Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regeneracja zacisku lucasa tyl -reczny hamulec

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanie:

Co moze byc problemem i czy powinno sie tak zachowywac:

mam rozebrany caly zacisk na czesci pierwsze... gdy zlozone jest wszystko do kupy gdy podciagam reczny tloczek wychodzi ale zaraz potem sie chowa

tu link do manuala na ktorym sie wzorowalem

https://youtu.be/gwMyQsoQC-s?t=1850

na nim widac ze tloczek po recznym wysuwa sie... az do pewnie wypadniecia ... u mnie jest tak ze wysuwa sie i chowa w to samo polozenie... 

teraz mam rozebrany caly ten zacisk w reku mam regulator jednak nie widze zadnego problemu... czemu sie tak zachowuje

pacjent Astra H ... choc to w innych samochodach jest analogicznie

Napisano

Ale chowa się wtedy kiedy dźwignie cofniesz, tak?

Jeśli tak to ja bym się nie przejmował :)

Napisano
  • Autor

Ale chowa się wtedy kiedy dźwignie cofniesz, tak?

Jeśli tak to ja bym się nie przejmował :)

tak wraca do poprzedniej pozycji.... a na filmie wychodzi.... tylko ze wogole mi nie dzialal reczny hamulec wiec nie wiem czy to czasem nie jest powodem ze regulacja wychylenia tloczka nie jest wadliwa

zaraz sprobuje nakrecic filmik

pytanie czy ktos wie jak to powinno dzialac prawidlowo

Napisano
  • Autor

https://vid.me/2knM

tak aktualnie dziala sam regulator wyjety... czy to jest ok? czy on nie powinien przeskakiwac co krok jakis zeby wypychac tak jak na manualowym filmiku?

Napisano
  • Autor

Zamontuj regulator w zacisku i wtedy sprawdź ;).

po zamontowaniu dziala tak jak przed  :)  czyli wychyla sie troche i wraca do poprzedniego stanu. jutro odstawiam do mechanika i tyle poki co zmontowalem i troche odpowietrzylem ale recznego nie ma :mlot: ... a co odpowiada za adaptacyjne wychylenie tloczka tzn chodzi o to zeby wiedzial jak gruba tarcza i klocki zostaly ... bo to chyba szfankuje

Napisano

https://vid.me/2knM

tak aktualnie dziala sam regulator wyjety... czy to jest ok? czy on nie powinien przeskakiwac co krok jakis zeby wypychac tak jak na manualowym filmiku?

to nie jest regulator - tylko tylko element zamieniający ruch obrotowy dźwigni na posuwisty trzpienia. Samoregulator jest w tłoczku - wybebeszyłeś stamtąd wszystko?

Napisano
  • Autor

to nie jest regulator - tylko tylko element zamieniający ruch obrotowy dźwigni na posuwisty trzpienia. Samoregulator jest w tłoczku - wybebeszyłeś stamtąd wszystko?

hmm tloczka nie ruszalem... tzn wyjalem segera i wyjalem 2 podkladki i tyle nie widzialem tam nic wiecej ...a bylo jakies male lozysko i chyba tyle  ::

Napisano

hmm tloczka nie ruszalem... tzn wyjalem segera i wyjalem 2 podkladki i tyle nie widzialem tam nic wiecej ...a bylo jakies male lozysko i chyba tyle  ::

no i tu jest problem - środek tłoczka powinien się kręcić względem cześci zewnętrznej - lekko gdy pociągniemy za cześć wewnętrzną podczas kręcenia, ciężej gdy tylko kręcimy. Trza było całość wyjąć - wyczyścić i dać nową uszczelkę pomiedzy wewnętrzną i zewnętrzną cześcią tloczka.

Napisano
  • Autor

no i tu jest problem - środek tłoczka powinien się kręcić względem cześci zewnętrznej - lekko gdy pociągniemy za cześć wewnętrzną podczas kręcenia, ciężej gdy tylko kręcimy. Trza było całość wyjąć - wyczyścić i dać nową uszczelkę pomiedzy wewnętrzną i zewnętrzną cześcią tloczka.

#fa  :mlot:  czyli ten tloczek przy ruszaniu dzwignia od ham recznego powinien sie wysuwac i nie wracac na oryginalna pozycje?

Napisano

#fa  :mlot:  czyli ten tloczek przy ruszaniu dzwignia od ham recznego powinien sie wysuwac i nie wracac na oryginalna pozycje?

tłoczek "zewnętrzny" powinien się wysunąć przy pełnym ruchu dźwigni przy napinaniu, a wrócić tylko troszkę.

to co masz na filmiku w imadle - działa prawidłowo.

prawdopodobnie masz zapieczoną w tłoczku jego wewnętrzną część - ten środek o którym pisałem wcześniej.

pozdr

• 1 miesiąc później...
Napisano

odgrzebuje temat

mam podobny problem, wszystko ładnie pieknie działa tylko czasami a właściwie większą część razy gdy ruszam dźwignią ręcznego tłoczek wysuwa sie i chowa

rozkrecałem tłoszek w środku czyściłem i wiele to nie pomogło

czy można było coś zepsuć jak sie wyjmowało bebechy z tłoczka a póxniej wkładało sie je???

te czesci co było to włożyłem w takiej kolejności, patrzac od początki, to:

podkładka taka powykrzywiana z jakimiś wybrzuszeniami

blaszka taka jakby słońce

łozysko takie niby

seger

Napisano
  • Autor

odgrzebuje temat

mam podobny problem, wszystko ładnie pieknie działa tylko czasami a właściwie większą część razy gdy ruszam dźwignią ręcznego tłoczek wysuwa sie i chowa

rozkrecałem tłoszek w środku czyściłem i wiele to nie pomogło

czy można było coś zepsuć jak sie wyjmowało bebechy z tłoczka a póxniej wkładało sie je???

te czesci co było to włożyłem w takiej kolejności, patrzac od początki, to:

podkładka taka powykrzywiana z jakimiś wybrzuszeniami

łozysko takie niby

seger

ale zszedl ci tlok i ten gwint wyszedl. U mnie ewidentnie trafna byla diagnoza kol  pawel_78

zardzewialo w srodku i sie nie wysuwal wiec nie dzialal. Ja kupilem zregenerowane (polecam bo ladnie wypiaskowane, ladnie zrobione odmalowane cycus glancus) bo nie dalem rady tego sciagnac a nie chcialem poniszczyc. co do kolejnosci teraz juz nie pomne  :(

mimo kupionych gum itp polecam kupic regenerowane ... tak by mnie wyszlo 300zl a tak wtopilem grubo ponad 500  8]

Napisano

nie bardzo rozumie o co ci chodzi czy ten tłok zszedł

a u kogo regenerowałeś?? 

Moze ktośna forum regeneruje?

Nie wiem czy nie zaprowadze do mechanika i niech ogarnie  już wszystkie bo to przeciez hamulce.