Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do mechaniorów i nie tylko - urwana śruba poduszki skrzyni

Featured Replies

Napisano

Czołem,

Stało się, urwałem śrubę mocującą poduszkę skrzyni biegów do belki w punto II. Kiepsko to wyglądało więc zdecydowałem się na rozwiercenie śruby.

Śruba M12, w ruch poszły wiertła 9 mm + 12mm kobaltowe.

To kobaltowe skubane szło w śrubę aż miło i w końcu się poddało.

Tak więc stępiłem 4 wiertła 9 mm i jedną ową kobaltową 12.

Jutro naostrzę i kupię jeszcze kilka innych ale w czym rzecz:

orientuje się ktoś z Was jak głęboko może wkręcać się śruba w belkę? Ile tego gwintu tam może być?

Wwierciłem się na 40 mm wiertłem 9 i końca nie widać. Zaczęło pierońsko piszczeć i niemal nie sypał się wiór więc uznałem, że pora odpuścić i naostrzyć wiertła - śruba w klasie 10.9...

Aha, aby było trudniej w miejscu, w którym śruba wkręca się w belkę jest swego rodzaju wzmocnienie belki - sądziłęm, że jest to tulejka ustawiona pionowo łącząca górną i dolnączęść belki ale po wywierceniu owych 40 mm zaczynam się zastanawiać czy aby nie jest to pełny pręt, bo jeśli tak to czeka mnie jeszcze jakieś 45 mm wiercenia sciana.gif

Przerabiał ktoś podobny temat i podpowie coś z doświadczenia?

Napisano

...

> Przerabiał ktoś podobny temat i podpowie coś z doświadczenia?

Nie wiercić 12-tką bo nie będzie już w co wkręcać.

10-tka powinna wystarczyć.

Napisano

mialem ostatnio podobny przypadek...

zalej dziurę spawem... na to wiekszą nakrętkę i zaleją ją spawem... póki będzie czerwone bierz klucz i powoli w jedną i drugą stronę ruszaj i sie wykreci.

Napisano

Miałem podobną zabawę z śrubą mocującą dolną poduszkę silnika w STILO.Bardzo dobrze spisała się wiertarka udarowa /wolne obroty/.

Napisano

> mialem ostatnio podobny przypadek...

> zalej dziurę spawem... na to wiekszą nakrętkę i zaleją ją spawem... póki będzie czerwone bierz

> klucz i powoli w jedną i drugą stronę ruszaj i sie wykreci.

dokładnie, wolałbym coś napawać i próbować odkręcać niż od razu rozwiercać

Napisano

> Czołem,

> Stało się, urwałem śrubę mocującą poduszkę skrzyni biegów do belki w punto II. Kiepsko to wyglądało

> więc zdecydowałem się na rozwiercenie śruby.

> Śruba M12, w ruch poszły wiertła 9 mm + 12mm kobaltowe.

> To kobaltowe skubane szło w śrubę aż miło i w końcu się poddało.

> Tak więc stępiłem 4 wiertła 9 mm i jedną ową kobaltową 12.

> Jutro naostrzę i kupię jeszcze kilka innych ale w czym rzecz:

> orientuje się ktoś z Was jak głęboko może wkręcać się śruba w belkę? Ile tego gwintu tam może być?

> Wwierciłem się na 40 mm wiertłem 9 i końca nie widać. Zaczęło pierońsko piszczeć i niemal nie sypał

> się wiór więc uznałem, że pora odpuścić i naostrzyć wiertła - śruba w klasie 10.9...

> Aha, aby było trudniej w miejscu, w którym śruba wkręca się w belkę jest swego rodzaju wzmocnienie

> belki - sądziłęm, że jest to tulejka ustawiona pionowo łącząca górną i dolnączęść belki ale po

> wywierceniu owych 40 mm zaczynam się zastanawiać czy aby nie jest to pełny pręt, bo jeśli tak

> to czeka mnie jeszcze jakieś 45 mm wiercenia

> Przerabiał ktoś podobny temat i podpowie coś z doświadczenia?

ja w CC rozwiercalem po kolei 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 potem gwintownik i wydlubalem france

Napisano
  • Autor

Spawanie odpuściłem, bo nie bardzo było jak podejść elektrodą sciana.gif

wynalazłem porządne wiertła, ze 30 lat jak nic miały ale stan fabrycznie nowy, poszło całkiem całkiem...

po owych 40 mm zaatakowałem wiertłami: 4.8, 7.7, 9, 11.6 i na końcu kobaltową 12. Potem śruba M12 x 160 z skręciłem razem przez całą wysokość belki.

Dla potonmych - śruba wchodzi w belkę na głębokość 70 mm, otwór jest przelotowy i ma całkowicie 90 mm.

Job done, jakieś 4 h wiercenia, straty: 1 wiertło 11.6 urwane z mojej przyczyny, kilka wierteł do naostrzenia, punciak jeździ wyrcy i cescy waytogo.gif

Napisano

a kto ci kazał tam pchac elektrodę...? ech ... mi to zajęło 10min z wykręceniem.

Napisano

> a kto ci kazał tam pchac elektrodę...? ech ... mi to zajęło 10min z wykręceniem.

Ktoś tu tak doradzał..

Napisano
  • Autor

> a kto ci kazał tam pchac elektrodę...? ech ... mi to zajęło 10min z wykręceniem.

Sruba ukrecila sie juz w otworze, gdybym zalal dziure to razem z belka, jesli dospawalbym preta to musialby on byc mbiejszej srednicy po to aby wsadzic elektrode, nie posiadam niestety miga ani wykretakow wiec pozostalo wiercenie. Nie pchalem sie specjalnie do borowania ale wyjscia raczej nie bylo.

Napisano

> Czołem,

> To kobaltowe skubane szło w śrubę aż miło i w końcu się poddało.

Takie głupie pytanie - dlaczego próbujesz ją nawiercać zamiast użyć urządzenia do wykręcania urwanych śrub?

4DZL7_AS01.JPG

Napisano
  • Autor

> Miałem podobną zabawę z śrubą mocującą dolną poduszkę silnika w STILO.Bardzo dobrze spisała się

> wiertarka udarowa /wolne obroty/.

Mam jakas no name ale skubana mocna i ma dwa biegi co umozliwia wiercenie ze sporym momentem na niskich obrotach. Nie do zmordowania sprzet, nie do zastapienia

Napisano
  • Autor

> Takie głupie pytanie - dlaczego próbujesz ją nawiercać zamiast użyć urządzenia do wykręcania

> urwanych śrub?

Bo nie posiadam niestety, njgdy nie kupilem bo niezmiernie zadko zdarza mi sie urywac sruby...

Napisano

Wykrętaki mają to do siebie, że trzeba z nimi z czuciem i ostrożnie. Jeśli podczas próby wykręcenia złamie się w otworze (co się zdarza częściej niż byś chciał) to kaplica. Jest tak twardy, że rozwiercisz go tylko wiertłem widiowym.

A wiertło węglikowe - z racji kruchości - wymusza mocowanie elementu w maszynie.

Dobrze działają też lewoskrętne wiertła. Wywiercić i tak musisz, a takie wiertło ma tendencję do wykręcania śruby.

Napisano

> Bo nie posiadam niestety, njgdy nie kupilem bo niezmiernie zadko zdarza mi sie urywac sruby...

To biegiem do Castoramy, kup i przestań jęczeć wink.gif

Napisano
  • Autor

> To biegiem do Castoramy, kup i przestań jęczeć

Nie przeczytales uwaznie, sprawe zalatwilem wczoraj ok.gif

Napisano

> To biegiem do Castoramy, kup i przestań jęczeć

Do, której w mojej nie ma. buu.gif