Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

słupy fi 60 wys. 4 m

Featured Replies

Napisano

Miały być 60,3 x 3,6, ale w Normie mają tylko 2,9. Nie będzie to za wiotkie przy wysokości 4 m nad ziemią? Obciążone ~50m2  siatki polipropylenowej i ~25 mb linki stalowej.

Napisano

Miały być 60,3 x 3,6, ale w Normie mają tylko 2,9. Nie będzie to za wiotkie przy wysokości 4 m nad ziemią? Obciążone ~50m2 siatki polipropylenowej i ~25 mb linki stalowej.

czerwony
Napisano

Miały być 60,3 x 3,6, ale w Normie mają tylko 2,9. Nie będzie to za wiotkie przy wysokości 4 m nad ziemią? Obciążone ~50m2  siatki polipropylenowej i ~25 mb linki stalowej.

boisko grodzisz? :)

PS. powinno dac rade o ile bedzie dobrze posciagane stalowkami. Tak na oko to mniej wiecej takimi slupkami mamy ogrodzone boisko do siatki i nie ma problemow.

Napisano

moze co 2  słupek podperzec podporą do wysokosci 2m?

Napisano
  • Autor

boisko grodzisz? :)

Prawie - piłkochwyt robię. :phi:

PS. powinno dac rade o ile bedzie dobrze posciagane stalowkami. Tak na oko to mniej wiecej takimi slupkami mamy ogrodzone boisko do siatki i nie ma problemów.

Te pierwotne parametry ściągnąłem sobie właśnie z jakiejś specyfikacji orlikowej. Chodzi tylko o grubość ścianki rury - w hurtowni stali zaproponowali mi cieńszą. :hmm:

Napisano

Te pierwotne parametry ściągnąłem sobie właśnie z jakiejś specyfikacji orlikowej. Chodzi tylko o grubość ścianki rury - w hurtowni stali zaproponowali mi cieńszą. :hmm:

ciezko powiedziec... na twoim miejscu poszukalbym i pogadalbym z jakims materialoznawca bo stal stali nie rowna i moze taka ciensza ale z innej stali tez da rade. Bierz tez pod uwage ze te orlikowe pewnie sa przewymiarowane, jak robisz sobie pilkochwyt to moze nie potrzebujesz az takich parametrow jak na orlikach sa wymagane.

Napisano

Obliczyłem, ale nieco prostszy przypadek i napiszę obrazowo ;)

Gdybyś jeden koniec wbetonował w ścianę, a na drugim końcu tej 4m rury usiadł, to rura ze ścianką 3,6mm ugięłaby się na końcu o 9mm. 

A różnica we wytrzymałości między rurą 60,3x3,6 a 60,3x2,9 to jakieś 17%.

Powyższe dotyczy gatunku S235, który na 95% zaproponują Ci w hurtowni.

Wg mnie wielkiej różnicy nie będzie w Twoim przypadku, ale ja nie jestem projektantem.

Napisano

Chodzi tylko o grubość ścianki rury - w hurtowni stali zaproponowali mi cieńszą. :hmm:

Jak chcesz "więcej materiału", to dokup jeszcze pręty zbrojeniowe i zalej słupki w środku zaprawą + pręcik i gotowe... ;]:phi:

A nie chcesz/nie możesz zmienić podzespołów bazowych na takie o przekroju kołowym?

Napisano

Jak chcesz "więcej materiału", to dokup jeszcze pręty zbrojeniowe i zalej słupki w środku zaprawą + pręcik i gotowe... ;]:phi:

A nie chcesz/nie możesz zmienić podzespołów bazowych na takie o przekroju kołowym?

ale 60,3 x 3,6 to rury okrągłe

Napisano

ale 60,3 x 3,6 to rury okrągłe

8]  nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że chodzi o profil 60x60... :hmm: wybaczcie pomroczność jasną ;)

Napisano

Obliczyłem, ale nieco prostszy przypadek i napiszę obrazowo ;)

Gdybyś jeden koniec wbetonował w ścianę, a na drugim końcu tej 4m rury usiadł, to rura ze ścianką 3,6mm ugięłaby się na końcu o 9mm. 

A różnica we wytrzymałości między rurą 60,3x3,6 a 60,3x2,9 to jakieś 17%.

Poprawię sam siebie: ugięcie wyniesie 18cm a nie 9mm jak podałem 

Napisano
  • Autor

Mała róznica... :hehe:  ;l

Napisano

To i tak niewiele na takiej długości. Na piłkochwty starczy.

Napisano

o kurde, pomyliłeś się o jakieś 20 razy. Tak patrzyłem na ten wyniki i mi się wydawał dziwny  :hehe:

Napisano

o kurde, pomyliłeś się o jakieś 20 razy. Tak patrzyłem na ten wyniki i mi się wydawał dziwny  :hehe:

Strzelać do kaczek chyba z tego nie będą ;)

Napisano
  • Autor

Strzelać do kaczek chyba z tego nie będą ;)

Nie, chodzi o to, żeby się nie majtało na wietrze. Niby siatka żagla nie zrobi, ale mam pole za działką i mocne wiatry zachodnie.

Napisano

Nie, chodzi o to, żeby się nie majtało na wietrze. Niby siatka żagla nie zrobi, ale mam pole za działką i mocne wiatry zachodnie.

Nie powinno, chyba że wywiesisz jakieś banery reklamowe ;)