Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

clio3, ph1, 3d, 1.6 16v, 112 ps, wersja extreme

Featured Replies

Napisano

Witam

na dniach jadę po samochód jak w temacie. samochód od Szwagra, pewny, stan jak najbardziej OK.

Mam kilka pytań odnośnie tego wozu:

1/ rozrząd - tu dzwoniłem do ASO Renault i do Gościa który siedzi tylko w renówkach. mam info, że 120 tkm lub 5 lat. samochód na teraz ma 100 tkm, ale rocznik 2006. raczej nikt wcześniej nie robił rozrządu. pytanie zasadnicze. mogę mu jeszcze dokulać jakieś 2-3 tkm, czy jak go ściągnę to od razu na warsztat? rozrząd jest tak samo kapryśny jak w oplach 16v i trzeba go wymieniać 10 tkm przed interwałem zalecanym?

2/ za w/w robotę kompletną (zakup i wymiana paska, rolek, pompy wody, wariatora, olej, płyn chłodniczy) 1600 to OK, czy za dużo/mało?

3/ jakie są typowe bolączki tego modelu/silnika? na co się szykować psychicznie że klęknie tak czy inaczej? wiem, że już wtryski wymieniał Szwagrowski grinser006.gif

4/ będzie lepiej jeździć niż moja obecna astra z 90 ps pod maską? na papierze powinna być lepsza zlosnik.gif

5/ czy ogólnie boimy się tego wozu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi piwo.gif

Jeżeli mod uzna, że bardziej nadaje się to na towarzyski, proszę o przeniesieni 20.GIF

Napisano

zolta.gif

Pyta tutaj, odpowiedzi oczekuje tutaj...

Przyszedles reklamowac forum ?

Napisano

> Witam

> na dniach jadę po samochód jak w temacie. samochód od Szwagra, pewny, stan jak najbardziej OK.

> Mam kilka pytań odnośnie tego wozu:

> 1/ rozrząd - tu dzwoniłem do ASO Renault i do Gościa który siedzi tylko w renówkach. mam info, że

> 120 tkm lub 5 lat. samochód na teraz ma 100 tkm, ale rocznik 2006. raczej nikt wcześniej nie

> robił rozrządu. pytanie zasadnicze. mogę mu jeszcze dokulać jakieś 2-3 tkm, czy jak go ściągnę

> to od razu na warsztat? rozrząd jest tak samo kapryśny jak w oplach 16v i trzeba go wymieniać

> 10 tkm przed interwałem zalecanym?

> 2/ za w/w robotę kompletną (zakup i wymiana paska, rolek, pompy wody, wariatora, olej, płyn

> chłodniczy) 1600 to OK, czy za dużo/mało?

> 3/ jakie są typowe bolączki tego modelu/silnika? na co się szykować psychicznie że klęknie tak czy

> inaczej? wiem, że już wtryski wymieniał Szwagrowski

> 4/ będzie lepiej jeździć niż moja obecna astra z 90 ps pod maską? na papierze powinna być lepsza

> 5/ czy ogólnie boimy się tego wozu?

> Z góry dziękuję za odpowiedzi

> Jeżeli mod uzna, że bardziej nadaje się to na towarzyski, proszę o przeniesieni

1. Do wymiany bezwzględnie na wszystko!

2. 1600zł za rozrząd do tego silnika??? WOW shocked.gifshocked.gif

On jest pozłacany? Sam kompletny rozrząd to ok. 400zł + robota mechanika ok. 200zł + jeżeli grachocze to koło zmiennych faz rozrządu ok 300zł

3. Z tego co wiem raczej na jakieś poważne awarie bym się nie nastawiał stara dobra konstrukcja model silnika z tego co pamiętam to K4M idealne do gazu... Co do awarii jakie mogą wystąpić to padające cewki i koło zmiennych faz rozrządu

4. Będzie lepiej jeździło. Powiem szczerze dynamiczny silniczek

5. Ja bym się nie bał. Niekiedy jakaś kontrolka może się zapalić ale same gasną grinser006.gif z droższych napraw to tylne hamulce bo tarcze są z łożyskami

Jeżeli zadbane brać i się nie oglądać.

Napisano

> samochód na teraz ma 100 tkm, ale rocznik 2006.

> inaczej? wiem, że już wtryski wymieniał Szwagrowski

100kkm i wymiana wtrysków w benzyniaku? Czym on go tankował? Rozpuszczalnikami nitro?

Napisano

> 100kkm i wymiana wtrysków w benzyniaku? Czym on go tankował? Rozpuszczalnikami nitro?

też mi się to dziwne wydaje... Ogólnie mój 1.4 mimo że starszy konstrukcyjnie prawie że to samo 250 tys km i do wtrysków się nie dotykałem w rodziców scenicu z 1.6 16V przy 300 tys km wymieniłem jedną cewkę bo przerywał ale też nic nie dotykane było

Napisano

> też mi się to dziwne wydaje... Ogólnie mój 1.4 mimo że starszy konstrukcyjnie prawie że to samo 250

> tys km i do wtrysków się nie dotykałem w rodziców scenicu z 1.6 16V przy 300 tys km wymieniłem

> jedną cewkę bo przerywał ale też nic nie dotykane było

proszę, tylko nie pisz, że oryginalne sagemy wytrzymały 300 kkm wink.gif

Napisano

> proszę, tylko nie pisz, że oryginalne sagemy wytrzymały 300 kkm

Ja i rodzice nie mamy na sagemach. Denso? Chyba tak ale na bank nie sagem.