Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Evanda - tuleja kołyski silnika

Featured Replies

Napisano

Witam. Podczas wyjmowania do regeneracji maglownicy mechanik był zmuszony odkręcić tylne mocowania sanek. Sanki spoczywały na tulejach metalowo-gumowych które się zastały i podczas demontażu pozrywały się. Ktoś orientuje sie gdzie takie tuleje można nabyć? Znalazłem do Leganzy TED-GUM 00163822. Evanda i leganza miały takie same sanki? Pozdrawiam!

Jarek.

Napisano

Jeśli uda Ci się coś ustalić koniecznie się pochwal. Mam wyciek z przekładni kierowniczej i pewnie czeka mnie regeneracja więc zapewne pojawi się podobny problem jak u Ciebie. Z tego co pamiętam arczibaldi ten temat przerabiał.

Gdzie robiłeś regenerację i ile Cię kosztowała?

Napisano

Wszedłem na stronę tedgumu i maja tam w katalogu takie tuleje:

CHEVROLET (JAPAN USA) EVANDA / 00128657

TULEJA KOŁYSKI SILNIKA L=P (TYŁ)

CHEVROLET (JAPAN USA) EVANDA / 00128646

TULEJA KOŁYSKI SILNIKA L=P (PRZÓD)

Napisano
  • Autor

Dziękuje za chęć pomocy. Tulejki są katalogu Tedgumu, problem w tym że nie ma ich w hurtowniach. Dodatkowo te które były u mnie są elementem gumowo-metalowym, na załączonym zdjęciu tylko gumowym.

Z wykorzystaniem staruch tulejek dorobiliśmy nowe. Pomógł klej do szyb samochodowych oraz tulejki z innych aut znalezione w warsztacie. Brzmi trochę jak druciarstwo ale nie mieliśmy innego wyjścia. Jeżeli będzie się tłukło dorobię tulejki z poliwęglanu. Aktualnie jest cicho.

Co do kosztów ciężko mi to dokładnie wyliczyć, naprawę przeprowadzałem u rodziny. Za regeneracje maglownicy, demontaż i montaż, wymianę tarcz razem z klockami przód i tył, szczeki ręcznego z zestawem naprawczym, wymiana płynu hamulcowego oraz zmianę piasty z przodu zapłaciłem 500zł.

Maglownica była regenerowana w lokalnym zakładzie, koszt 300-350zł w zależności od zakresu naprawy. U mnie ciekła na łączeniu z kolumną kierowniczą, jako ze jeździłem z cieknącą maglownicą z rok czasu pojawiły się też luzy. Doszło wiec szlifowanie i pasowanie.

Napisano

Tedgum poszedł w inną stronę i jak sama nazwa mówi robi wszystko z gumy. Zakładałem ich tuleję do tylnej zwrotnicy. Zamiennik za pływającą. Szkoda, że nie ma ich po hurtowniach.

Moja przekładnia cieknie też na wejściu wałka lub gdzieś w pobliżu tego miejsca. Poza tym innych objawów nie ma. Płyn z uszczelniaczem nie pomógł.

Także pewnie czeka mnie regeneracja.

Był może jakiś sposób by te tuleje uratować? Może wcześniejsze porządne wypryskanie jakimś penetratorem?

Napisano

> pozrywały się. Ktoś orientuje sie gdzie takie tuleje można nabyć?

Ze się tak wetną w dyskusję - jak przy pytaniach o Evandę, Epicę czy inne egzotyczne auto piszę, że z częściami są problemy, to się zlatuje stado użytkowników, które twierdzi, że skądże, w każdej hurtowni i w każdym sklepie motoryzacyjnym na rogu są.

Czemu nie pomożecie koledze wskazując tysiące punktów handlowych, gdzie takie tuleje kupi ?

Bo właśnie realizuje się opisywany przeze mnie scenariusz - przez niedostępność drobiazgu za parę złotych kolega jest bez auta. Jakby miał coś popularniejszego to o tym, że trzeba było wymienić tuleje, dowiedziałby się z rachunku od mechanika.

Napisano
  • Autor

Liczyłem się z tym że dostępność części nie będzie taka jak w koncernie VAGa. Z dostępnością części które się "psują" w Evandzie jest dobrze. Piasty, sondy lambda czy tuleje wahaczy można kupić w większości hurtowni. Schody zaczynają się przy częściach na które jest małe zapotrzebowanie i nie da się ich dopasować z innych Daewoo czy aut z GM. Wtedy trzeba szukać, kombinować i potem raczej samemu dorabiać. Mechanicy nie chcą się bawić w takie naprawy. W kolejce czekają inne standardowe auta które naprawi się szybko i bezproblemowo.

Podaję dane felernej tulejki, może przyda się innym:

Średnica wewnętrzna tulei to 19mm

Średnica zewnętrzna tulei to 45mm

Wysokość tulei metalowej zewnętrznej 33mm

Wysokość tulei metalowej wewnętrznej 45mm

Pozdrawiam!

Napisano

> Wtedy trzeba szukać, kombinować i potem raczej samemu dorabiać.

No i za to jest "premia" przy zakupie nietypowego auta. Jak się zepsuje nietypowa część w nietypowym aucie, to może to dużo kosztować, szczególnie jak używasz auta na codzień a nie do jazdy na działkę.

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja podszedłem podobnie, szkoda mi było wydać 200 zł (wariant minimum plus wyciśnięcie) lub 400 zł (coś koło maks) na stukające tuleje wahacza górnego tylnego (właściwie stukała jedna strona ale uznałem, że zrobię obie) i domowym o ile można to tak nazwać sposobem wpasowałem tam tuleje od Renault Megane I /19. Jakbym pominął pazerność zakładu mechanicznego i astronomiczne kwoty za wyciśnięcie to koszt zamknął się by kwota 4 x 16 zł. Reszta wykonana we własnym zakresie. Zobaczymy jak długo podziała.

bazant5 mógłbyś podesłac zdjęcie jak wyglądają te tuleje pod sanki, czeka mnie robota przy maglownicy i wolał bym się przygotować.