zachlapane okolice serwa hamulca, zbiorniczka

> wyrownawczego plynu chlodzacego, przewodow miedzy silnikiem a nimi oraz maske od srodka nad ta

> okolica.

> Po organoleptycznym badaniu i ubytku plynu hamulcowego (poziom min.) stwierdzilem, ze to jego mi

> wywalilo.

> Mimo testow, kolejnych ubytkow nie stwierdzono, ale po mocniejszym depnieciu w hamulec smrodek

> czuc. Miejsca ubytku nie jestem w stanie wskazac, ale mam wrazenie, ze hamulce staly sie

> zwalniaczami, a byly jak zyletka.

> Teraz zastanawiam sie co poszlo, serwo, pompa, uszczelki gdzies jakies?

> Ostatnio lekkiego pecha we wszystkim mam, a teraz jeszcze to.

> Dodam, ze jutro mialo przejsc przez badania na SKP, a wyszedl wielki problem logistyczny na

> przyszly tydzien

najprędzej obstawiam przewody elastyczne do kół - w tym przypadku lewa strona - ale czy mam rację? Nie wiem, ale jeżeli znajdziesz usterkę pisz na forum, sprawdzę u siebie - w ostatnim tygodniu zrobiłem 2 tys km i ostatnie czego mi potrzeba to kłopoty z hamulcami yikes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> najprędzej obstawiam przewody elastyczne do kół - w tym przypadku lewa strona - ale czy mam rację?

> Nie wiem, ale jeżeli znajdziesz usterkę pisz na forum, sprawdzę u siebie - w ostatnim tygodniu

> zrobiłem 2 tys km i ostatnie czego mi potrzeba to kłopoty z hamulcami

Mechanik nic nie znalazl, wymienil plyn hamulcowy.

Niby sie poprawilo, ale nie jest to taki sam hebel jak powinien byc i byl wczesniej.

Ubytkow plynu nie widac w zbiorniczku, ale tak jakby delikatnie gdzies "wypaca" sie minimalna ilosc (widac w rancie na zgrzewie zbiorniczka).

Bede dalej meczyl mechanika.

Moze zatkany korek?

Napisano

> Mechanik nic nie znalazl, wymienil plyn hamulcowy.

> Niby sie poprawilo, ale nie jest to taki sam hebel jak powinien byc i byl wczesniej.

Spotkałem się z taką sytuacją opisywaną na innym forum dotyczącym Astry H, że jeden model ma hamulce na dotknięcie pedału a inny miękkie i słabiej hamujący. Przypuszczalnie winne jest albo serwo hamulcowe albo sama pompa hamulcowa, jednak nikt nie chce wymieniać tych elementów na próżno dopóki działają.

Podobno wystarczy mocne, awaryjne hamowanie i po takim zabiegu już się pojawia efekt jak u Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Spotkałem się z taką sytuacją opisywaną na innym forum dotyczącym Astry H, że jeden model ma

> hamulce na dotknięcie pedału a inny miękkie i słabiej hamujący. Przypuszczalnie winne jest

> albo serwo hamulcowe albo sama pompa hamulcowa, jednak nikt nie chce wymieniać tych elementów

> na próżno dopóki działają.

> Podobno wystarczy mocne, awaryjne hamowanie i po takim zabiegu już się pojawia efekt jak u Ciebie.

Ja to rozumiem, ale lubie jak wszystko jest na tip top, zwlaszcza, ze to samochod zony.

Poza tym, slabsze niz byly, to slabsze niz byly, aby miescily sie w normie.

Pewnie gdyby takie byly od poczatku, to bym tu nie wymarudzal.

Musze zapytac mechanika jak on ten przeglad przeszedl.