Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzela, szarpie i przerywa

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry. Mam problem z samochodem, pacjent to Opel Omega B 2.0 16v z instalacją gazową II generacji.

Od jakiegoś czasu nieco trudniej przełączała mi się na gaz, ale odkładałem ten problem na później z uwagi, że samochód robił tylko 2x90 km tygodniowo, i to w trasie. Dzisiaj podczas jednego z przełączeń na gaz, nastąpił jakiś strzał. Było to głuche i mocne uderzenie dochodzące spod maski. Po tym samochód zgasł.

Kiedyś (ze 3 lata temu) miałem już 'strzał gazu' i ucierpiał przepływomierz mimo, że mam jakąś tam klapkę zabezpieczającą. Po dzisiejszym strzale, bez problemu przełączał się na LPG, ale na niskich obrotach gasł. Co światła i co skrzyżowanie - kaput.

Pomyślałem, że z gazem jakoś sobie poradzę, ale miałem załatwić jeszcze parę spraw w mieście, więc pomyślałem, że pojeżdżę na benzynie. A tu zonk. Powyżej 2k obr/min zaczyna szarpać i przerywać, chociaż nie zawsze, jednak tylko przy dodawaniu gazu. Cały samochód skacze jak kangur, ale nie gaśnie. Nie reaguje na raz. I tak co chwilę. Najpierw chciałem ogarnąć instalację w serwisie LPG, miałem już nawet dzwonić, ale widocznie posypało się coś jeszcze, coś nie związanego z gazem - pytanie tylko co to może być? Coś z cewką zapłonową? Umówiłem się jutro rano do mechanika, ale jakieś sugestie by się przydały, bo i tak ciągle się nad tym głowię. Wyczytałem właśnie na innym forum, że przy podobnym objawach winowajcą była łysa tarcza sprzęgła - to w ogóle możliwe? Co prawda, sprzęgło lekko mi się uślizguje na piątym biegu (ale nie zawsze) i dopiero miałem to robić. Z uwagi na to, że Omega teraz użytkowana jest sporadycznie, trochę odłożyłem to w czasie.

Aha, dla pewności dolałem trochę benzyny mimo, że miałem ok. 20 litrów w baku. Bez zmian icon_sad.gif Dodatkowo, kable i świecie wymieniałem 1,5 roku temu, ale nie wiem, czy to one mogłyby wywołać takie objawy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!

Edytowane przez PanMaciej

Napisano

Po dzisiejszym strzale, bez problemu przełączał się na LPG, ale na niskich obrotach gasł. Co światła i co skrzyżowanie - kaput.

Powyżej 2k obr/min zaczyna szarpać i przerywać, chociaż nie zawsze, jednak tylko przy dodawaniu gazu

Przejdź się do samochodu, obejrzyj dolot, IMO po strzale masz gdzieś dziurę, jak dodajesz gazu to otwierasz przepustnicę i jest za dużo powietrza.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj już nie miałem jak pójść i sprawdzić, ale poczytałem o tym. Co ciekawe, po nocnym postoju samochód nie dał rady dojechać do serwisu o własnych siłach. Zapalał, ale gasł po 30 sekundach i tak w kółko. Objawy pasują mi do pompy paliwa (wymieniana 2 lata temu), immobilizera albo... nie wiem, nie mam pojęcia. Zobaczymy, co mechanior powie :(

Napisano

Mogłeś zatkać dolot na pracującym silniku, jeśli jest poprawa, auto nie gaśnie i itp to masz dziure w dolocie. W ten sposób byś może i nawet wyłapał gdzie łapie lewe powietrze. Niestety bagatelizowanie takich spraw w przypadku lpg 2 generacji to proszenie się o dodatkowe kłopoty, chyba że auto ma metalowy kolektor ssący.

Napisano
  • Autor

Mam metalowy kolektor.

Tylko mi się wszystko posypało w ciągu godziny :( Strzał koło 13, a przed 15 już szarpało na benzynie.

Z gazem miałem taki problem.... Przełączenie na gaz zawsze następowało po przekroczeniu 2 tysięcy obr/min i było gitarka, ale jakoś od listopada sytuacja wygląda tak: wyjeżdżam sobie z parkingu, przekraczam wspomniane 2 tyś. obr/min i zamiast "cyknięcia" samochód zaczyna się dławić. Pedał gazu mogłem wciskać do oporu, a i tak nic się nie działo. Obroty powoli spadały aż auto gasło. Oczywiście zanim się "rozkraczy" przełączam guziczkiem na benzynę i 'szukam szczęścia' parę minut później. Zauważyłem, że jak jest chłodniej na dworze, to czasem muszę przejechać ponad 5 kilometrów i wtedy łaskawie się przełączy, a przy takiej pogodzie jak teraz - wystarczą ze 2 kilometry. Dodatkowo, przy przełączeniu na gaz występowało spore szarpnięcie, a potem dopiero "cyknięcie". Jak jednego dnia się przełączy, to potem nie ma z tym problemu (tj. na ciepłym silniku).

Jak mówiłem, samochód był sporadycznie użytkowany, więc odłożyłem to na później. Akurat we wtorek rozpocząłem wakacje i teraz mam dużo czasu, żeby się tym zająć, ale nie - akurat wczoraj musiało coś klęknąć. Poczytam jeszcze o tym dolocie i skoczę do mechanika posprawdzać to i owo.

Edytowane przez PanMaciej

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj już nie miałem jak pójść i sprawdzić, ale poczytałem o tym. Co ciekawe, po nocnym postoju samochód nie dał rady dojechać do serwisu o własnych siłach. Zapalał, ale gasł po 30 sekundach i tak w kółko. Objawy pasują mi do pompy paliwa (wymieniana 2 lata temu), immobilizera albo... nie wiem, nie mam pojęcia. Zobaczymy, co mechanior powie :(

Jeżeli objawy dają znać także przy jeździe na gazie, to raczej nie będzie to pompa.

Napisano
  • Autor

Problem został dość szybko rozwiązany - po prostu przy dolocie dostawało się powietrze. Co ciekawe, teraz nawet na gazie śmiga. Problem szarpania przy przełączaniu - co prawda - pozostał, ale tym zajmę się po weekendzie. Nie chcę kolejnego wybuchu :P

Dzięki ;)