Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skaner diagnostyczny OBD - jaki?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Chciał bym kupić skaner diagnostyczny uniwersalny do wielu marek samochodów. Inetersuje mnie zarówno całe dedykowane diagnostyce urządzenie, jak również soft do komputera i kabelek. Podpowiedzcie co jest godnego polecenia, a czego unikać?

W Selgrosie często są promocje na skanery V-SCAN, aktualnie model VAG5053 ITS (ale on jest chyba tylko do VAG'ów)w cenie około 300zł brutto.

Napisano

> Witajcie.

> Chciał bym kupić skaner diagnostyczny uniwersalny do wielu marek samochodów. Inetersuje mnie

> zarówno całe dedykowane diagnostyce urządzenie, jak również soft do komputera i kabelek.

> Podpowiedzcie co jest godnego polecenia, a czego unikać?

> W Selgrosie często są promocje na skanery V-SCAN, aktualnie model VAG5053 ITS (ale on jest chyba

> tylko do VAG'ów)w cenie około 300zł brutto.

W takich budżetach jak podałeś jest to niemożliwe. Skaner do w miarę popularnych modeli z funkcjami pozwalającymi cokolwiek zrobić to koszt +30 tys. Jeśli chcesz coś do podglądu błędów, jakiegoś ich kasowania itd, to czekają Cię chińskie kabelki + soft. Urządzenia po 300zł nadają się lekko mówiąc do... no nie nadają się. Czyli jak chcesz rozpocząć zabawę w komputer to albo coś od Viakena, jakieś ręczniaki +1000zł którymi cokolwiek już sprawdzisz, albo kabelki i soft na laptopa, wtedy w większości "piracisz" aczkolwiek jakieś proste uda się darmowe znaleźć. Te za 300zł to kasa w błoto już lepiej kupić elma za 30zł to samo zrobi.

Napisano

Wg mnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, zwłaszcza w założonym budżecie. Wolałbym kupić ELMa smile.gif

Sporo jest chińskich podróbek ale dedykowanych konkretnej marce, wolałbym stopniowo sobie dokupować, jeśli ma to być na własny użytek.

Napisano

> Witajcie.

> Chciał bym kupić skaner diagnostyczny uniwersalny do wielu marek samochodów. Inetersuje mnie

> zarówno całe dedykowane diagnostyce urządzenie, jak również soft do komputera i kabelek.

> Podpowiedzcie co jest godnego polecenia, a czego unikać?

> W Selgrosie często są promocje na skanery V-SCAN, aktualnie model VAG5053 ITS (ale on jest chyba

> tylko do VAG'ów)w cenie około 300zł brutto.

Najtańszy ogarniający w miarę większość marek samochodów jest Autocom (i użycie spiraconego oprogramowania Delphi) - ale i tak na popularnym portalu aukcyjnym to wydatek rzędu ok 1kzł.

Napisano
  • Autor

> Najtańszy ogarniający w miarę większość marek samochodów jest Autocom (i użycie spiraconego

> oprogramowania Delphi) - ale i tak na popularnym portalu aukcyjnym to wydatek rzędu ok 1kzł.

Dziękuję za odpowiedzi, odpowiadam tutaj, w w widoku BLAT jest to ostatnia odpowiedź smile.gif

Budżetu nie podawałem, zdaję sobie sprawę, że to kosztowne urządzenia. Piracić nie zamierzam, bo ma to być normalnie na firmę, pełny legal.

Czy oferty Autocom'a na allegro to piraty? Na czym polega piracenie "delphi" w wypadku zakupu czegoś takiego?

Cena za ofertę Selgrosową podałem przykładową, że takie urządzenia są i liczyłem na podpowiedzi co o nich sądzicie.

W ELM'a i darmówki nie chcę się pakować bo z tym ciągle są jakieś problemy, zamiast takiego ELM wolał bym już takie selgrosowe urządzonko do konkretnej marki.

Reasumując, co jest wartego uwagi z "pudełkowych" urządzeń bez potrzeby targania laptopa? Jeśli zdecyduję się na soft + laptop, to Autocom?

Napisano

> Dziękuję za odpowiedzi, odpowiadam tutaj, w w widoku BLAT jest to ostatnia odpowiedź

> Budżetu nie podawałem, zdaję sobie sprawę, że to kosztowne urządzenia. Piracić nie zamierzam, bo ma

> to być normalnie na firmę, pełny legal.

> Czy oferty Autocom'a na allegro to piraty? Na czym polega piracenie "delphi" w wypadku zakupu

> czegoś takiego?

> Cena za ofertę Selgrosową podałem przykładową, że takie urządzenia są i liczyłem na podpowiedzi co

> o nich sądzicie.

> W ELM'a i darmówki nie chcę się pakować bo z tym ciągle są jakieś problemy, zamiast takiego ELM

> wolał bym już takie selgrosowe urządzonko do konkretnej marki.

> Reasumując, co jest wartego uwagi z "pudełkowych" urządzeń bez potrzeby targania laptopa? Jeśli

> zdecyduję się na soft + laptop, to Autocom?

Ale od budżetu by wypadało zacząć, żeby cokolwiek doradzać. Po co inaczej strzępić sobie paluchy o klawę?

Musimy wiedzieć ile chcesz przeznaczyć i co chcesz tym robić. Czy tylko sczytanie błędów, czy jakaś diagnostyka, odczyt parametrów bieżących, robienie nastaw, kodowanie itd.

Napisano

> ale i tak na popularnym portalu aukcyjnym to wydatek rzędu ok 1kzł.

jak dobrze poszukasz to kupisz już za ok 350-400zł

Napisano

> jak dobrze poszukasz to kupisz już za ok 350-400zł

Może, aż tak nie szukałem,

kolega chce na firmę na FV więc pytanie ile kosztuje interfejs na FV i ile oprogramowanie, ja za 1kzł widziałem takie... półoryginalne facepalm%5B1%5D.gif dyplomatycznie rzecz ujmując.

Napisano

> 1kzł widziałem takie... półoryginalne dyplomatycznie rzecz ujmując.

ori kosztuje ok 10tyś zł