Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpala za trzecim razem

Featured Replies

Napisano

Od w sumie kilku miesięcy obserwuję narastający problem - samochód nie odpala za pierwszym razem, za drugim też nie, dopiero za trzecim. Dawniej działo się to sporadycznie i tylko po dłuższym postoju ( np. po nocy ), ostatnio problem się mocno nasilił i praktycznie przy każdym odpalaniu, czy to na zimnym czy na ciepłym silnik zaskakuje za trzecim razem. 

I teraz tak - jak zakręcę zawór w buli gazowej ( lub wyjeżdżę gaz do końca ) i jeżdżę tylko na benzynie to auto bez problemu odpala za pierwszym razem. Jeździłem tak przez kilka dni, w tym czasie odpalałem pewnie kilkadziesiąt razy samochód i za każdym razem odpalał bez problemu. 

Jak zacząłem jeździć z powrotem na gazie problem wrócił od razu praktycznie. 

Wnioskuję, że skoro na benzynie jeździ i odpala dobrze to pompa paliwa czy filtr paliwa raczej są ok. i problem raczej tkwi w instalacji LPG. 

Słyszałem i czytałem, że ponoć może to być wina jakiegoś wtryskiwacza gazowego, który przepuszcza gaz do cylindra i przy odpalaniu dlatego jest problem. 
Czy ktoś z Was miał podobny problem? Czy może to oznaczać że moje osławione MEDY dogorywają ( mam przejechane aktualnie 54 tyś. km )? 
Czy może to być też wina reduktora? 

Czy gaziarze są w stanie po podłączeniu do kompa, ew. w jakiś inny sposób stwierdzić na 100% że to wina wtryskiwaczy? Gdybym był pewien, że to wina wtrysków to zdecydowałbym się na wymianę, ale nie chciałbym żeby po wywaleniu sporej ilości kasy problem pozostał. 

Samochód do Skoda Octavia II 1.6 BSE   instalacja Landi Renzo montowana w ASO przy zakupie auta.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Napisano

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Albo wtryski puszczają gaz, albo parownik przez podciśnienie. Szklanka z wodą z mydłem, śrubokręt i odkręcasz podciśnienie z parownika. Jak będa się robiły bańki to winny reduktor a jak nie to trzeba wyciągać wtryski i regenerować/czyścić lub wymieniać. Sprawdzisz w pół godziny nawet pod blokiem ...

Napisano
  • Autor

Albo wtryski puszczają gaz, albo parownik przez podciśnienie. Szklanka z wodą z mydłem, śrubokręt i odkręcasz podciśnienie z parownika. Jak będa się robiły bańki to winny reduktor a jak nie to trzeba wyciągać wtryski i regenerować/czyścić lub wymieniać. Sprawdzisz w pół godziny nawet pod blokiem ...

A to podciśnienie z reduktora rozumiem że sprawdzam przy wyłączonym silniku?

P.S. a który to dokładnie wąż podciśnienia ( reduktor to Landi IG1 )?

• 6 miesięcy później...
Napisano

cześć jacholl możesz odpisać czy udało się rozwiązać ten problem z odpalaniem skody bo ja mam chyba to samo. dzięki

• 3 tygodnie później...
Napisano

Również poproszę o dokładniejsze wskazówki jak i gdzie sprawdzić nieszczelności, które przewody sprawdzać?

• 2 miesiące później...
Napisano

Podejrzewam, że puszcza Ci elektrozawór na parowniku. Miałem identyczne objawy. Z tym, że u mnie nie dało rady wykręcić elektrozaworu i wymieniłem cały parownik wraz z elektrozaworem. Od tej pory zero problemów z odpalaniem.