Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto dla wysokiego vol.2

Featured Replies

Napisano

TDM vs varadero vs Vstrom

Który i z jakim silnikiem najmniej kłopotliwy?

Faworytem jest dla mnie Vstrom DL650.

Ma jakieś słabe punkty koniecznie do sprawdzenia przed zakupem

Budzet ok 13 max 15 tys.

Pomożecie?

Napisano

Napisz najpierw co znaczy wysoki, bo w dowodach to i goście 160cm w kapeluszu mieli wpisane- wysoki!?

Napisano

Ja się zastanawiałem nad DL i Versysem. Padło na tego drugiego.

193cm.

Wydaje mi się, że wzrost to nie wszystko. Istotna jest też ogólna budowa, a tym samym waga. Znajmomy na Gladiusie mniej więcej mojego wzrostu nie wygląda jakoś dramatycznie, tyle że jest szczupły. Ja na swoim Versysie wyglądam komicznie, ale cóż zrobić oslabiony.gif

Napisano

> Ja się zastanawiałem nad DL i Versysem. Padło na tego drugiego.

> 193cm.

> Wydaje mi się, że wzrost to nie wszystko. Istotna jest też ogólna budowa, a tym samym waga.

> Znajmomy na Gladiusie mniej więcej mojego wzrostu nie wygląda jakoś dramatycznie, tyle że jest

> szczupły. Ja na swoim Versysie wyglądam komicznie, ale cóż zrobić

Ja śmigam przy tym wzroście Monsterem... ostatnie o czym myślę to jak na nim wyglądam. Interesuje mnie tylko jak jeździ wink.gif

Napisano

> Ma jakieś słabe punkty koniecznie do sprawdzenia przed zakupem

> Budzet ok 13 max 15 tys.

Jeżeli moto było mądrze traktowane - to wystarczy patrzeć na standardowe punkty pt "co sprawdzić przy zakupie".

Silniki są bardzo udane i bez problemu robią po 100 000.

DL raczej nikt nie gumuje, to nie powinno być problemu z panewką przedniego cylindra. Palenie lacia do odcinki w SV po lifcie często kończyło się ukręconym korbowodem.

Silnik lubi mieć dużo oleju, a jego przegrzanie może wróżyć problemy (na podstawie doświadczenia z paroma SV).

Panewkę łatwo usłyszeć.

Zużycie oleju powinno być minimalne od zera do 300 ml na 1000 km przy dynamicznej jeździe. Zauważyłem, że marka oleju wpływa na pracę sprzęgła (np. na Motulu bardziej klei, a jedynka wchodzi z trzaskiem).

Silnik, pomimo że udany i elastyczny, ma bardzo niską kulturę pracy - poniżej 3000 potrafi szarpać łańcuchem i wydaje mnóstwo dźwięków - słychać szelest, dzwonienie łańcuszków rozrządu i cykanie napinaczy przed przeskokiem.

Informacje o rozrządzie w moim temacie niżej.

Kłopotliwe jest ustawianie luzu zaworowego - regulacja płytkami pod szklankami. Pół moto trzeba rozbierać.

Jest to moto turystyczne, zatem nie bać się dużych przebiegów.

Ja mam prawie 70 000 i jakoś nie chce się rozpaść.

Tylko, niestety, trzeba coś z eksploatacji wymienić.

Ostatnio poleciały mi

- uszczelniacze lag

- kompletny napęd

- łożyska koła tył

- opony

Napisano

ja sie powtarzam ale Zanim kupisz dwucylindrowca zrób na nim parenascie/kilkadzisiat km bo możesz sie rozczarować jak ja. To chyba trzeba lubiec ze trzepie silnikiem i łańcuchem na niskich obrotach. Jak nie zdążę sprzedać mojego to zapraszam do mnie. Udostępnię Ci go na cały dzień smile.gif

Napisano
  • Autor

> Napisz najpierw co znaczy wysoki, bo w dowodach to i goście 160cm w kapeluszu mieli wpisane-

> wysoki!?

197 cm i 95 kg