Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie gwintowane

Featured Replies

Napisano

Czy ktos z kolegow ma takie cudo w swoim samochodziku. A moze powiecie mi jak na takim czyms sie jezdzi czy jest twardo i jaki jest zakres regulacji zawieszki z gory dzieki za info

Napisano

> Czy ktos z kolegow ma takie cudo w swoim

> samochodziku. A moze powiecie mi jak na

> takim czyms sie jezdzi czy jest twardo

jak sama nazwa wskazuje - jest ono gwintowane, wiec sam decydujesz... wink.gifgrinser006.gif

> i jaki jest zakres regulacji zawieszki z

> gory dzieki za info

z tego co sie orientuje, to nie az taki drastyczny, ale jest ok.gif

Napisano

> Czy ktos z kolegow ma takie cudo w swoim samochodziku. A

> moze powiecie mi jak na takim czyms sie jezdzi czy

> jest twardo i jaki jest zakres regulacji zawieszki

owszem , mają smirk.gif . i nie zamieniliby na nic innego za żadne pieniądze . ten rodzaj zawieszenia jest wart każdej wydanej złotówki (czy może euro) smirk.gif . zakres regulacji zależy od konkretnej wersji do konkretnego auta . może byc regulowana tylko wysokość , może byc też twardość . ja mam chyba najprostszą wersję : regulacja wysokości tylko z przodu (tył na stałe niżej ok. 50mm) . zakres regeulacji podawany przez producenta , to 40-70mm , ale przy -60 mam jeszcze baaaaardzo dużo w zapasie smirk.gif

Napisano
  • Autor

A ile dales za swoja zaiweszke i czy jest naprawde twardo. Bo wszyscy ktorzy mowia ze maja gwint to mowia ze jest bardzo twardo i bardzo sie to odczowa. I chwala sobie ze samochodzik prowadzi sie rewelacyjnie

Napisano

> jak sama nazwa wskazuje - jest ono gwintowane, wiec sam decydujesz...

to że jest gwintowane to świadczy tylko o tym że mozesz regulować wysokość, twardość to raczej w ograniczonym zakresie

oczywiście odpowiednio zmieniając skok zawieszenia masz wpływ na twardość, ale twardość amorków to zupełnie inna sprawa

A co do tego jak sie tym jeździ to powiem krótko: jeździ sie jak taczką

Skok zawieszenia u mnie to 4cm zlosnik.gif

Zabawa przednia - na ulice na codzień nie polecam, chyba żeby nie przechodzić na sprężyny walcowe tylko zostawić stożkowe - w seryjnym kadecie są stożkowe o wew srednicy kilkunastu centymetrów - teraz mam walcowe o wew srednicy 50mm - powtarzam: na ulice nie polecam alien.gif

Napisano
  • Autor

bo jeszcze astanawiam sie nad kompletem sprezyn progresywnych jakis obnizajcych max do 45mm i jakies amorki co lepsze

Napisano

Ja mam w Skodzie Favorit.

Gwintowany zawias HP Sporting, kupiłem za 1400zł używkę po regeneracji u producenta.

Autko jest betonowe, po suchym prowadzi się wyśmienicie, ale na mokrym i śniegu trzeba się mocno skupic podczas jazdy.

Przód jest regulowny na gwincie, a tył ma trzy pozycje na pierścieniach. Przaedni zawias jest też mocowany na unibalach (bez żadnych elementów gumowych), więc wszystkie drgania przenosza się bezpośrednio na karoserię.

W wielu przypadkach warto obspawać troszkę budę, żęby się nie porozłaziła.

Napisano

> bo jeszcze astanawiam sie nad kompletem sprezyn

> progresywnych jakis obnizajcych max do 45mm i

> jakies amorki co lepsze

no ja bede właśnie ćwiczył taki zestaw, tylko czekam aż KONI wypuści na początku roku amorki o regulowanej twardości do mojego dziada zlosnik.gifok.gif

Co lepsze to nie wiem. Koszt w zasadzie porównywany, bo zakup spęzyn to wydatek około 700-1000 zł + amortyzatory od około 2000 zł w góre, no a gwint to tak sie zaczyna od około 3000 zł. Zaś jak chodzi o prowadzenie samochodu to nie potrafie nic powiedzieć, gdyż nie miałem okazji testować takich zestawów zlosnik.gif w jednym modelu autka

Napisano

> A ile dales za swoja zaiweszke

800 euro w lipcu 2002 smirk.gif

> i czy jest naprawde

> twardo.

jest twardo , ale np. na niegwintowanych H&R może być bardziej twardo . tyle , że H&R , to zestawy o charakterystyce torowej smirk.gif . posiadam gwinty KW . jak dla mnie rewelacyjne połączenie świetnego prowadzenia i jakiegoś tam komfortu (ale to po prostu trzeba lubić) . jeśli PRZED założeniem boisz się , że będzie za twardo , to nie zakładaj , to nie sprzęt dla ciebie . a najlepiej , oczywiście , przejedź się z kimś , kto takie cudo ma smirk.gif . jak będziesz w moich stronach , to zapraszam na przejażdżkę smirk.gif

> Bo wszyscy ktorzy mowia ze maja gwint to

> mowia ze jest bardzo twardo i bardzo sie to

> odczowa.

kwestia przyzwyczajenia . ja w autach z firmową zawiechą natychmiast zasypiam smirk.gif

> chwala sobie ze samochodzik prowadzi sie

> rewelacyjnie

to prawda smirk.gif

Napisano

> A co do tego jak sie tym jeździ to powiem krótko: jeździ

> sie jak taczką

miałem kiedyś malucha ze zrobionym zawieszeniem (nie było gwintowane) . teraz mam gwinty w bravo . powiem tak : taczka ? maluch tak , bravo nie smirk.gif

> Zabawa przednia - na ulice na codzień nie polecam,

bzdura , od 1,5 roku jeżdżę na codzień i sobie chwalę smirk.gif

> powtarzam: na ulice

> nie polecam

bzdura po raz drugi : patrz wyżej zlosnik.gif

Napisano

> bo jeszcze astanawiam sie nad kompletem sprezyn

> progresywnych jakis obnizajcych max do 45mm i

> jakies amorki co lepsze

zapewniam cię , że zestaw gwintów będzie zawsze lepszy , niż JAKIEŚ sprężyny i JAKIEŚ amortyzatory smirk.gif

Napisano

> Czy ktos z kolegow ma takie cudo w swoim samochodziku. A moze powiecie mi jak na takim czyms sie jezdzi czy jest twardo i jaki jest zakres regulacji zawieszki z gory dzieki za info

Mialem w Civicu gwint KW.

regulacja wysokosci w zakresie 2-10 cm spineyes.gif

i regulacja pokretlem do twardosci.

w ustawienie na miekko bylo troche twardziej niz seria....a w ustawienia na max twardo byl beton uzbroj_zlo.gifpalacz.gif

IMO KW rulez.....tylko ta cena.....4600 pln sciana.gif

Napisano
  • Autor

Juz mam to GT. czytalem o tym zawieszeniu ale to pewnie bedzie drogie

Napisano

> ciekawy artykuł ...

moze ktos zrobi skana artykulu i wrzuci ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

A co do twojej hondzinki. To widzialem tego twojego bylego civika na gorze borkowskiej. Naprawde robi wrazenie pieknie zrobiona

Napisano

> A co do twojej hondzinki. To widzialem tego twojego bylego civika na gorze borkowskiej. Naprawde robi wrazenie pieknie zrobiona

blush.gif Dzieki bow.gif

Jezdzi nią kumpel mieszkajacy na Piaskach

Napisano

> Juz mam to GT. czytalem o tym zawieszeniu ale to pewnie

> bedzie drogie

w zależności od auta , ceny zaczynają się chyba od 600 euro smirk.gif

Napisano

kumpel założył gwinta do astry sedan za 2300PLN z montażem,to było w wakacje.pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.