Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - jaki płyn chłodzący?

Featured Replies

Napisano

Witam

Dwa dni temu na krótko po odpaleniu auta pojawił się komunikat "Poz. chlodziwa". Po sprawdzeniu rzeczywiście płynu jest 1-2mm poniżej minimum (na zimnym silniku).

Pytanie jakim płynem uzupełnić? W zbiorniczku jest wlany jakiś taki różowo-czerwony. Czy można dolać do tego różowe paraflu?

Dodatkowo sprawdziłem co jest pod korkiem oleju i niestety jest tam masełko. Z tym że Astra jeździ codziennie na dystansach do 7km i 2x w tygodniu 1km i z powrotem po 1-1,5h więc pewnie cały czas jest niedogrzana. Czy to masełko pod korkiem to od krótkich dystansów czy matrwić się o UPG?

Mocy nie straciła, płyn chłodzący czysty bez plam oleju, jak się gdzieś nią dalej pojedzie to po zagrzaniu z rury nie dymi na bialo, odpala bez problemu, obroty nie falują, pracuje równo, jakiś miesiąc temu w trasie sprawdzałem zachowanie temperatury żeby sprawdzić jak działa termostat i było wszystko OK - temperatura oscylowała 87-95* o ile pamiętam.

Póki co mulher.gif dostała przykaz obserwowania temperatury

Silnik 1.4 90KM

Napisano

Od zawszę leję tylko oryginał:

1503.jpg

Napisano

od zawsze leje najtańszy z marketu do F czy G i nigdy nie było problemów

Ten pierwszy z LPG miał nastukane prawie 300 tysi i cały czas z silnikiem zero problemów

Napisano

> od zawsze leje najtańszy z marketu do F czy G i nigdy nie było problemów

> Ten pierwszy z LPG miał nastukane prawie 300 tysi i cały czas z silnikiem zero problemów

podstawowe pytanie zalewasz od zera tym płynem czy uzupełniasz? old.gif

Bo kolega pytał:

Quote:

Pytanie jakim płynem uzupełnić?

Napisano

Jak na takim odcinku jeździ to w tym silniku będzie masło. U mojej mamy jest to samo. Co do płynu to skoro jest różowo-czerwony albo taki blado-czerwony to obstawiałbym Borygo, że tam jest. Nie mniej jednak na dolewkę możesz dać i oryginalny płyn albo jakiś inny czerwony G12.

Napisano

> Co do płynu to skoro jest różowo-czerwony albo taki blado-czerwony to obstawiałbym Borygo, że tam jest.

Czemu tak uważasz? Oryginał też ma taki kolor.

Napisano

> Czemu tak uważasz? Oryginał też ma taki kolor.

Oryginał jest bardziej czerwony, jest spora różnica w kolorze między oryginałem a Borygo. Wiem bo mam obecnie dwa obok siebie i już w butelkach (koncentrat zmieszany 50:50) oba płyny się różnią. W zbiorniczku też to dobrze widać.

Na pewno są ze sobą mieszalne, bo miałem je jakiś czas zmieszane i nic się nie działo, później cały układ opróżniałem i lałem oryginał.

Napisano
  • Autor

> Jak na takim odcinku jeździ to w tym silniku będzie masło. U mojej mamy jest to samo.

i nic niepokojącego się nie dzieje? Czyli olać ale obserwować?

> Co do płynu to skoro jest różowo-czerwony albo taki blado-czerwony to obstawiałbym Borygo, że tam jest. Nie mniej jednak na dolewkę możesz dać i oryginalny płyn albo jakiś inny czerwony G12.

No taki właśnie blado - czerwony - bledszy niż paraflu gotowe do wlania. Co tam jest wlane to nie mam pojęcia. Od czasu posiadania Astry (od czerwca) nie zmienialiśmy płynu gdyż po zbadaniu jego parametrów w warsztacie, stwierdzono że jego parametry są ok i nie potrzeba jeszcze zmieniać

Napisano

> i nic niepokojącego się nie dzieje? Czyli olać ale obserwować?

przejechać się co jakiś czas dłuższą trasa i będzie OK wink.gif

Napisano

Nic się nie dzieje, masło jest na korku, a czasem i w odmie, nie zamarza, po dłuższej trasie to znika. Mama jeździ wolno i krótkie odcinki, dziennie 14km w jedną stronę, to i masło będzie smile.gif

Jak się boisz wlać ten paraflu to odciągnij swojego trochę do naczynia i zmieszaj. Możesz nawet podgrzać żeby wiedzieć jak się płyn zachowa w wyższej temperaturze, ale wg mnie to nic nie będzie.

Napisano

> podstawowe pytanie zalewasz od zera tym płynem czy uzupełniasz?

Uzupełniam, zalewam - wszystko po kolei

Kupuje mieszalny w typie petrygo

Jeden był niebieskawy, inny różowy czy czerwony - nic niepokojącego nie zauważyłem, za 5l zwykle koło 20zł

Pod koniec jak lałem wodę i przymarzło, po klejeniu węża taśmą musiałem żonie sporo wlewać a że była zima to niestety już nie darmową wodę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nic się nie dzieje, masło jest na korku, a czasem i w odmie, nie zamarza, po dłuższej trasie to

> znika. Mama jeździ wolno i krótkie odcinki, dziennie 14km w jedną stronę, to i masło będzie

> Jak się boisz wlać ten paraflu to odciągnij swojego trochę do naczynia i zmieszaj. Możesz nawet

> podgrzać żeby wiedzieć jak się płyn zachowa w wyższej temperaturze, ale wg mnie to nic nie

> będzie.

Dzięki za uspokojenie. Kupię jakiś G12 i zrobię dolewkę waytogo.gif