Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4 - dźwięk zamykania/otwierania drzwi jak w Lublinie

Featured Replies

Napisano

Czy we wszystkich C4 dźwięk zamykania i otwierania drzwi jest metaliczny? Może zależy to od wersji wyposażeniowej (mam chyba najbiedniejszą, m.in. szmaciane fotele, tempomat, klima manualna, el. lusterka i szyby)?

Można coś zrobić, żebym poczuł się bardziej prestiżowo zlosnik.gif

Napisano

> Czy we wszystkich C4 dźwięk zamykania i otwierania drzwi jest metaliczny? Może zależy to od wersji

> wyposażeniowej (mam chyba najbiedniejszą, m.in. szmaciane fotele, tempomat, klima manualna,

> el. lusterka i szyby)?

> Można coś zrobić, żebym poczuł się bardziej prestiżowo

U mnie nie jest metaliczny, ale ja mam 3D w chyba najbogatszej wersji ok.gif

Inna kwestia, ze te drzwi sa koszamrnie ciezkie w takim przypadku grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie nie jest metaliczny, ale ja mam 3D w chyba najbogatszej wersji

> Inna kwestia, ze te drzwi sa koszamrnie ciezkie w takim przypadku

Ja mam wersję 5D.

Drzwi wydają się lekkie, szczególnie te z tyłu. Jeżeli przypadkiem klamka wyślizgnie się z rąk i uderzy o blache to jakby ktoś walnął w gong zlosnik.gif

Zastanawiam się czy by tego jakoś nie wygłuszyć, obawiam się tylko zwiększenia ciężaru oraz kiepskich osiągów.

Planuję również zaopatrzyć się w oryginalną matę wygłuszającą pokrywy silnika (dźwięk cykających wtryskiwaczy LPG rozczula do łez zlosnik.gif).

Napisano

> Ja mam wersję 5D.

> Drzwi wydają się lekkie, szczególnie te z tyłu. Jeżeli przypadkiem klamka wyślizgnie się z rąk i

> uderzy o blache to jakby ktoś walnął w gong

> Zastanawiam się czy by tego jakoś nie wygłuszyć, obawiam się tylko zwiększenia ciężaru oraz

> kiepskich osiągów.

> Planuję również zaopatrzyć się w oryginalną matę wygłuszającą pokrywy silnika (dźwięk cykających

> wtryskiwaczy LPG rozczula do łez ).

Bez przesady, ile te wygluszenia moga wazyc? grinser006.gif

Co do LPG to nie wiem bo nie mam, ale na postoju praktycznie nie slychac silnika ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady, ile te wygluszenia moga wazyc?

No właśnie nie wiem wink.gif

> Co do LPG to nie wiem bo nie mam, ale na postoju praktycznie nie slychac silnika

Silnik na benzynie pracuje bardzo cicho, na LPG słychać niestety cykanie.

Napisano

> No właśnie nie wiem

> Silnik na benzynie pracuje bardzo cicho, na LPG słychać niestety cykanie.

jakie masz wtryski, RegFast?

Napisano

Ten typ tak ma, drzwi są słabo wyciszone, ja mam wrażenie że właśnie nie są ciężkie, zamykają się pod własnym ciężarem. Jak zamykam z CZ to słychać zdrowe pier....zamknięcie grinser006.gif

Na wiosnę, będę rozbierał tylny lewy boczek, bo na mrozie coś przymarza i z zewnątrz nie można czasem drzwi otworzyć, ponoć dosyć popularna usterka w C4 i C5.

Napisano
  • Autor

> Ten typ tak ma, drzwi są słabo wyciszone, ja mam wrażenie że właśnie nie są ciężkie, zamykają się

> pod własnym ciężarem.

O to, to! Dodatkowo tylne drzwi jakby w ogóle nie miały ograniczników spineyes.gif

> Jak zamykam z CZ to słychać zdrowe pier....zamknięcie

Xsara szwagra brzmi o niebo lepiej.

> Na wiosnę, będę rozbierał tylny lewy boczek, bo na mrozie coś przymarza i z zewnątrz nie można

> czasem drzwi otworzyć, ponoć dosyć popularna usterka w C4 i C5.

Mam dokładnie ten sam problem grinser006.gif Dodatkowo nie łączy mi przycisk otwierania szyby kierowcy, w myśl zasady "dzwon podstawą tuningu" wyciszyłbym co się da.

Napisano

Wersję wypasu chyba mamy tą samą, ja mam do tego tempomat jeszcze grinser006.gif

Silnik jaki masz? Kolor nadwozia?

A widzę, że 1.6 to troszkę lepiej niż mój 1.4 smile.gif Ale swojego już wyleczyłem z usterki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wersję wypasu chyba mamy tą samą, ja mam do tego tempomat jeszcze

> Silnik jaki masz? Kolor nadwozia?

Uwaga! Produkt zawiera lokowanie produktu zlosnik.gif

Moja bestia devil.gif

> A widzę, że 1.6 to troszkę lepiej niż mój 1.4 Ale swojego już wyleczyłem z usterki

Jakiej usterki?

U mnie do tej pory poleciała cewka zapłonowa i sprzęgło. Do wrzuconych kosztów wliczam jeszcze kompletny rozrząd, płyny i nową sekwencję.

Miałem już parę aut i patrząc na wszystkie plusy/minusy, C4 jest tym najprzyjemniejszym. Moja serce.gif go uwielbia na równi z wcześniejszą AR 156 V6 smile.gif

Napisano

> Uwaga! Produkt zawiera lokowanie produktu

> Moja bestia

Kolor mamy ten sam nawet grinser006.gif Widziałem go u Akuq grinser006.gif Rocznikowo mam 2004 ale 1 rejestracja w marcu 2005.

> Jakiej usterki?

Uszczelka pod głowicą.

> U mnie do tej pory poleciała cewka zapłonowa i sprzęgło.

Ja w zasadzie poza UPG, tylnym lewym zaciskiem (sprawdź sobie czy tłoczek się nie zapieka, też popularna wada tych aut - jeśli system Boscha to najczęściej pada tylny lewy zacisk) oraz silniczkiem spryskiwaczy wiele nie musiałem wymieniać. Hamulce przód sobie zrobiłem, bo tarcze miały już próg. A tak to takie moje fanaberie raczej smile.gif

PS: Ta tapicerka jest ok, ale brudzi się niemiłosiernie, śnieg mi wpadł ostatnio i zostały plamy jakbym się zeszczał. sick.gif

PS2: Jeszcze obejrzyj sobie miskę olejową, lubi się pocić i rdzewieć w miejscu mocowania do poduszki silnika.

Ogólnie auto do jazdy jest świetne, wygodne i ciche (to moje subiektywne odczucie w porównaniu do Astry H i G), no i pomimo 10 lat nie wygląda na stare.

Napisano
  • Autor

> Kolor mamy ten sam nawet Widziałem go u Akuq Rocznikowo mam 2004 ale 1 rejestracja w marcu 2005.

> Uszczelka pod głowicą.

> Ja w zasadzie poza UPG, tylnym lewym zaciskiem (sprawdź sobie czy tłoczek się nie zapieka, też

> popularna wada tych aut - jeśli system Boscha to najczęściej pada tylny lewy zacisk) oraz

> silniczkiem spryskiwaczy wiele nie musiałem wymieniać. Hamulce przód sobie zrobiłem, bo tarcze

> miały już próg. A tak to takie moje fanaberie raczej

> PS: Ta tapicerka jest ok, ale brudzi się niemiłosiernie, śnieg mi wpadł ostatnio i zostały plamy

> jakbym się zeszczał.

UPG to chyba norma w silnikach 1.4? Czy może 1.6 też to dotyczy?

Tylny lewy zacisk będę niedługo robił zlosnik.gif Zewnętrzny klocek hamulcowy jest dosyć mocno zjechany (prawe koło bierze równo).

Tapicerka rzeczywiście brudzi się, na wiosnę zafunduję sobie pranie.

Bezawaryjności życzę wink.gif

Napisano

Norma w 1.4, zanim swojego kupiłem to dużo czytałem o tych autach ale to jakoś mi umknęło sick.gif

Dzięki i wzajemnie waytogo.gif jakbyś miał jakieś pytania to wal na PW, swojego już w miarę rozpracowałem zlosnik.gif

Napisano

W moim Pugu miałem taki sam mało przyjemny odgłos "puszki". - Wyciszyłem "po taniości" - pastą kauczukową od wewnętrznej strony drzwi (pasta na bazie gumy i jakiś alkoholi - nie śmierdzi), a pod tapicerkę filc samoprzylepny i gąbka.

Co do zamka - ta przypadłość dotyczy też Peugeota - zamarza silniczek w kasecie zamka.

Jako że kaseta jest "nierozbieralna" - swoją potraktowałem obficie WD40 - i działa - jak na razie nic nie przymarzło smile.gif

Napisano

Na wiosnę do tego się rozbiorę i coś z tym zrobię, teraz nawet w garażu mam na tyle chłodno, że pewnie większość spinek by mi popękała...

Napisano

> Czy we wszystkich C4 dźwięk zamykania i otwierania drzwi jest metaliczny? Może zależy to od wersji

> wyposażeniowej (mam chyba najbiedniejszą, m.in. szmaciane fotele, tempomat, klima manualna,

> el. lusterka i szyby)?

> Można coś zrobić, żebym poczuł się bardziej prestiżowo

robisz z drzwiami coś takiego

DSC02069_drzwi_zps7af901c8.jpg

(ja użyłem maty GMS-03) do tego wyciszyłem tapicerkę drzwi pianką (u mnie GMS-01) - i uzyskujesz efekt dźwiękowy zamykania drzwi co najmniej jak w BMW serii 5 jak nie 7 (nie żartuję). Ponadto w aucie jest ciszej nie mówiąc już że audio zaczęło grać ok.gif

Napisano
  • Autor

> robisz z drzwiami coś takiego

> (ja użyłem maty GMS-03) do tego wyciszyłem tapicerkę drzwi pianką (u mnie GMS-01) - i uzyskujesz

> efekt dźwiękowy zamykania drzwi co najmniej jak w BMW serii 5 jak nie 7 (nie żartuję). Ponadto

> w aucie jest ciszej nie mówiąc już że audio zaczęło grać

BMW serii 5 spokojnie wystarczy zlosnik.gif

Wyklejałeś tylko wewnętrzną blachę, którą widać na zdjęciu, czy również poszycie?

0,5m2 GMS-03 kosztuje około 70 zł. Ile m2 zużyłeś na wszystkie drzwi?

Użycie tylko GMS-03 da porządny efekt czy musi iść w parze z wyklejeniem tapicerki? smile.gif

Napisano

> BMW serii 5 spokojnie wystarczy

waytogo.gif

> Wyklejałeś tylko wewnętrzną blachę, którą widać na zdjęciu, czy również poszycie?

wyklejałem tylko blachę wewnętrzną, poszycia nie - miałem wtedy sporo pracy przy aucie i dałem sobie spokój (w Astrze dostęp tam jest dość słaby), ale sądzę, że jego wyklejenie dałoby jeszcze lepsze rezultaty - pukając po drzwiach blacha dzwoni sick.gif więc zapewne byłoby jeszcze lepiej,

> 0,5m2 GMS-03 kosztuje około 70 zł. Ile m2 zużyłeś na wszystkie drzwi?

hmm... kupowałem na rolki bo w miarę kompleksowo podszedłem do tematu więc Ci nie odpowiem, musiałbyś pomierzyć mniej więcej drzwi u siebie i policzyć ile by Ci tego weszło,

> Użycie tylko GMS-03 da porządny efekt czy musi iść w parze z wyklejeniem tapicerki?

w Astrze pod tapicerką jest sporo wolnych przestrzeni które robią za pudło rezonansowe, chciałem je zlikwidować co mi się udało, nie wiem jaka byłaby różnica bez wyklejania tapicerki, największą robotę bez wątpienia robi ten GMS-03 na drzwiach, GMS-01 jest niedroga więc jeżeli w C4 masz trochę miejsc do wyklejenia to polecam,

w każdym razie u mnie efekt jest rewelacja i nie żałuję ani złotówki wydanej na te maty (sam jestem fanem GMSa03 - nie żebym reklamował bo nic z tego nie mam ale polecam ok.gif ),

Napisano
  • Autor

> wyklejałem tylko blachę wewnętrzną, poszycia nie - miałem wtedy sporo pracy przy aucie i dałem

> sobie spokój (w Astrze dostęp tam jest dość słaby), ale sądzę, że jego wyklejenie dałoby

> jeszcze lepsze rezultaty - pukając po drzwiach blacha dzwoni więc zapewne byłoby jeszcze

> lepiej,

To jeszcze jedno pytanie. Otwory na tej wewnętrznej blasze po prostu zaklejałeś matą, czy wcześniej np. nitowałeś kawałki dodatkowej blachy, żeby maksymalnie to usztywnić?

> hmm... kupowałem na rolki bo w miarę kompleksowo podszedłem do tematu więc Ci nie odpowiem,

> musiałbyś pomierzyć mniej więcej drzwi u siebie i policzyć ile by Ci tego weszło,

> w Astrze pod tapicerką jest sporo wolnych przestrzeni które robią za pudło rezonansowe, chciałem je

> zlikwidować co mi się udało, nie wiem jaka byłaby różnica bez wyklejania tapicerki, największą

> robotę bez wątpienia robi ten GMS-03 na drzwiach, GMS-01 jest niedroga więc jeżeli w C4 masz

> trochę miejsc do wyklejenia to polecam,

> w każdym razie u mnie efekt jest rewelacja i nie żałuję ani złotówki wydanej na te maty (sam jestem

> fanem GMSa03 - nie żebym reklamował bo nic z tego nie mam ale polecam ),

Wyklejałeś już kiedyś auta czy to pierwsza robota? To co widać na zdjęciach to jedna warstwa maty? Bazując na własnym doświadczeniu, zrobiłbyś coś lepiej? smile.gif

Dzięki wielkie za informacje wink.gif jak tylko zrobi się cieplej i zacznę śmierdzieć groszem to zabieram się za robotę ok.gif