Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylacja mechaniczna a kanały do grawitacyjnej

Featured Replies

Napisano

Dom parterowy, bez użytkowego poddasza.

Chcemy wentylacje mechaniczną z rekuperacją.

Architekt zapytał mnie czy projektować dodatkowo kanały do went. grawitacyjnej.

Czyli jakby nie było prądu (raczej przewy w dostawie w dziesiejszych czasach są sporadyczne) lub urządzenie się popsuje (wszystko się może zwalić) to będzie możliwa do używania zwykła grawitacyjna wentylacja.

Co radzicie? Projektować te kanały dodatkowo?

Napisano

Nie. Zbedne koszty i tylko problemy z zaslanianiem I otwieraniem kanalow kominowych. Lepiej go popros zeby tak Ci konstrukcje budynku zaprojektowal zeby sie dalo bez problemow popeowadzic rury do wentylacji :)

edit: Doczytalem, ze to parterowka wiec probemu nie będzie :)

Napisano

Tj Ci odpisałem na maila, jest to zbędne, pomysl jednak o kanałach/przepustach do kabli na dach, czy ewentulanie przy kominie.

Ja sprawę rozwiązałem kompleksowo, bo w jednym pionie i tak musiałem dać wentylację kotłowni i garażu + komin, dołożyłem więc dwa kanały więcej na zapas, właśnie na kable do anten czy ewentualne solary.

U mnie reku się popsuł (przecięty kabel), serwis dojechał następnego dnia.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A takie przemyślenia mam jeszcze, gdyby jednak zbudować te kanały.

Bo załóżmy, ze WM bedzie kosztowac XX tys. a ja akurat nie bede mial tyle kasy, lub bede chcial to przeznaczyc na cos innego.
Wowczas jakas wentylacja w domu bedzie (grawitacyjna) i chociazby odbior budynku bedzie chyba mozliwy.

Czy niekoniecznie?

Napisano

albo - albo. Możesz położyć kanały a reku dodać później. Możesz tymczasowo zapodać jakiś tani wnetlylator kanałowy.

U mnie kominiarz sprawdzał ciąg w kotłowni i w garazu ... chciał sprawdzić, ale jeszcze nie podłączone było. O to się nie martw znajdziesz takeigo co Ci podpisze, myśl o sobie, jak tobie się będzie mieszkało.

Z WM grawitacyjnej raczej nie zrobisz, bo te rury nie idą tylko w pionie i mają inne przekroje. Ja miałem łatwiej bo  mam takie  i takie, więc odbiedy mogę zrobić grawitacyjną, ale jak sprawdzam ciąg w grawitacyjnej i WM to różnica kolosalna :)