Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak i czym ocieplić sufit w garażu?

Featured Replies

Napisano

W domu jeden z pokoi jest nad nieogrzewanym garażem. Co prawda zimą temperatura w garażu nie spada poniżej 12 stopni, ale mimo wszystko w pokoju nad mam wrażenie, że podłoga jest zimniejsza niż w pokoju obok. Garaż ma aktualnie ocieplony sufit 5 cm styro tzw. dalmatyńczykiem (taki w kropki, podobno cieplejszy). Ale zastanawiam się czy nie wstawić tam jeszcze pod sufit wełny mineralnej lub czegoś innego tak z kilkanaście centymetrów, żeby poprawić komfort cieplny w pokoju nad garażem. Co proponujecie żeby z tym zrobić? Myślałem o wełnie żeby ją dać na jakimś stelażu a na to dać płytę g-k na to, ewentualnie taki biurowy sufit w kwadraty ze styropianu i lampami rastrowymi..

Napisano

Mam to samo garaż jak i cała piwnica pod domem nieogrzewane. W domu płytki które same też są zimne.

Najprostsze to docieplenie styropianem, tak samo jak na zewnątrz, tzw. metodą mokrą. Klej- styropian-na to tynk

Można wełną mineralną i konstrukcja z profili, wykończenie k-g. Na jakimś forum pokazywali też możliwość

ocieplenia płytami YTONG MULTIPOR, ale to też wcale nie mniej pracy.

Napisano
  • Autor

A jak ten obecny styro masz przyczepiony i wykończony?

Na mokro był robiony, czyli klej, styro, chyba też siatka (nie pamiętam), potem tynk i na to malowałem.

Napisano

To ciezko Ci bedzie przyczepic do niego cos innego niz kolejna warstwe styropianu bez rujnowania tego co masz teraz. NIe wiem tez czy nowa warstwa bedzie sie trzymala pomalowanego tynku..hmm..

A tak poza konkursem - mierzyles jakos temperature tej podlogi wzgledem innych podlog? Serio 5cm styro i pewnie jeszcze jakas warstwa nad stropem nie daja rady zniwelowac dziesiecu stopni roznicy miedzy gora a garazem, tak zeby nie odczuwac tego na co dzien? Moze ten dyskomfort tylko w Twojej glowie siedzi? :)

Napisano

Ja mierzyłem pirometrem u siebie. Jest w sumie 5cm. styropianu.

W domu podłoga miała 21st.C, nad garażem 16st.C. W garażu było wtedy 13st.C.

Dołożyłem 15cm. wełny fasadowej od spodu. Normalnie na mokro plus kołki.

Jest lepiej ale nadal czuć różnicę między łazienką, która jest nad parterem a z której wchodzi się do zaplecza łazienki, nad garażem.

Później już niestety nie mierzyłem dokładnie bo nie miałem pirometru.

Napisano

Ja mierzyłem pirometrem u siebie. Jest w sumie 5cm. styropianu.

W domu podłoga miała 21st.C, nad garażem 16st.C. W garażu było wtedy 13st.C.

Dołożyłem 15cm. wełny fasadowej od spodu. Normalnie na mokro plus kołki.

Jest lepiej ale nadal czuć różnicę między łazienką, która jest nad parterem a z której wchodzi się do zaplecza łazienki, nad garażem.

Później już niestety nie mierzyłem dokładnie bo nie miałem pirometru.

Pirometr nie wiele Ci powie, wystarczy ruch powietrza i wszystko się zmienia. Chyba żeby porobił mapę pomiarów i aktualizował wzgledem ciśnień.

Napisano

W domu jeden z pokoi jest nad nieogrzewanym garażem. Co prawda zimą temperatura w garażu nie spada poniżej 12 stopni, ale mimo wszystko w pokoju nad mam wrażenie, że podłoga jest zimniejsza niż w pokoju obok. Garaż ma aktualnie ocieplony sufit 5 cm styro tzw. dalmatyńczykiem (taki w kropki, podobno cieplejszy). Ale zastanawiam się czy nie wstawić tam jeszcze pod sufit wełny mineralnej lub czegoś innego tak z kilkanaście centymetrów, żeby poprawić komfort cieplny w pokoju nad garażem. Co proponujecie żeby z tym zrobić? Myślałem o wełnie żeby ją dać na jakimś stelażu a na to dać płytę g-k na to, ewentualnie taki biurowy sufit w kwadraty ze styropianu i lampami rastrowymi..

Jak jest styro to najlepiej dokleić więcej styro. JAk nie masz miesca można dać piankę. Może być też sufit podwieszany ale imho wyjdzie wiecej a poza wyglądem nic nie da. Styro też kupisz o lepszych parametrach niż wełna. - zakładająć też, że nie ma tam zbyt dużo wilgoci i otwartej wody (mycie)

Napisano
  • Autor

Jak jest styro to najlepiej dokleić więcej styro. JAk nie masz miesca można dać piankę. Może być też sufit podwieszany ale imho wyjdzie wiecej a poza wyglądem nic nie da. Styro też kupisz o lepszych parametrach niż wełna. - zakładająć też, że nie ma tam zbyt dużo wilgoci i otwartej wody (mycie)

Ale nie ma obaw, że doklejone styro pod wpływem ciężaru z czasem odpadnie z poprzednim styro? I tylko na klej to łapać?

Napisano

Przyklej to na klej piankowy będzie lekkie, weź sobie trochę szpilek od dybli i każdą taflę po przyłożeniu złap szpilką. Potem i tak wszytko musisz zadyblować.

Napisano

Pirometr nie wiele Ci powie, wystarczy ruch powietrza i wszystko się zmienia. Chyba żeby porobił mapę pomiarów i aktualizował wzgledem ciśnień.

Musiałbyś chyba dwa tygodnie to powietrze wymieniać aby nagrzać od niego podłogę i cały strop.

:bzik:

Napisano

Ale nie ma obaw, że doklejone styro pod wpływem ciężaru z czasem odpadnie z poprzednim styro? I tylko na klej to łapać?

To zależy od powierzchni, zawsze można dać kołki.

Napisano

Musiałbyś chyba dwa tygodnie to powietrze wymieniać aby nagrzać od niego podłogę i cały strop.

:bzik:

Nie wiem ile czasu mieszkasz :), ale ruch powietrza jest prawie zawsze, zazwyczaj czy tego chcesz czy nie. Wystarczy też jakaś drobna nieszczelność i temp zaczynają "pływać" w szczególności na przegrodach termicznych.

Napisano

Bezwładność temperatury stropu i posadzki jest jednak tak ogromna, że choćbyś nagrzał powietrze w pomieszczeniu do 40st. to strop zbliży się do tej temperatury dopiero po około 2 tygodniach.

Napisano

Bezwładność temperatury stropu i posadzki jest jednak tak ogromna, że choćbyś nagrzał powietrze w pomieszczeniu do 40st. to strop zbliży się do tej temperatury dopiero po około 2 tygodniach.

Nie sądze. W takim przypadku termoizolacja była by zbędna.

Napisano

Mam wrażenie, że piszemy o czymś innym.

Napisano

Podepnę się pod temat. jak dociepla się glify okienne? dla przykładu mam wpuszczone okno 16cm w ścianie od zewnątrz. docieplenie będzie 15cm - czyli powstanie glif 31cm. okno 150x140cm. zakładając, że potnę płytę styropianową na 3 kawałki ( po 33cm ) z jednej płyty obrobię jeden glif. Pytanie czy tak się robi czy płytę się tnie po długości ( w tym przypadku będzie sporo odpadu ). I jeszcze jedno - czy glify dociepla 2cm czy można więcej? ja bym zrobił u siebie 4 ( miejsce na to jest bo ). Dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Jeżeli masz okno zagłębione względem muru zewnętrznego to neistety to duży błąd i masz właśnie problem z dociepleniem. Docieplenie powinno być takie samo wszędzie, więc glify powinny mieć takie samo docieplenie. Zapewne w twoim przypadku to niewykonalne, więc ja bym dał piankę PUR, która jest prawie x2 cieplejsza niż styro a dał jej tyle ile wejdzie, tzn tyle aby za mocno nie zakryć okna.

Przy 2cm styro we wnęce to imho nie ma sensu dawać 15cm na ścianach ...

Napisano

To nie jest nowy dom, muszę teraz z głową zrobić to co mam.

Napisano

A co to jest GLIF???

Napisano

Jeżeli masz okno zagłębione względem muru zewnętrznego to neistety to duży błąd i masz właśnie problem z dociepleniem. Docieplenie powinno być takie samo wszędzie, więc glify powinny mieć takie samo docieplenie. Zapewne w twoim przypadku to niewykonalne, więc ja bym dał piankę PUR, która jest prawie x2 cieplejsza niż styro a dał jej tyle ile wejdzie, tzn tyle aby za mocno nie zakryć okna.

Przy 2cm styro we wnęce to imho nie ma sensu dawać 15cm na ścianach ...

Pewnie taki urok termomodernizowanych budynkow o grubych scianach stawianych lata temu - czy 15cm ocieplenia ma sens to ciezko stwierdzic, ale im mniej ciepla ucieknie bokiem sciany przy oknie tym lepiej, wiec wpakowac tam ile mozna cm czegos dobrego :)

Napisano

Pewnie taki urok termomodernizowanych budynkow o grubych scianach stawianych lata temu - czy 15cm ocieplenia ma sens to ciezko stwierdzic, ale im mniej ciepla ucieknie bokiem sciany przy oknie tym lepiej, wiec wpakowac tam ile mozna cm czegos dobrego :)

Zasada jest prosta dom będzie tak ciepły i szczelny jak jego najcieńsza/najsłabsza izolacja. Także dawać 2cm na ościeże i 15cm na ściany to imho bez sensu.

Napisano

Zasada jest prosta dom będzie tak ciepły i szczelny jak jego najcieńsza/najsłabsza izolacja. Także dawać 2cm na ościeże i 15cm na ściany to imho bez sensu.

Wiec ile cm na ściany ma sens? Jednak IMO stosunek powierzchni słabej izolacji do dobrej też jest kluczowy.
Napisano

Wiec ile cm na ściany ma sens? Jednak IMO stosunek powierzchni słabej izolacji do dobrej też jest kluczowy.

Tak się nie da jednoznacznie odpowiedzieć, ale przy takich dysproporcjach to różnica jest zbyt duża. Podobnie jest z oknami nei ma sensu inwestować w super szczelne okna jak izolacja kulawa czy dach nieocieplony (na FM były i takie pytania :) )

Lepiej jest właśnie pomyśleć jak te dysporoporcje sprowadzić do min, m.in właśnie poprzez zastosowanie jak najlepszych materiałów. Nie będzie to tanie, ale będzie miało jakiś sens przy 15cm styro na zewn. Ja u siebie też chciałem jak najlepiej i dać 20cm najlepszego styro, ale nie wszędzie się dało, więc mam 15cm a tam gdzie nei było możliwości np puszku rolet czy płyta balkonowa jest 7-8cm pianki, co daje ok 14cm styro, czyli jest podobne a różnica w 15cm a 20cm nie jest aż tak olbrzymia. Co zresztą pokazała termowizja.