Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kurtka skórzana - jaka?

Featured Replies

Napisano

czy kurtka skórzana na skuter to dobry pomysł?

mam typowo turystyczną kurtkę tekstylną z podpinka i membraną (oczywiście za duża, to moja pierwsza kurtka i kupiłem za dużą) i przy większej prędkości robi za żagiel frown.gif

mam tez typową letnią ale potrzebuje czegoś pośredniego na wiosnę i lato (bez upału). chciałbym w miarę wygodnie w siedzącej pozycji, nie przewiewną, zapewniającą ochroną i jednocześnie oddychającą ok.gif

pytanie czy skóra spełni wymagania i jeśli tak to która? więcej jak 1,5k nie chce wydać

oglądałem parę skór i tak:

- te sportowe z wiadomych względów (skuter) odpadają

- większość, które mierzyłem są mega niewygodne frown.gif

- najwygodniejsze były takie zwykle (wyglądają jak cywilne) bez protektorów tylko czy taka ma sens... hmm.gif

- szukać skóry czy olać? a jak szukać to jakiej? niewiem.gif

Napisano
kurtka skorzana na poczatku zawsze jest niewygodna musi sie ulozyc ale na skuter raczej bym wolal dobra tekstylna
Napisano

Skóra na skuter - trochę dziwnie to będzie wyglądało - ale Twój gust / Twoja sprawa zlosnik.gif

Imo dobra tekstylna byłaby lepszym rozwiązaniem smile.gif

Ale jak już chcesz skórę - to mierz i wybierz tą, w której się najlepiej czujesz.

Ja przed zakupem mierzyłem chyba z kilkanaście modeli.

Dla mnie - wygodne skóry robi IXON - ale nie wie czy mają coś o kroju "turystycznym".

Napisano

redline_bikerteam-600x600.jpg

ja mam redline biker, to taki model co pasuje na każde moto

poniżej 10 stopni czuć że suwaki zaczynają już puszczać powietrze, warto już podpinkę wtedy zakładać

skóra gruba twarda i sztywna, na początku niewygodna, teraz trochę się rozchodziła

to tak do informacji o tym modelu wink.gif

Napisano

> czy kurtka skórzana na skuter to dobry pomysł?

> pytanie czy skóra spełni wymagania i jeśli tak to która? więcej jak 1,5k nie chce wydać

> oglądałem parę skór i tak:

> - te sportowe z wiadomych względów (skuter) odpadają

> - większość, które mierzyłem są mega niewygodne

nie prawda smile.gif prawdopodobnie zakładasz ze będziesz mógł się swobodnie poruszać. a to złe założenie przy ciuchach moto. muszą być obcisłe i muszą leżeć w pozycji jak trzymasz kierownice - i tak są szyte. tzn. że chodząc, będzie najprawdopodobniej bardziej lub mniej ciągnąć na klacie i marszczyc na ramionach... no ale zawsze mozna rozpiąć smile.gif

takze ciuchy moto mierzysz "w pozycji" na "jeźdzcca" wink.gif

> - najwygodniejsze były takie zwykle (wyglądają jak cywilne) bez protektorów tylko czy taka ma

> sens...

kup coś co ma kieszenie na protektory i kup protektory osobno. marki i modelu nie podam, bo co roku każdy producent wypuszcza nowe smile.gif

unikałbym Retbike i rebelhorna zdecydowanie. ale poza tym podotykaj i pomierz.

Napisano
  • Autor

> Skóra na skuter - trochę dziwnie to będzie wyglądało - ale Twój gust / Twoja sprawa

ale że co jak skuter to już gorszy? tuk.gifgrinser006.gif

dlatego chce czegoś wygodniejszego, wyglądającego w miarę cywilnie a jednocześnie chroniącego ok.gif

> Imo dobra tekstylna byłaby lepszym rozwiązaniem

tekstylne już mam a chcę skórę ok.gif

> Ale jak już chcesz skórę - to mierz i wybierz tą, w której się najlepiej czujesz.

> Ja przed zakupem mierzyłem chyba z kilkanaście modeli.

> Dla mnie - wygodne skóry robi IXON - ale nie wie czy mają coś o kroju "turystycznym".

mierzyłem kilka ale były mega niewygodne i czułem sie jak robocop frown.gif sprzedawca jeszcze mnie na dwa rozmiary mniejszą niż normalnie noszę namawiał frown.gif

Napisano
  • Autor

> nie prawda prawdopodobnie zakładasz ze będziesz mógł się swobodnie poruszać. a to złe założenie

> przy ciuchach moto. muszą być obcisłe i muszą leżeć w pozycji jak trzymasz kierownice - i tak

> są szyte. tzn. że chodząc, będzie najprawdopodobniej bardziej lub mniej ciągnąć na klacie i

> marszczyc na ramionach... no ale zawsze mozna rozpiąć

> takze ciuchy moto mierzysz "w pozycji" na "jeźdzcca"

ja to wszystko wiem juz kilka lat jeżdzę. aktualnie moja pozycja na jeźdźca jest wygodna, wyprostowana - jak na stołku zlosnik.gif

> kup coś co ma kieszenie na protektory i kup protektory osobno. marki i modelu nie podam, bo co roku

> każdy producent wypuszcza nowe

tylko co mi da manewr z oddzielnym kupowaniem protektorów? niewiem.gif mierzyłem kurtałki bez protektorów i były super ale jakby się dołożyło ochrony to już wygoda by spadła. A i cenowo wychodzi drożej kupowanie oddzielnych protektorów frown.gif

> unikałbym Retbike i rebelhorna zdecydowanie. ale poza tym podotykaj i pomierz.

gdzie w Wawie jest największy wybór? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam redline biker, to taki model co pasuje na każde moto

> poniżej 10 stopni czuć że suwaki zaczynają już puszczać powietrze, warto już podpinkę wtedy

> zakładać

> skóra gruba twarda i sztywna, na początku niewygodna, teraz trochę się rozchodziła

> to tak do informacji o tym modelu

fajna kurtka ok.gif tylko juz chyba nie produkują bo są dostępne tylko modele S albo 3XL frown.gif

Napisano

> ja to wszystko wiem juz kilka lat jeżdzę. aktualnie moja pozycja na jeźdźca jest wygodna,

> wyprostowana - jak na stołku

> tylko co mi da manewr z oddzielnym kupowaniem protektorów? mierzyłem kurtałki bez protektorów i

> były super ale jakby się dołożyło ochrony to już wygoda by spadła. A i cenowo wychodzi drożej

> kupowanie oddzielnych protektorów

a to jakis nieforemny jestes wink.gif

> gdzie w Wawie jest największy wybór?

jak ja szukałem, to libertymotors (Alpine stars) + obok po drugiej stronie łopuszanskiej jest tez sklep gdzie mają RST. poza tym druga strona Wisły: motorismo (Held i Rebelhorn) i motorista smile.gif

fyrtel na Prymasa: MCS + Motoakcesoria.

w łomiankach jest tez Retbike.

w weekend do tego jest bazar motocyklowy smile.gif

Napisano
  • Autor

> a to jakis nieforemny jestes

> jak ja szukałem, to libertymotors (Alpine stars)

glownie tu sie zaopatruje wink.gif

+ obok po drugiej stronie łopuszanskiej jest tez

> sklep gdzie mają RST. poza tym druga strona Wisły: motorismo (Held i Rebelhorn) i motorista

> fyrtel na Prymasa: MCS + Motoakcesoria.

> w łomiankach jest tez Retbike.

> w weekend do tego jest bazar motocyklowy

na słuzewcu czyżby?sobota i niedziela? hmm.gif