Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odszkodowanie z oc

Featured Replies

Napisano

Mialem stluczke, winny jest ubezpieczony w pzu i z jego polisy oc jest naprawiana szkoda.

W zdarzeniu ucierpiala opona i bedzie tez wymieniana na nowa. W zwiazku z tym mam pytanie: pzu obiazylo mnie kosztami amortyzacji w wysokosci 20%. Z tego co sie dowiedzialem nie maja prawa doliczac amortyzacje do czesci zamiennych, chyba ze nowe czesci znacznie podwyzsza wartosc auta, w tym przypadku tak nie jest.

Czy ktos z Was przechodzil podobna sprawe, czy mozna wymagac od pzu zalozenia nowej opony z bez ponoszena kosztow amortyzacji?? Jest sens z nimi walczyc??

Napisano

> Mialem stluczke, winny jest ubezpieczony w pzu i z jego polisy oc jest naprawiana szkoda.

> W zdarzeniu ucierpiala opona i bedzie tez wymieniana na nowa. W zwiazku z tym mam pytanie: pzu

> obiazylo mnie kosztami amortyzacji w wysokosci 20%. Z tego co sie dowiedzialem nie maja prawa

> doliczac amortyzacje do czesci zamiennych, chyba ze nowe czesci znacznie podwyzsza wartosc

> auta, w tym przypadku tak nie jest.

> Czy ktos z Was przechodzil podobna sprawe, czy mozna wymagac od pzu zalozenia nowej opony z bez

> ponoszena kosztow amortyzacji?? Jest sens z nimi walczyc??

Naprawic bezgotowkowo i po temacie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Naprawic bezgotowkowo i po temacie

Tak jest ale i tak chcą mnie obciążyć kosztami amortyzacji opony.

Napisano

> Tak jest ale i tak chcą mnie obciążyć kosztami amortyzacji opony.

To napisz pismo, że opony wymienia się parami i nie będziesz jeździł na jednej nowej a na drugiej zużytej

Napisano
  • Autor

> To napisz pismo, że opony wymienia się parami i nie będziesz jeździł na jednej nowej a na drugiej

> zużytej

To juz jest zalatwione, chodzi o amortyzacje opony.

Dlaczego ja mam ponosic jakies koszty skoro szkoda nie z mojej winy??

Amortyzacji innych czesci nie licza tylko opon.

Napisano

> To juz jest zalatwione, chodzi o amortyzacje opony.

> Dlaczego ja mam ponosic jakies koszty skoro szkoda nie z mojej winy??

> Amortyzacji innych czesci nie licza tylko opon.

Napisz im zatem pismo, że życzysz sobie aby przywrócili stan auta przed szkodą i nie masz zamiaru ponosić z tego tytułu żadnych kosztów. Nie zapomnij wspomnieć o odszkodowaniu za utratę wartości po szkodzie !

Napisano

Dziwne, miałem ponad 2 lata temu dzwona i likwidację z oc sprawcy. Raz, że naprawiałem do wartości całego auta (oczywiście na początku całka i pismo, że nie chce) to uszkodzoną oponę z przodu zakwalifikowali jako dwie nowe. Fakt - dręczyło ich aso (chyba z nazwy bo to jakis duży warsztat blacharski był) i moje opony były 2 sezon. Auto z 2006 szkoda była w 2013 chyba.. albo 2012 więc auto 6-7 lat , przebieg wtedy miało około 180.000.

Pzdr

Napisano

> mozna wymagac od pzu zalozenia nowej opony z bez ponoszena kosztow amortyzacji??

Nie, jest to element stricte eksploatacyjny.

Możesz natomiast wymieniać parę, jesteś zobligowany spełnić wymóg cyt.:

Quote:

7. Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:

1) w opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi, z zastrzeżeniem pkt 3;

2) w przypadku pojazdu samochodowego o dwóch osiach z kołami pojedynczymi:

a) w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne,

b) w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem;

3) w opony różnej konstrukcji na osiach składowych;

4) w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;

5) w opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających ich osnowę;

6) w opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi.

> Jest sens z nimi walczyc??

Nie ... ale jak się uprzesz, będę Ci kibicował zlosnik.gif