Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściąga przy hamowaniu [not tu long not tu szort]

Featured Replies

Napisano

Witajcie

W październiku zeszłego roku zauażyłem dziwne zachowanie auta. Mianowicie przy gwałtownym hamowaniu prawy przód nurkował bardziej niz lewy co powodowało "zachwianie" autem. Efekt dość nie pożądany zwłaszcza przy prędkości 130km/h.

Jakiś czas wcześniej zmieniłem w moim Bravo 1.6 komplet amortyzatorów na Kayaba Excel-G i komplet przednich wahaczy na SWAG. Do dziś na nowym zawieszeniu zrobiłem 10kkm.

Przed wymianą nie zauważyłem takich dziwnych zachowań przy hamowaniu ale zawieszenie było dość wybite, poza tym zmieniłem je w około miesiąc po kupnie auta i nie moge stwierdzić jak się wówczas zachowywało w 100%

Obecnie efekt nurkowania wyczuwalny jest od około 70km/h wzwyż - im szybciej tym mocniej nurkuje i tuż po wciśnięciu hamulca i zanurkowaniu auto ucieka na lewo... niewiem.gif

Dokładnie wygląda to tak:

1 - jade załużmy 130km/h

2 - depnięcie na hamulec

3 - zanurkowanie prawego przodu

4 - przód auta ucieka na lewo (tak jak by chcial wpaść w poślizg zarzucając przy okazji tyłem

5 - kontra kierownicą w prawo

6 - pare przekleństw i jade dalej zlosnik.gif

To dziwne zachowanie do niedawna odkładałem ze względu na to że aura nie pozwalała na rozwijanie większych prędkości. Założyłem ostatnio opony letnie, odrobinę szersze i wydaje mi sie że ten ów efekt przez to też się pogłębił (nowe opony, felgi proste, wyważone)

Dziś postanowiłem się tym zająć i pojechałem na stacje diagnostyczną i wyniki są nastęujące:

Amortyzatory - idealne, równy stopień sprawności (abstrachując od skuteczności "testu pralki")

Luzy w układzie zawieszenia - pojawiły się luzy na wahaczach, konkretnie na gumowych tulejach, zwłaszcza na lewym, poza tym zero luzów, wszystko sprawne

Siła hamowania - równa, prawe przednie koło w początkowej fazie hamuje słabiej ale przy mocniejszym depnięciu jes równo i diagnosta stwierdził, że takie różnice nie wpływają na ściąganie auta

Spytałem czy może to być powodem żle ustawionej zbieżności i powiedział, że nie. Przyznaje że nie ustawiłem zbieżności po wymianie połowy zawieszenia ale auto jechało prosto i na zimowe warunki uznałem, że to wystarczy. Zbieżnośc postanowiłem zrobić dopiero teraz, ale przez te lekkie luzy na tylejach w lewym wahaczu nie zrobiłem bo diagnosta powiedział, że najpierw musze pozbyc się tych luzów.

Przedstawiłem sytuacje mam nadzieje w miarę jasno zlosnik.gif i mam pytanie do Wszechnicy Wiedzy zlosnik.gif czyli do Was cfaniak.gif.

Czy luzy na tulejach w wahaczu mogą powodować to zachowanie auta podczas jazdy?

Czy może to być spowodowane źle ustawioną zbieżnością?

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Sprzedać padakę? zlosnik.gif

Jakie jest Wasze zdanie co powoduje nurkowanie i utratę kierunku jazdy przez mojego bravolota?

Pozdrawiam palacz.gif

Napisano

Luzy na pewno nie aż tak wpływają .

Zobacz regulator siły hamowania, dla pewności pojechałbym pomierzyć auto czy nie jest skoszone.

Napisano

> Czy luzy na tulejach w wahaczu mogą powodować to zachowanie auta

> podczas jazdy?

Niewiem.

> Czy może to być spowodowane źle ustawioną zbieżnością?

Moim zdaniem nie. Zbieznosc to tylko wzgledne ustawienie kata skrecenie kol miedzy soba.

> Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Ja mam podobna, ale czesciowo odwrotna. Tez mam nowe amory i wahacze, luzow zadnych niema, zbieznosc ustawiona idealnie.

I jest tak. Podczas normalnej jazdy a zwlaszcza przyspieszania znosi mi samochod na prawo. Zato podczas hamowania efekt zupelnie ustepuje i auto zaczyna jechac idealnie prosto. Jak tylko puszcze hamulec, znowu czuc delikatne sciaganie w prawo. Tyz nie mam pojecia co to jest i dlaczego tak. Podpinam sie pod pytanie

> Sprzedać padakę?

No. Najlepiej mi za pol ceny wink.gif

> Pozdrawiam

Gdzie robiles diagnostyke?

Napisano

> Czy luzy na tulejach w wahaczu mogą powodować to zachowanie auta

> podczas jazdy?

Nie sądzę, nie tylko tulej wahacza trzymają zawiechę. Mocowana jest w paru innych pkt

> Czy może to być spowodowane źle ustawioną zbieżnością?

Owszem, różną w każdym kole ( inne kąty na lewym i prawym kole

> Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Ja nie miałem

> Sprzedać padakę?

E no bez przesady

> Jakie jest Wasze zdanie co powoduje nurkowanie i utratę kierunku

> jazdy przez mojego bravolota?

Za sztywność przedniej zawiechy odpowiada kolumna MacPersona czyli zespół łożysko górne, amor, sprężyna

Badanie amoró pokazuje tłumienie

Ale nie sprężystość

Tak więc ja osobiście mam 3 typy na takie zachowanie ( a właściwie 4

- sprężyny o różnej twardści z przodu

- wybite góne łożysko mocowania kolumny

- autko po dzwonie jedną stroną i kąty podłużnic ustawione w kosmos

- autko po dzwonie i krzywa zwrotnica

Ale raczej bym looknął na te spręyny i łożysko

Nie mówił nic mechanior jak amory zmieniał ??

Że coś tam dziwne jest ??

Napisano

> Ale raczej bym looknął na te spręyny i łożysko

A w jaki sposob sprawdzic czy twardosc sprezyn jest jednakowa?

I odrazu jak lozysko sprawdzic? Czy trzeba wymontowac cala kolumne?

> Nie mówił nic mechanior jak amory zmieniał ??

> Że coś tam dziwne jest ??

Haha koledze BaLoN raczej nie mowil, bo z tego co wiem kolega sam sobie cale zawieszenie zmienil.

Napisano

Przerabiałem to miałem popsute hamulce lewy bierze ci mocniej i szybciej od prawego sprawdź tłoczek prawy cos się z nim dzieje

Napisano

> A w jaki sposob sprawdzic czy twardosc sprezyn jest jednakowa?

Ano trzeba je dokądnie obejrzeć, bo powinny mieć znaczniki

Jak nie to trzeba je wyjąć i zobaczyć jaką mają wysokośc w stanie spoczynku

A potem kawałęk deski i np 20 kilo

I o ile się ugieła jedna i druga

> I odrazu jak lozysko sprawdzic? Czy trzeba wymontowac cala kolumne?

Stan łożyska ( czy wybite czy nie ) widac od góry. Poznać można po tym ile śruba mocowania amora wystaje jak się auto do góry podniesie

> Haha koledze BaLoN raczej nie mowil, bo z tego co wiem kolega sam

> sobie cale zawieszenie zmienil.

Uuuuuuu, no to może cos tam niedokręcone jest ??

Jakies mocowanko ??

A ciekawość jak kolumnę zawiechy rozmontował ??

Napisano
  • Autor

> Uuuuuuu, no to może cos tam niedokręcone jest ??

> Jakies mocowanko ??

> A ciekawość jak kolumnę zawiechy rozmontował ??

Witaj smile.gif

Wydaje mi się, że wszystko jest dokręcone. Po wymianie amorów znajomy fachura wymienił mi wahacze i wszystko przy okazji posprawdzał.

Co do wymiany przednich amorów to z powodu braku narzędzi ograniczyłem sie do wydłubania kolumny i zawiezienia całości do mechanika coby mi zmienił i wszystko poskręcał jak trzeba więc chyba tez jest ok.

Naświetliłeś mi sprawę bo teraz pod uwagę biorę:

1 walnięte górne łożysko na kolumnie

2 zła zbieżność

3 i jak tu jeszcze ktoś pisał tłoczki (może diagnosta się nie znał i moze różnica w sile hamowania na początku też może spowodować takie atrakcje)

Sprawy przekoszenia nadwozia odpadają bo poza drobnymi sprawami auto nie było bite.

Sprężyny raczej tez są takie same bo dopiero ja zmieniłem amory w aucie od nowości. Chyba że są uszkodzone jakoś mechanicznie. Zastanawia mnie jeszcze ta zwrotnica. Czy to da się uszkodzić bez naruszania podłużnic i żadnych innych blach?

Jutro jadę do znajomego fachury co mi popatrz na ten wahacz i łożysko na kolumnie. Jak będzie ok, to ustawie zbieżność. Jeśli dalej będzie ściągać to zajme się sprężyną i tłoczkami.

Czy to dobra kolejność? zlosnik.gif

Dzieki wszystkim ok.gif

Napisano

Przestańcie zgadywać blush.gifdma w miękkim przewodzie hamulcowym,prawy przód!

Miałem dokładnie to samo,rozebrałem prawą stronę na atomy i wystarczyła wymiana przewodu .

Po hamowaniu ,nie cofa się płyn i ciśnienie powoduje przyhamowanie prawego przedniego koła i stąd ten gwałtowny ruch auta w lewo!!!!!!!!!

Nawet nauczyłem się opanowywać ten objaw rotfl.gif

Napisano

> Czy to dobra kolejność?

> Dzieki wszystkim

Walcz !!

Zdaj relacje bo problem sam w sobie jest ciekawy

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł

Wahacze możesz miec nierównej długości

Raz już taki numer widziałem w renówce

Jedno koło proste a drugie w kosmos

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Walcz !!

> Zdaj relacje bo problem sam w sobie jest ciekawy

chwile mi zeszło zlosnik.gif ale odpowiadam:) Problem rozwiazal sie sam yikes.gif Raz jak sie strasznie spieszylem do Rzeszowa i moja jazda wygladala tak ze albo mialem gaz do konca albo hebel devil.gifczacha.gif To tak mniejwiecej po 30km hamulce zaczely brac rowno. niewiem.gif

Najwazniejsze ze dziala teraz dobrze

zlosnik.gif

POzdro ok.gif

Napisano

może zacisk szlak trafia jeden słabiej łapie i wszystko jasne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.