Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tynk zewnętrzny?

Featured Replies

Napisano

Planuję otynkowanie jednej ściany garażu (strona zewnętrzna).

Przed samym tynkowaniem musiałbym ją wyrównać.

Czego użyć?

Wolę gotowe zaprawy - powinna to być murarska czy tynkarska?

Po "wstępnym otynkowaniu" MOŻE skuszę się na izolację ze styropianu.

Dodam, że ta ściana jest najbardziej narażona na deszcz / słońce. Od tej strony też pojawia mi się wilgoć w garażu frown.gif

Napisano

> Planuję otynkowanie jednej ściany garażu (strona zewnętrzna).

> Przed samym tynkowaniem musiałbym ją wyrównać.

> Czego użyć?

> Wolę gotowe zaprawy - powinna to być murarska czy tynkarska?

> Po "wstępnym otynkowaniu" MOŻE skuszę się na izolację ze styropianu.

> Dodam, że ta ściana jest najbardziej narażona na deszcz / słońce. Od tej strony też pojawia mi się

> wilgoć w garażu

jak planujesz styropian to po co wyrownywac? po sasiedzku tynkowali mur i zamiat wyprowadzac sciane do rownego to nakleili na nia cienki (2cm?) styropian a potem siatka i tynk. Majster powiedzial mi, bo ciekaw bylem jak jest sens ocieplania plotu, ze tak jest taniej, szybciej i ladniej niz jakby mieli zacierac do rownego zaprawa.

Napisano

> Planuję otynkowanie jednej ściany garażu (strona zewnętrzna).

> Przed samym tynkowaniem musiałbym ją wyrównać.

> Czego użyć?

> Wolę gotowe zaprawy - powinna to być murarska czy tynkarska?

> Po "wstępnym otynkowaniu" MOŻE skuszę się na izolację ze styropianu.

> Dodam, że ta ściana jest najbardziej narażona na deszcz / słońce. Od tej strony też pojawia mi się

> wilgoć w garażu

jak duze nierownosci? Jak niewielkie, to powiniennes wykonac rapowke - rzucasz kielnia rzadka zaprawe tynkarska i zacierasz paca. Jesli duze, to obrzutka cementowa, zeby zwiekszyc przyczepnosc tynku, listwy tynkarskie i nakladasz tynk tradycyjny, a sciagasz (scinasz lata trapezowa jak juz zacznie tezec) po listwach - na koncu zacierasz.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy niektóre zagłębienia nie są zbyt duże.

Wczoraj tylko z daleka rzuciłem okiem na tą ścianę (muszę jeszcze trochę zielska pościnać, żeby do niej podejść zlosnik.gif - wydawało mi się, że miejscami skądś się wzięły doły na ponad 20 cm głębokości i średnicy 30-40 cm icon_eek.gif

Napisano

> Nie wiem czy niektóre zagłębienia nie są zbyt duże.

> Wczoraj tylko z daleka rzuciłem okiem na tą ścianę (muszę jeszcze trochę zielska pościnać, żeby do

> niej podejść - wydawało mi się, że miejscami skądś się wzięły doły na ponad 20 cm głębokości

> i średnicy 30-40 cm

z czołgu ten garaż ostrzelali ? Jeśli ma być styropian to ja bym wyrównał zaprawą klejową. Ale zmierz te 20 cm, bo to jest aż niewyobrażalnie dużo. Rodzi się pytanie, z czego jest wykonana ściana i co jest powodem takich nierówności.

Napisano

W 20 mm głębokości uwierzę. Jezeli faktycznie 20 cm, to nie kwestia tynku, tylko braku sciany zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ściana:

288396093-WP_20150510_14_08_45_Pro2.jpg

Dobra - 20 cm to przesadziłem - tzn taka różnica jest pomiędzy wgłębieniem, a miejscem gdie jest jeszcze stary tynk.

Zobaczę najpierw czy jak dotknę ten stary tynk to zaraz cały sam nie zleci.

Jak nie to postaram się chyba wyrównać wstępnie ścianę przy pomocy zwykłej zaprawy murarskiej, później tynkarska...?

post-12754-14352530393797_thumb.jpg

Napisano

> Ściana:

> Dobra - 20 cm to przesadziłem - tzn taka różnica jest pomiędzy wgłębieniem, a miejscem gdie jest

> jeszcze stary tynk.

> Zobaczę najpierw czy jak dotknę ten stary tynk to zaraz cały sam nie zleci.

> Jak nie to postaram się chyba wyrównać wstępnie ścianę przy pomocy zwykłej zaprawy murarskiej,

> później tynkarska...?

a ta zaprawa bedzie sie wogole miala czego trzymac? bo ja tam widze pustaki/bloczki z uklepanego piasku grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a ta zaprawa bedzie sie wogole miala czego trzymac? bo ja tam widze pustaki/bloczki z uklepanego

> piasku

Dobra - to co dać jako pierwszą warstwę? zlosnik.gif

Napisano

skuc po primo luźne pozostałości tynku...

ja altane jak robilem (mniejsze uszkodzenia) to najpierw zaprawa tynkarska (jakaś gotowiec z leroya) i wyrównałem paca.

na to grunt i tynk strukturalny kreisela (tez z leroya)...

wyszło przyzwoicie i dość dobrze trzyma

Napisano

> Dobra - to co dać jako pierwszą warstwę?

Bardzo duże ubytki pouzupełniaj czymś np; kawałkami cegły lub całymi na zaprawie murarskiej, lub suporexem. Po podciągnięciu uzupełnij większe pozostałe ubytki tynkiem ale musisz to wszystko robić w dużych odstępach by zaprawa zdążyła stężeć, bo inaczej może Ci wszystko spaść. Następnie najlepiej oszprycować wszystko a jak to podciągnie to listwy i tynk.

Jeśli nie chcesz tynkować to przed szprycem styropian i siatka z klejem.

Napisano

Z tego co widzę są to pustaki żużlowe.

Spękane od wody i mrozu.

Jeśli coś po nich zaciekało a mróz to rozsadzał, to usuń przyczynę - ewentualnie ściana od spodu podciąga wodę.

Jeśli usuniesz przyczynę, to usuń co bardziej luźne i wystające kawałki, zmocz wodą z gruntem, co by tak nie piło, kup zaprawę tynkarską bądź kup też piasek/cement/wapno i narzuć na tą ścianę tyle, żeby w miarę wyrównać.

Jak wyschnie, to klej styropian i dalej standardowo siatka klej itp.

Napisano

> Z tego co widzę są to pustaki żużlowe.

> Spękane od wody i mrozu.

> Jeśli coś po nich zaciekało a mróz to rozsadzał, to usuń przyczynę - ewentualnie ściana od spodu

> podciąga wodę.

> Jeśli usuniesz przyczynę, to usuń co bardziej luźne i wystające kawałki, zmocz wodą z gruntem, co

> by tak nie piło, kup zaprawę tynkarską bądź kup też piasek/cement/wapno i narzuć na tą ścianę

> tyle, żeby w miarę wyrównać.

> Jak wyschnie, to klej styropian i dalej standardowo siatka klej itp.

Chciał bym zobaczyć jak ktoś zarzuca te ubytki (na oko 10cm) tynkiem. Chyba na min. 5 podejść.

Napisano

> Ściana:

> Dobra - 20 cm to przesadziłem - tzn taka różnica jest pomiędzy wgłębieniem, a miejscem gdie jest

> jeszcze stary tynk.

> Zobaczę najpierw czy jak dotknę ten stary tynk to zaraz cały sam nie zleci.

> Jak nie to postaram się chyba wyrównać wstępnie ścianę przy pomocy zwykłej zaprawy murarskiej,

> później tynkarska...?

Rozebrac i murowac od nowa.