Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lodówka termoelektryczna - test

Featured Replies

Napisano

Kupiłem lodówkę termoelektryczną Mobicool K26 AC/DC (zasilanie 12V/230V). W założeniu ma służyć podczas weekendowych wyjazdów na kemping oraz w hotelach, w których nie ma lodówek w pokojach.

Lodówka kompresorowa kosztuje zbyt dużo, postanowiłem więc zaryzykować i wydałem 200zł na w/w produkt.

Ponieważ trudno znaleźć jakieś konkretne informacje, poza danymi katalogowymi, postanowiłem przedstawić wyniki swojego "testu" - może kogoś z Was to zainteresuje.

Włożyłem do lodówki cztery litrowe kartony mleka UHT i 1,5l butelkę Nestea.

W pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi ok.20°C lodówka schłodziła zawartość do ok.6°C (proces trwał kilka godzin).

Lodówkę ze schłodzonymi produktami włożyłem do dziecięcego namiotu i wieczorem wystawiłem na taras.

Rano wewnątrz lodówki było ok.7°C (sprawdzałem ok.8:00 rano).

Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia rosła temperatura w lodówce, aż do osiągnięcia 15-16°C - na tym poziomie się ustabilizowała.

Kilka razy otwierałem pokrywę, żeby sprawdzić temperaturę wewnątrz, co z pewnością przyspieszyło wzrost temperatury w lodówce.

Być może włożenie do lodówki wkładów nieco spowolniłoby proces nagrzewania wnętrza (mają jak sądzę dużą pojemność cieplną)

Przez pewien czas temperatura w namiocie wynosiła ponad 40°C (max.43°C). Na namiot od wschodu słońca do godziny 13:00 bezpośrednio padały promienie słoneczne. Później stał w cieniu (w cieniu temperatura wewnątrz namiotu spadła do 32°C).

Gdyby temperatura otoczenia dłużej przekraczała 40°C temperatura wewnątrz lodówki na pewno wzrosłaby powyżej 15-16°C.

Problematyczny jest hałas wentylatorów. Lodówka szumi i jest to niestety irytujące. O tym przed zakupem nie pomyślałem. Będzie to na pewno uciążliwe.

Niedługo wyjeżdżam na urlop. Sprawdzę, jak urządzenie sprawdzi się w aucie.

Lodówkę wraz z zawartością z pewnością trzeba do podróży przygotować. Najlepiej włożyć do niej schłodzoną w zwykłej lodówce zawartość (aby przyspieszyć proces schładzania wnętrza) i podłączyć zasilanie. Przypuszczam, że wskazane jest także włożenie do lodówki wkładów, które będą "magazynować zimno".

Edytowane przez Gość

Napisano

bo to nie jest lodówka tylko zwykła chłodziarka - schładzająca o kilkanaście stopni niżej niż temperatura zewnętrzna.

było już o tym tutaj:

http://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/319155-lodówka-samochodowa-12v-jaką-wybrać/?p=4110672

Napisano

bo to nie jest lodówka tylko zwykła chłodziarka - schładzająca o kilkanaście stopni niżej niż temperatura zewnętrzna.

było już o tym tutaj:

http://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/319155-lodówka-samochodowa-12v-jaką-wybrać/?p=4110672

Jak dla mnie lodówka i chłodziarka to synonimy. Co innego zamrażarka ;)

Wyniki mnie satysfakcjonują. Urządzenia wyposażone w ogniwo Peltiera chłodzą ok.18°C poniżej temperatury otoczenia

Pod namiot jeżdżę wiosną i (przede wszystkim) jesienią. Trzydziestostopniowe upały w tym okresie się raczej nie zdarzają.

Jeśli w środku lodówki będzie +10°C (a wygląda na to, że będzie), będę bardzo zadowolony.

W upalny dzień napój o temperaturze 15°C jest przyjemnie chłodny.

Lepiej przechowywać napoje (i przez krótki czas nawet żywność) w temperaturze 15-16°C niż 30°C.

Napisano

też mam podobne urządzenie, bo dawno temu  2 młodszych dzieci i częste podróże wymusiły zakup i ostatecznie jestem z tej chłodziarki zadowolony.

moja ma jeszcze funkcję grzania :ok:

Edytowane przez mrarek

Napisano

mam i uzywam już trzecią

i mimo róźnych narzekań na AK bardzo dobrze sie spisuje , jeszcze nic nie zepsulo sie, a uzywana jest w kazde upały

ttzeba pamietac tylko o cieniu i przewiewie

Edytowane przez chris_666

Napisano

Wkładaj max. schłodzone produkty, 

Zamiast dodatkowych wkładów polecam zamrożoną butelkę PET, ew kilka browarów, po dotarciu na miejsce jak znalazł ;)

No i w samochodzie lepiej jak jest w klimatyzowanym wnętrzu niż w zamkniętym/załadowanym bagażniku

Napisano

No i w samochodzie lepiej jak jest w klimatyzowanym wnętrzu niż w zamkniętym/załadowanym bagażniku

ja wkładam do bagażnika w pobliże kratki wylotowej z auta (mam 2 kratki).

powietrze schłodzone wlatujące z nawiewów przelatuje przez wnętrze, do bagażnika i do kratki wylotowej, więc IMHO bagażnik ma podobną/taką samą temperaturę jak wnętrze.